Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Збільшено розмір щомісячної грошової допомоги особам з догляду за інвалідами внаслідок психічного захворювання

Управління соціального захисту Львівської міської ради нагадує, що 22 травня 2012 року Верховною Радою України схвалено Закон України «Про внесення зміни до ст.5 Закону України «Про психіатричну допомогу», яким передбачено підвищення розміру допомоги особі, яка здійснює догляд за інвалідом І або ІІ групи внаслідок психічного розладу з 10% прожиткового мінімуму до рівня мінімальної заробітної плати. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

На час прийняття цього Закону, 10 відсотків прожиткового мінімумудля працездатної особи становив 109,4 грн., а мінімальна заробітна плата - 1094 грн.

Крім того, внесені зміни до Закону дають право на отримання цієї допомоги сім’ям, доходи яких не перевищують трьох прожиткових мінімумів, встановлених для кожного члена сім’ї супроти середньомісячного сукупного доходу сім'ї нижчим від прожиткового мінімуму для сім'ї.

Статтею 12 Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» встановлено такі прожиткові мінімуми, для:

дітей віком до 6 років:з 1 жовтня - 930 грн., з 1 грудня - 961 грн.;
дітей віком від 6 до 18 років: з 1 жовтня - 1161 грн., з 1 грудня - 1197 грн.;
працездатних осіб:з 1 жовтня - 1118 грн.,з 1 грудня - 1134 грн.;
осіб, які втратили працездатність:з 1 жовтня - 856 грн., з 1 грудня - 884 грн.

«Враховуючи зміни у законодавстві, відділами соціального захисту управління соціального захисту ще в червні (в місяці набуття чинності змін до Закону) проведено перерахунки розміру допомоги особам, які здійснюють догляд за інвалідом І-ІІ групи внаслідок психічного розладу. При цьому, якщо особа звернулась за призначенням допомоги до 17 червня допомога призначалася в старому розмірі (109,4 грн.), і починаючи з 17 червня розмір допомоги перерахований згідно нових стандартів (до прикладу станом на червень - 1094 грн.).

Для порівняння: до 17 червня поточного року (до моменту набуття змін) на обліку в управлінні соціального захисту перебуло 48 осіб, яким виплачувалась цей вид допомоги, а вже станом на 1 листопада вона виплачується 372 особам. Це в більшості пов’язано з утвердженою нормою стосовно збільшення межі доходу сім′ї, яка дає право на виплату», - каже начальник управління соціального захисту Наталка Федорович.

За січень-жовтень 2012 року виплачено допомоги по догляду за інвалідом І-ІІ групи внаслідок психічного розладу на загальну суму 1,2 млн. грн.

«Важливо наголосити, що раніше допомога на догляд призначалася на кожного інваліда, за яким, власне, здійснюється догляд. Наприклад: громадянин проживав разом з трьома інвалідами І, ІІ групи внаслідок психічного розладу,якізависновком лікарської комісії медичного закладу потребували постійного стороннього догляду, та доглядав за ними. У такому випадку розмір допомоги на догляд становив 10 відсотків прожиткового мінімумудля працездатної особи (109,4 грн.) х 3 = 328,2 грн.

Після внесених змін, сьогодні допомога на догляд за такими інвалідами виплачується незалежно від кількості інвалідів, за якими здійснюється догляд, оскільки максимальний розмір такої допомоги становить у 2012 році: з 1 липня – 1102 грн.;з 1 жовтня – 1118 грн.;з 1 грудня – 1134 грн»,- каже головний спеціаліст відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту Василь Трущак.

Слід звернути увагу, що допомога на догляд призначається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу, потребує стороннього догляду.

Розмір допомоги на догляд розраховується, як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні 6 місяців, але не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата.

До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на догляд, включаються чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, а також діти до досягнення ними 23 років, які навчаються і вищих навчальних закладах І-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами дитинства I чи II групи або інваліди I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів.

Для оформлення грошової допомоги громадянам слід звернутись у «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту, і подати такі документи:

-заява встановленої форми;

-документ, що посвідчує особу;

-довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвищ, імен та по-батькові, родиннихзв’язків членів сім’ї;

-довідки про доходи кожного члена сім’ї за попередні 6 місяців;

-висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу;

-довідки про наявність та розміри земельних ділянок.

Якщо дієздатна особа постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації (проживання) інваліда І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому місці, подається довідка, видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації дієздатної особи, про те, що вона не перебуває на обліку як одержувач і не одержує щомісячну грошову допомогу на догляд за місцем реєстрації.

Допомога на догляд призначається на 6 місяців і виплачується щомісяця. У разі коли особа, яка здійснює догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, є непрацюючим пенсіонером,призначається допомога на догляд строком на 12 місяців.

Звертаємо увагу, що виплата допомоги на догляд припиняється у разі, коли:

-сталися зміниускладі сім'ї у зв'язку із смертю або зміною місця проживання інвалідаIчиIIгрупивнаслідокпсихічного розладу;

-закінчився строкустановленняінвалідностіI чи II групи і впродовж місяця не підтверджено встановленнягрупиінвалідності, яка дає право на призначення допомоги на догляд;

-інвалід I чи II групи внаслідок психічного розладу перебуває на повномудержавному утриманні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.

«У разі виникнення обставин, які впливають на право отримання допомоги чи її виплату, отримувачідопомог зобов′язані повідомити про такі обставини»,- наголошує начальник Личаківського відділу соціального захисту Любов Маніла.

Контакти «Єдиних приймалень» районних відділів соціального захисту:

Галицький відділ:тел.: 235-80-83(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський відділ:тел.: 235-71-62(вул. Театральна, 10)

Франківський відділ:тел.: 237-50-81(вул. Ген. Чупринки, 85)

Залізничний відділ:тел.: 295-82-28(вул. Виговського, 34)

Шевченківський відділ:тел.: 252-28-40(вул. Липинського, 11)

Сихівський відділ:тел.: 254-64-80(просп. Червоної Калини, 66)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ