Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Євген Лавренчук та “Повернення Корифеїв”

Український режисер Євген Лавренчук поділився з редакцією Гал-інфо своїми театральними планами в Театрі Корифеїв, що в Кропивницькому.

Як зазначив Євген, для нього та його творчості немає ні Кропивницького, ні Києва, ні Парижа. Для нього головним є свідомість та творчість яку він будує сам. 

“І мій Кропивницький там всередині мене, він дуже класний”, - зазначає Євген.

Щодо майбутньої вистави в “Театрі корифеїв”, незвичні постери якої мали змогу бачити зокрема в соцмережах, то підготовка до прем’єри йде повним ходом. 

“Ми в театрі Кропивницького запускаємо концепції сезонів, а саме кожен сезон буде присвячений окремій тематиці. І все, а навіть гастрольні оферти ми будемо сприймати тільки наш контекст. Як би воно не було хороше, але все, що не буде нанизуватися на  концепцію ту, яку я зараз скажу, воно буде відкидатися, і все, що підсилює її, буде прийматися” - розповів Євген.

Відповідно до планів, нова концепція театру в Кропивницькому  - “Повернення Корифеїв”. Це буде не лише класичне розуміння роботи з корифеями - “in literature”, але й напрямок “корифей серед нас”.

“В Україні стараннями Івана Уривського чи Максима Голенка вже почали працювати з корифейським матеріалом. Але насправді такого авангардного Марка Кропивницького, який колись зробив театральну революцію, чи Садовського, або Старицького ми окрім як з глечиками, вусами та горілкою ще не бачили.

Ми вже бачили завдяки поодиноким постановкам Кобилянську, Квітка-Основ'яненка і ми вже бачили Карпенко-Карого. Але на мою думку, я не хочу образити колег, але ми досі не можемо вистрибнути з тої фольклорно-рустикальної естетики. Все одно “сиплеться сіно”, все одно “борошно на голові”. Воно вже в стилі авангардовому, вже без вусів, без сала тощо. Але воно все одно є таке  загравання. 

Мені хочеться зробити, або побачити в інших, повний вихід з тієї пострадянської, але радянської парадигми українського театру. Я це пробую зробити. Зробити Кропивницького так, як можна було б зробити Шекспіра, чи того самого Орвела…. Мені б дуже хотілося це спробувати, і я це буду робити”, - зазначив Євген Лавренчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ