Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Якби вибори до ВРУ наступної неділі, то по 18,2% львів’ян підтримали б: Батьківщину, Фронт змін та Свободу

Якби вибори до Верховної Ради відбувались наступної неділі, по 18,2% львів’ян підтримали б Батьківщину, Фронт змін та Свободу. Дані приведені серед тих, хто має намір взяти участь у виборах - згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Партію УДАР – 7,2%, Громадянську позицію – 6%, Нашу Україну – 5,8%, Партію регіонів – 4,1%, КПУ – 1,5%, по 1,4% – Європейську партію, за Україну! та Народну партію. Інші партії підтримали б близько 4% виборців. Не підтримали б жодну партію 5,6% виборців, не визначились – 7,3%.

Якби президентські вибори відбувались на початку жовтня, 22,1% львів’ян проголосували б за А.Яценюка (дані приведені серед тих, хто має намір взяти участь у виборах).

Ю.Тимошенко підтримали б 18,6% виборців, О.Тягнибока – 12,4%, В.Кличка – 7,8%, А.Гриценка – 6,8%, В.Ющенка – 4,7%, В.Януковича – 4,7%, С.Тігіпка – 3,4%. Інших кандидатів підтримали б 8,6% виборців. Не підтримали б жодного кандидата близько 6% виборців, не визначились – 5%.

За останні півроку рівень довіри у Львові погіршився майже до всіх політиків, крім Ю.Тимошенко, якій стали довіряти більше, а недовіряти менше.

Так, найвищим рівнем довіри у місті користується В.Кличко (довіряють - 51% і не довіряють 34%). З травня рівень довіри до політика не змінився.

А.Яценюку довіряють 47% львів’ян, не довіряють – 42%. З травня рівень довіри до лідера Фронту змін погіршився з 54 до 47%, а недовіри – зріс з 35 до 42%.

О.Тягнибоку довіряють 40% львів’ян, не довіряють – 49%. З травня рівень довіри до лідера Свободи погіршився з 47 до 40%, а недовіри – зріс з 40 до 49%.

Ю.Тимошенко довіряють 37% львів’ян, не довіряють – 56%. З травня рівень довіри до лідера Батьківщини покращився з 35 до 37%, а недовіри – впав з 56 до 53%. У Ю.Тимошенко найвищий серед усіх політиків рівень повної довіри (14%).

А.Гриценку довіряють 38% львів’ян, не довіряють – 41%. З травня рівень довіри до лідера Громадянської позиції погіршився з 40 до 38%, а недовіри – зріс з 39 до 41%.

В.Ющенку довіряють 17% львів’ян, не довіряють – 74%. З травня рівень довіри до лідера Нашої України погіршився з 22 до 17%, а недовіри – зріс з 68 до 74%.

С.Тігіпку довіряють 12% львів’ян, не довіряють – 76%. Після оголошення про об’єднання Сильної України та Партії регіонів рівень довіри до політика погіршився з 19 до 12%, а недовіри – зріс з 71 до 76%.

В.Януковичу довіряють лише 8% львів’ян, не довіряють – 84%. З травня рівень довіри до Президента Украйни не змінився.

І наостанок. Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», станом на початок жовтня 2011 рівень політичної активності львів’ян залишається на відносно високому рівні: 44% точно взяли би участь у парламентських виборах і 49% - у президентських, якби вони відбувались наступної неділі. Ще близько 30% скоріше взяли би участь у виборах, ніж ні. Вищий рівень мобілізації виборців у Свободи та Батьківщини.

Тенденції.

На початку жовтня 2011 одразу три політичні сили – Батьківщина, Фронт змін та Свобода – з однаковим результатом (18%) очолили партійний рейтинг. З тією особливістю, що рейтинг Батьківщини постійно коливається в межах від 18 до 20%, рейтинг Фронту змін – незначно зріс. Проте найвідчутніших втрат зазнала Свобода, підтримка якої зменшилася з 24 до 18%.

Відбулась рокіровка і у президентському рейтингу. При тому, що рейтинг Ю.Тимошенко майже не змінився (19%), А.Яценюк додав (з 19 до 22%) і вийшов у лідери. О.Тягнибок з незмінними 12% продовжує утримувати третю позицію.

Зростання довіри (як і зменшення недовіри) до Ю.Тимошенко наразі не позначилось на рейтингах партії Батьківщини і можна говорити лише про очікувані тенденції.

Стабільними лишились показники В.Кличка (8%) та А.Гриценка (7%), проте рейтинги їх політичних сил зросли, чи не вперше наблизившись до персональних показників лідерів.

Так, найбільше додав УДАР, рейтинг якого з травня виріс вдвічі (з 3 до 7%). Відбулося це паралельно з падінням показників Свободи.

Наша Україна, після рекордного падіння у березні, поступово відновлює підтримку. Відбулося це також паралельно з падінням показників Свободи. Наразі партія Наша Україна досягла показників, які фіксувались перед місцевими виборами (6%).

Рейтинг Громадянської позиції зростає з кожним заміром. Ще на початку року за партію А.Гриценка були готові проголосувати лише близько 2% виборців, у березні – 4%, у травні – 5% та у жовтні – 6%).

Дещо додала і Партія регіонів, чому частково сприяли перетоки від Сильної України, яку не було включено до списку на голосування. Рейтинг самого С.Тігіпка впав з 5 до 3%, паралельно зменшилась і довіра до політика з 19% до рекордно низьких 12%.

Довідка.

Аудиторія дослідження: населення міста Львова віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 800 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%.Терміни проведення дослідження: 1 – 10 жовтня 2011 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ