У пошуках ідеальної основи для улюбленого напою доведеться спробувати безліч кавових сортів, а також їх купажі.
У кожного — свій «характер», чим і обумовлені певні смакові та ароматичні ноти, як і міцність. Перетворити перемелені зерна на джерело бадьорості та натхнення на весь день допоможуть кавоварки еспресо, а знання особливостей кожної суміші допоможе вибрати оптимальну основу для підбадьорливої та смачної кави.
Арабіка: вишуканість і м'якість
Найпопулярніший сорт, що становить близько 70% світового виробництва. Серед його ключових особливостей:
- ніжний і збалансований смак;
- фруктові та квіткові відтінки;
- насичений аромат, у якому переливається ціла симфонія нот.
Кислотність доволі висока, що зумовлено високим вмістом олій і цукрів. Зерна, вирощені в країнах Південної та Центральної Америки, достатньо нейтральні, а любителям явно вираженої кислинки варто придбати продукцію, зібрану на Африканському континенті.
Робуста: міцність та інтенсивність
Вміст кофеїну приблизно вдвічі вищий, ніж у зернах арабіки. Завдяки цьому гарячий напій дарує потужний заряд бадьорості, що допомагає швидко підвищити працездатність і продуктивність. Його відрізняють такі характеристики:
- різкий аромат;
- гіркий смак з горіховими нотами;
- низька кислотність.
Саме робуста стає основою для приготування еспресо, що надає напою не тільки високої міцності, але й густої пінки.
Суміш арабіки та робусти: як знайти ідеальний баланс
Бленди дають можливість об'єднати найкращі якості двох сортів, створюючи унікальні та збалансовані поєднання. Арабіка в чистому вигляді може бути занадто м'якою, а робуста — гірчити. Щоб повною мірою насолодитися напоєм, потрібна хороша гейзерна кавоварка: https://bt.rozetka.com.ua/ua/kofevarki-4674720/c4674720/tip-255609=geyzernaya-elektricheskaya/. Не менш важлива і правильна пропорція компонентів:
- 70% арабіки і 30% робусти — ідеальний варіант для тих, хто не любить інтенсивні смаки, але при цьому не бажає жертвувати міцністю. Такий купаж — один з найпопулярніших, тому і на полицях супермаркетів, і в спеціалізованих магазинах переважають саме такі суміші.
- 60% і 40% — чудовий вибір, якщо необхідно приготувати кавовий напій, що бадьорить, але з додаванням молока. Ніжний вершковий відтінок дещо компенсує різкість, завдяки чому смак буде приємним, а бажаний ефект не змусить себе довго чекати.
- 50/50 — рівне співвідношення припаде до душі справжнім любителям міцного, в'яжучого еспресо.
У виборі потрібно враховувати смакові переваги — і це стосується не тільки інтенсивності та міцності, але й специфіки улюбленого рецепта. Для лате і капучино підійдуть суміші, в яких переважає арабіка, для еспресо — з великим вмістом робусти. Вся інформація про співвідношення використовуваних сортів, як і про основні характеристики суміші, міститься на упаковці — це допоможе легко підібрати бажаний смак.