Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Збір грибів і ягід – що потрібно знати

У розпалі «тихе полювання» - пора збору грибів, ягід та здійснення побічних лісових користувань.Інформація від Західного міжрегіонального управління ЛМГ.

Відзначаємо, що збір грибів та ягід в Україні для власних потреб є безкоштовним, а для промислового використання - необхідно отримати лісовий квиток, у якому вказуються дозволений об'єм та місця заготівлі.

Звертаємо увагу! Побічні лісові користування та заготівля другорядних лісових матеріалів повинні здійснюватися без заподіяння шкоди лісу.

До побічних лісових користувань належать: заготівля сіна, випасання худоби, розміщення пасік, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету.

До другорядних лісових матеріалів відноситься: заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені та деревних соків.

Нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства можуть бути передбачені й інші види побічних лісових користувань.

Згідно ст. 65-67 Лісового Кодексу України використання лісових ресурсів може здійснюватися в порядку загального і спеціального використання.

Загальне використання

Громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України.

Спеціальне використання лісових ресурсів

У порядку спеціального використання можуть здійснюватися такі види використання лісових ресурсів:

  • заготівля деревини;
  • заготівля другорядних лісових матеріалів;
  • побічні лісові користування;
  • використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства, проведення науково-дослідних робіт.


Спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань та заготівлі другорядних лісових матеріалів проводиться відповідно до статей 72, 73 Лісового кодексу України.


Суб’єкти підприємницької діяльності (заготівельники) можуть звертатися до постійних лісокористувачів - лісогосподарських підприємств та їх філій для отримання дозволів – лісових квитків на заготівлю дикоростучих плодів, ягід, грибів, лікарської сировини та заготівлю сіна. За це передбачена рентна плата, половина якої поступає до лісогосподарських підприємств, а друга – до місцевих бюджетів, на землях яких проводиться збір.

Лісовий квиток — єдиний дозвільний документ в Україні, який надає право лісогосподарським підприємствам, а також приватним компаніям, проводити промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах України.

Форма і Порядок видачі Лісового квитка визначені «Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів».

Лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань.

Одночасно звертаємось до населення: під час заготівлі грибів і ягід необхідно бути пильними, мати відповідне взуття та одяг для захисту від кліщів та плазунів. Суворо дотримуватись правил пожежної безпеки, не смітити, не пошкоджувати дерева та кущі, а також не порушувати правила поведінки в лісі!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ