Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зарплати у Природознавчому музеї такі, що працівники ледь виживають

Працівники Державного природознавчого музею практично перебувають на межі виживання. Хоч науковці і отримують зарплати, але вони не вищі ніж у технічних працівників. Відтак, у музеї побоюються, що молоді та перспективні науковці поїдуть працювати за кордон.

Як розповів у коментарі Гал-інфо старший науковий співробітник Державного природознавчого музею Національної академії наук України Андрій Бокотей, науковцям у цьому році додали майже 12% до бюджету. Однак через те, що зросла мінімальна зарплата та вартість витрат на опалення  - це знівелювало оті 12%.

«Якщо минулого року ми працювали на 0,54 від повної ставки, то цього року ми вже працюємо на 0,55. Ось такий у нас істотний зріст зарплат. Виплачують їх без затримки, адже у нас і так не великі зарплати. Усі податки і відрахуванням беруть, як з повної зарплати. Можете собі уявити, на які зарплати ми працюємо. Приміщення погано опалюється. Доводиться просто підтримувати систему. В таких умовах ми живемо зі страхом, що наш молодий і перспективний колектив почне виїздити за кордон, де цінують науку і добре платять за наукові знання.

У нас із 34 наукових працівників 23 кандидати наук і 4 доктори. Ще 8 закінчують написання дисертацій. Усі зі знанням мов, високим науковим потенціалом. Це саме те, що потрібно закордоном. У нас, на превеликий жаль, уряд цього не розуміє і не приділяє значення науці та музеям», - сказав Андрій Бокотей.  

Як повідомляло Гал-інфо, у 2012 році проектну заявку «Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею» одноголосно підтримали всі члени Експертної Ради (ЕР) проекту «Динамічний музей» фонду «Розвиток України». Музей мав отримати грант від фонду Рената Ахметова у сумі 10 млн грн.

Спочатку проект «Динамічний музей» передбачав виділення 3-х грантів: основного у розмірі до 10 млн грн і двох додаткових у розмірі 250 тис. грн. Під час наради ЕР прийняла рішення об'єднати два гранти в один, у розмірі 500 тис. грн., і надати його для реалізації проекту, запропонованого Музеєм Івана Гончара.

Нагадаємо, що 18 грудня 2012 року урочисто відкрилася перша за 20 років експозиція у Державному природознавчому музеї Національної академії наук України, що на вул. Театральній, 18. Виставка «Мандрівка у минуле» розповідала відвідувачам історію унікальних знахідок на теренах Галичини – мамонта і волохатого носорога.

Довідка.

Природничий музей у Львові був відкритий для відвідувачів з 1870 року. Фонди Музею – 400 тис експонатів основного фонду та 200 тис експонатів науково-допоміжного фонду. Музей працює над розробленням наукових основ природничої музеології, створення, збагачення та збереження фондових колекцій; вивченням біологічної різноманітності та екології окремих груп сучасної і викопної флори та фауни західного регіону України; проведенням науково-освітньої, популяризаторської та культурно-просвітницької роботи.

У 1995 році Державний природознавчий музей НАН України у Львові був закритий для відвідувачів, внаслідок аварійного стану приміщення, і НАН України розпочала генеральну реконструкцію будівлі. Музей продовжує функціонувати як наукова установа, у якій працює 22 кандидати і 5 докторів наук.

Палац Дідушицьких (вулиця Театральна, 18) – споруда в стилі класицизму XVIII-XIX століть.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ