Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Кримінал

З фондів Львівської галереї мистецтв зникли понад 600 експонатів, - ЗМІ

З фондів Львівської галереї мистецтв зник 621 музейний експонат – скульптури, стародруки, картини, цінні монети і навіть меблі. Нестачу було виявлено під час проведення інвентаризації музейних комплексів, які входять у галерею. Про це ZAXID.NET повідомив директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк та надав детальний перелік усіх творів мистецтва, яких не дорахувалися музейники.

«Коли ми взимку виявили зникнення стародруків, ми розпочали детальну інвентаризацію усіх музейних фондів. Виявилось, що загалом не вистачає 621 твору мистецтва різних періодів, починаючи з XVI століття і закінчуючи XX століттям. Мені по пам'яті важко сказати скільки яких мистецьких творів зникло і якось розділити їх на групи, але я точно знаю, що найбільшої кількості експонатів не дорахувалися у фондосховищі Олеського замку», – сказав ZAXID.NET Тарас Возняк.

Головна хранителька музею «Олеський замок»Тетяна Сабодаш нещодавно звернулась із листом до президента Петра Порошенка, в якому заявила, що Тарас Возняк її безпідставно звинувачує у зникненні монет та у підміні музейних експонатів.

У свою чергу Тарас Возняк звернувся із заявою до поліції. «Для мене як директора галереї ця інвентаризація і її результати важливі не стільки щоб когось карати – це робота правоохоронців. Мені вся ця історія проказала реальну картину того, що робиться в галереї та що варто змінити, щоб таких ситуацій більше не було. Наразі ми лише кількісно оцінили, чого бракує. Далі ми будемо працювати над виявленням підмін автентичних експонатів копіями. Тобто ми ще маємо виявити, чи серед предметів, які є в наявності, нема фальшивок», – додав Тарас Возняк.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що з фондів Львівської галереї мистецтв зникли близько сотні стародруків. Після підрахунку з'ясувалося, що викрадено понад 220 стародруків, серед яких і один з двох примірників «Апостола» Івана Федоровича, датований 1574 роком. Тоді поліція порушила кримінальне провадження за ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), в межах якого у серпні правоохоронці провели обшук у помешканні екс-директорки ЛГМ Лариси Возницької.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ