Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

На Львівщині непогані стартові умови для іноземних інвестицій, - Баран

За січень-вересень 2015 обсяг прямих іноземних інвестицій в Львівщину за перші 3 квартали 2015 року склав приблизно 1,3 млрд дол. Про це сьогодні, 18 лютого, під час прес-конференція на тему «Підвищення рівня правової обізнаності бізнесу як запорука повноцінної реалізації інвестиційного потенціалу Львівщини» розповів віце-президент Львівської торгово-промислової палати Роман Баран.

"Сьогодні економіка Львівської області є сервісно орієнтованою - в структурі валового регіонального продукту на послуги припадає понад 50%. При цьому провідну роль у реальному секторі економіки області відіграє переробна промисловість (70% від загального обсягу реалізованої промислової продукції у 2015 р.). Однак, за його словами, орієнтація регіону лише на надання послуг (особливо у сфері переробки товарів на території України) не має великої перспективи у стратегічному аспекті. А питома вага галузей з високою доданою вартістю залишається низькою в загальних обсягах промислового виробництва (менше 20%.)", - зазначив Олег Баран.

"На Львівщині непогані стартові умови для  іноземних інвестицій, а саме наближеність до кордонів, віддаленість від зони конфліктів, наявні об’єкти інфраструктури, об’єм і якість трудових ресурсів, розмір ринку, відкритість, погоджений мерією до будівництва проект найбільшого у місті готельно-конгресового комплексу", - додав чоловік.

"Львів як потужний осередок ІТ-індустрії у Європі продовжує набувати розвитку", - сказала Ольга Сивак, начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій при Львівській міській раді.

За її словами, міська влада всіляко стимулює і долучається до проведення міжнародних заходів, які відкривають світовим компаніям кадровий та інфраструктурний ІТ-потенціал регіону. Показовим є факт відкриття у Львові представництва Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), що свідчить про системність реалізації проектів з фінансування інфраструктури та транспорту, енергозбереження та альтернативної енергетики у регіоні.

"Якісна міжнародна співпраця, реалізація двосторонніх контактів, організація спільних підприємств, залучення міжнародного проектного чи торговельного фінансування - все це завжди відповідальність двох сторін, що беруть участі у процесі, а саме українського підприємства чи приватного інвестора та іноземного контрагента", - розповів Валентин Гвоздій, керуючий партнер юридичної фірми GO LAW.

На його думку, часто незнання чи навмисне ігнорування українськими підприємцями правового поля реалізації міжнародної співпраці, небажання побудувати прозору бізнес-структуру, спланувати посильне, але законне податкове навантаження, є першопричиною краху міжнародних проектів і невиправданих очікувань обох сторін від міжнародного співробітництва.

Вихід із ситуації Валентин Гроздій, чия юридична фірма нещодавно відкрила повноцінний офіс у Львові, вбачає у створенні регулярних і доступних інформаційних продуктів з метою підвищення правової освіченості бізнесменів Львівщини, зміни їхнього бізнес- світогляду, ініціювання їхнього бажання працювати прозоро і законно з інвестором на системних засадах.

"Вже понад 12 років наша фірма супроводжує юридичну складову інвестиційних проектів в різних куточках України. На Західній Україні теж долучалися до різних цікавих задач - від зведення котеджного містечка до будівництва біопаливної електростанції. Що розчаровує особисто мене як юриста, це підходи українського бізнесу до правових питань. З плином років такі підходи залишаються майже незмінними і протилежними - або правова необізнаність, або навмисне ігнорування правових засад ведення бізнесу із міжнародними контрагентами. Наслідки обох підходів руйнівні як для бізнесу, так і для репутації України", - резюмував Валентин Гвоздій. 

Також він анонсував і запросив представників бізнесу на щомісячні засідання клубів податкових знань, правових аспектів аграрного бізнесу, медичного бізнесу, роздрібної та оптової торгівлі, які проводитиме юридична фірма GOLAW. Окремі інформаційні продукти також будуть реалізовані з Львівською ТПП, Європейською Бізнес Асоціацією, органами влади Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ