Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як вибирають бочку для віскі: короткий огляд

Кожен, хто куштував віскі, знає, що в смако-ароматичній композиції цього міцного спиртного напою простежується інтенсивний деревний присмак, особливо в посмаку. Це результат довготривалої витримки дистиляту в дерев’яній бочці, виготовленій з американського білого або європейського дуба.

Різниця в поняттях і розмірах

На винокурнях послуговуються різними термінами — бочка (barrel) та хогсхед (hogshead). Бочка вміщує 180–200 л. Чим об’ємніший дерев’яний резервуар, тим повільніше визріває віскі, оскільки мінімізується контакт із деревом.

На ній проставляється позначка «ASB», що відповідає американському стандарту. Бочки найчастіше використовуються для витримки бурбона, тому виготовляються з білого американського дуба. Оскільки їх не можна повторно використовувати для витримки кукурудзяного спирту, вони відправляються до Шотландії, де в них зберігається скотч.

Слово «hogshead» в перекладі означає «голова кабана». Так називають тару, виготовлену з 2–4 об’єднаних між собою класичних бочок. Вона вміщує 225–250 л спирту. За розміром її справді можна порівняти з головою кабана.

Обвуглювання дубових бочок

Достеменно не відомо, коли з’явилася практика обпалювання, однак вона вважається невіддільною частиною сучасного процесу виготовлення віскі. Технологія не лише сприяє визріванню зернового або солодового спирту, а й розвиває нові аромати.

Помилково вважати, що обвуглювання формує характерні димні відтінки. Насправді це результат сушіння солоду в закритих печах із додаванням торфу. Обвуглені дерев’яні бочки наповнюють віскі іншими ароматами:

  1. Ваніль. Вивільняється завдяки лігніну. Чим інтенсивніший процес обпалювання, тим вираженіший аромат.
  2. Карамель. Результат розщеплення геміцелюлози на цукри, які осідають на поверхні бочки.

Попередній вміст

Віскі поглинає більше компонентів із нової бочки, однак на практиці частіше використовуються вживані. Часто зустрічаються резервуари з-під бурбону, хересу, портвейну, рому. Наприклад, дубові бочки, де витримувався кукурудзяний спирт, надають класичному шотландському скотчу помірний солодкий присмак. Херес відомий шоколадними акцентами в посмаку.

Зберігання на складі

Насамкінець важливо, у якому місці розміщуються дерев’яні бочки. Віскі, яке витримується в теплому підвалі, швидко визріває, однак знижується його міцність через велику долю випаровування алкоголю. Смак стає мінеральним, якщо бочки знаходяться поблизу моря або на віддалених островах на кшталт Айла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ