Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

З 2021-го року зросте мінімальна ставка за переклад

З 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата зросте з 5000 до 6000 грн, а разом з нею зміниться й мінімальна ставка за переклад.

Про це йдеться у постанові "Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об’єктів авторського права і суміжних прав" N 72 Кабінету Міністрів України, - передає Читомо.

У цьому документі Кабмін затвердив мінімальні ставки (роялті) за, зокрема, публічне виконання, публічний показ та опублікування творів науки, літератури й мистецтва. У частині 5-й додатку до документа є інформація і про мінімальні роялті за відтворення або опублікування поліграфічним способом перекладів художньої прози, поезії, соціально-економічних, науково-теоретичних та інших творів: "Ставки винагороди (роялті) за відтворення/опублікування перекладів нараховуються за 1 авторський аркуш обсягом 40 тис. друкованих знаків (що дорівнює 22,5 перекладацьким сторінкам = 1800 зн.) або за 1 віршований рядок виходячи з розміру мінімальної заробітної плати".

У примітках зазначається, що переклади з рідкісних мов з писемністю в’яззю, власною графікою, ієрогліфами, клинописом, а також зі стародавніх мов (як і переклади на іноземні мови, віднесені до рідкісних мов, з писемністю в’яззю, власною графікою, ієрогліфами, клинописом) творів, зазначених у пунктах 4-5 частини Д цього додатка, оплачуються за мінімальною ставкою винагороди (роялті) перекладачеві, збільшеною на 25 відсотків.

Винагорода також залежить від тиражу видання:

  • звичайне видання художньої прози – до 15 тис. примірників;
  • масове видання художньої прози – до 50 тис. примірників;
  • звичайне видання поезії – до 8 тис. примірників;
  • масове видання поезії – до 20 тис. примірників.

Cередній дохід українських книжкових перекладачів складає 8 тис. 684 грн на місяць. Про це свідчать результати дослідження, яке провели ініціативна група "Перекладачі в Дії" та ГО "Український літературний центр".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ