Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Юліан Чаплинський назвав три головні архітектурні події року у Львові

Головний архітектор міста Юліан Чаплинський розповів у коментарі Гал-інфо про три проекти, які можуть претендувати на статус подій в архітектурному житті міста.

Місця щасливих людей

Влітку було оголошено і восени проведено конкурс на ревіталізацію площі Олекси Гасина. На місці занедбаного скверу впродовж наступного року має розгорнутися простір пам’яті Андрія Кузьменка.

Маючи на меті ушанувати загиблого співака, місто вирішило відмовитися від встановлення пам’ятника. Натомість буде організовано зону творчості та активності. Локація матиме назву «Місця щасливих людей».

За словами Юліана Чаплинського, участь у конкурсі взяли 6 робіт, на основі трьох з них буде реалізовано задум.

Офісний центр для ІТ-фахівців

Ще однією подією став проект офісного центру для ІТ-спеціалістів на вулиці Панаса Мирного, 24, замовником якого стала група компаній «Адамас».

Юліан Чаплинський зазначив, що первісно інвестор не планував проводити відкритий конкурс проектів, проте подібна практика поступово усталюється у Львові, тож замовник пішов на оголошення змагання. У підсумку серед 17 претендентів було обрано креслення київської архітектурної майстерні «Кудін».

Початок будівництва заплановано на І квартал 2016 року.

Багатофункціональний паркінг

Врешті, третя подія відбулася цього тижня. На замовлення девелоперської компанії «Технопарк» київська студія «Паламарчук» спорудить багатофункціональний паркінг в районі «Скрині».

Гал-інфо докладно писало про цей проект три дні тому. 

Втім, головною подією року в архітектурному житті Львова Юліан Чаплинський вважає не ці проекти, а зміни у практиці проектування та затвердження проектів.

«В першу чергу 2015 рік став роком зміни підходів до погодження проектів і висвітлення їх у прозорій формі. Важливо розуміти, що те, що народжується в місті сьогодні, – це проекти, що затверджувалися кілька років тому. Це проекти з доби Азарова та Януковича, коли все фактично вирішували забудовники й була геть виключена роль архітектора, роль міста.

Тоді було дуже багато тіньових і корупційних схем, у простір міста втрутилося чимало споруд, які не пасували до історичного ансамблю. Сьогодні це змінюється. Львів має всі шанси стати центром довіри між девелоперами та архітектором", - сказав архітектор. 

Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ