Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як вибрати штатив (триногу) для відеозйомки?

Зробити фотознімки об'єктивними, дозволяючи фотографу перейти на новий рівень фото- і відеозйомки, допоможе тринога для відеокамери. Широке різноманіття рокладних пристосувань для успішної роботи фотографів роблять можливим вибір відповідного виду відеоштативу для отримання найбільш чітких знімків в будь-яких умовах.

Для чого потрібні штативи

Різноманіття характеристик і конструкційних особливостей штативів та моноподів дозволяє надійно зафіксувати фотокамеру в потрібному положенні, виключаючи можливість змастити кадр через тремтячі руки. Штатив для відеозйомки https://vtochku.com.ua/foto-i-video-oborudovanie/shtativy-i-golovki/shtativy-dlya-fotoapparatov/tip-golovki/video дозволяє обійти слабке освітлення, швидко змінити ракурс зйомки однотипних предметів, полегшує роботу з важкими і довгофокусними об'єктивами.

Ви можете вибрати відповідну вагу, зручність складання і транспортування конструкції, матеріал, з якого виготовлений штатив для відео. Властивості моноподів дозволяють надійно фіксувати освітлювальні прилади, телескопи і біноклі.

Різновиди штативів

Штатив для відеокамери може бути представлений в наступних різновидах:

  1. Ручний варіант призначений для зйомки смартфоном або невеликою легкою камерою, його називають Монопод, і він не має підставки. Моноподи піднімають над головою, збільшуючи кут огляду і нівелюючи тремтіння рук фотографа. Такі пристрої мобільні, не потребують часу на установку обладнання, в зв'язку з чим завоювали популярність у фотографів-репортажників.
  2. Триподи встановлюються на три опори, завдяки чому підтримка фотографа для фіксації камери в потрібному положенні не потрібна. Стабільність обладнання для фотозйомки дозволяє зафіксувати камеру, і вона не буде змінювати положення за рахунок своєї ваги або впливу погодних умов. Стійкі відеоштативи підходять для довгих витримок і зйомки статичних сцен.

Їх недолік полягає в наявності часу на установку і виставляння параметрів камери.

Відмінності штативів за способом установки

Відеоштатив може бути підлоговим, настільним або ручним, відповідний тип обладнання вибирають в залежності від поставленої мети. Підлогові конструкції мають найбільшу висоту і здатність витримувати вагу обладнання протягом всього періоду зйомки.

Настільні варіанти призначені для розміщення камери з метою предметної зйомки і макрозйомки. Їх легко переносити в сумці завдяки їх компактності і легкості, такий штатив для відеокамери купити можна, якщо вам доводиться постійно переміщати обладнання.

Альтернативні види кріплення штативів

Закріпити штатив можна за допомогою наступних способів:

  • Струбцина, що представляє собою гвинтовий затиск для надійного кріплення обладнання практично до будь-якої поверхні, підійде для камер вагою від 1 кг.
  • Штатив-павук має гнучкі прогумовані «ніжки», що забезпечують жорстке зчеплення з будь-якою поверхнею, навіть самою гладкою.
  • Штатив-прищіпка, що закріплює камеру за допомогою пружинного затиску.

З чого виготовляють штативи та моноподи

Перш ніж купити штатив для відеокамери, потрібно звернути увагу на матеріал, з якого він виготовлений. Найпоширеніші і прийнятні за ціною варіанти роблять з легкого алюмінію і пластика, їх недоліком є ​​крихкість. Детальніше про штативи чітатайте на Вікіпедії.

Професійне обладнання виготовляють зі сталі або вуглепластика. Другий вид легший за вагою в порівнянні з важкими сталевими конструкціями і добре поглинає вібрації.

Найбільш стійкі штативи зі сплаву магнію, титану та алюмінію. Класичні дерев'яні конструкції мають важку вагу, що робить їх досить стійкими, але ускладнює переміщення.

Різноманітність вибору штативів та моноподів по мірі їх стійкості, способу установки і конструкційним особливостям дозволяє підібрати підходящий варіант і відеоштатив купити, виходячи з конкретних цілей фотографа і типу фото- і відеозйомки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ