Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Зелені насадження у Львові: місто поступово втрачає дерева", - Олег Бота

Львів – одне із міст України, яке стрімко розбудовується. Так, у 2019 році Львів посів перше місце в Україні за кількістю новобудов на державному веб-порталі відкритих даних.
Олег Бота

Паралельно існує і комплексна Стратегія озеленення міста Львова, згідно з якою посадовці звітують, що у нас усе добре із «зеленими легенями».

Якою ж є насправді є ситуація із зеленими насадженнями у Львові, чим дихають громадяни, а також, які існують недоліки, виявлені експертами в загальноміській Стратегії зі створення зеленого ландшафту? У цьому нам допоміг розібратися експерт в сфері екології, кандидат в депутати до Львівської міської ради від політичної партії "Слуга народу", директор ТОВ "Компанія "Центр ЛТД" - Олег Бота.

Стратегія озелення: хто її створив і для кого вона?

Цю стратегію прийняли депутати Львівської міськради. Проте, вона майже одразу зазнала нищівної критики експертів. На їхній погляд, Стратегія являє собою компіляцію наукових статей викладачів профільного львівського вишу, а також перелік заходів, які є поточною роботою профільного відділу Львівської міської ради та Львівського комунального підприємства «Зелений Львів». Власне, що тут поганого? Одначе, коли готували цей документ, то не врахували думку багатьох кіл громадськості.

Експерти вважають, що до створення й розробки документу не були залучені співзасновники міського спільнокошту і мешканці, що разом з десятками однодумців обрали, посадили і опікуються сотнями дерев. Відтак, практикуючі архітектори і ландшафтні архітектори, що реалізували проекти громадських просторів, теж не сказали своє вагоме слово.

Також незрозумілою залишається позиція власників приватних розсадників, компаній, що десятиліттями надають послуги з висадки та догляду за зеленими насадженнями міста. Невідомо, що думають з цього приводу громадські організації, що працюють в сфері адаптації міст до змін клімату та активні мешканці міста, що цікавляться озелененням.

На думку Олега Боти, такого роду документи потрібно готувати з врахуваннням думки всіх зацікавлених сторін. Окрім того, в Стратегії не враховані принципи поводження з озелененням під час капітального ремонту або реконструкції вулиць та не визначені також критерії цінності дерев, що перебувають у значному віці або, які хочуть зрізати з інших причин. Як в критеріях визначення історико-культурної спадщини, має бути врахована унікальність виду, естетична виразність, цінність виду, історичні події, важлива частина композиції, поважний або молодий вік тощо. У наявному документі дерева розглядаються швидше як різні ступені загрози людині.

Якщо реалізовувати цю Стратегію надалі, то наслідки для міста і його зеленого вигляду можуть бути незворотніми: вигорілі газони, щорічна посадка нових саджанців у ту саму лунку на місце загиблого попереднього (особливо каштану), понівечені обрізкою в дорослому віці дерева, сформовані під «телеграфні стовпи» дерева в розквіті сил, усе менше птахів і міської фауни, прориті біля коріння дерев комунікації (легше рити газон, ніж відновлювати бруківку), виснажені і понівечені дерева після ремонтів вулиць тощо.

Доля дерев у Львові?

Очільник екологічної компанії Олег Бота переконаний, що жителі міста неодноразово привертали увагу до зрубаних дерев, на місці яких з’являються офіси й новоспечені будівлі. Про факти знищення зелених насаджень люди часто розповідають, обурюючись на безвідповідальність місцевих посадовців.

«Ми ж, фахівці у сфері екології, спільно із громадою повинні проводити обговорення щодо наявних зелених насаджень у місті, разом визначати та вирішувати існуючі проблеми. Адже кожне дерево – це додаткове чисте повітря. Зараз ми є свідками того, як стрімко розвивається промисловість, як невпинно збільшується кількість автотранспорту, як на місці зелених насаджень постають багатоповерхівки… Натомість найбільш доречно думати про природу, про її збагачення та збереження для майбутніх поколінь», – наголошує Олег Бота.

Що шкодить якісному озелененню міста?

Насамперед, це низка факторів, які впливають на те, чи залишаться взагалі у Львові дерева. «Тут є багато факторів, – каже Олег Бота. – Для вирішення існуючої проблеми потрібно підходити досить грунтовно. Для якості зелених насаджень слід подбати про професійну посадку дерев. У нас наразі часто-густо робиться все з точністю до навпаки: дерево або надто глибоко закопують, або для нього надто мілко, немає дренажу, без ґрунтосуміші, надто щільно втоптано ґрунт, не залишено можливості для поливу. А ще – проблема, коли немає належного догляду нових насаджень упродовж кількох років після висадки. Адже доглядати за щойно посадженим деревом необхідно щонайменше два роки. Тобто підхід до озелення в місті та збереження зелених насаджень має бути комплексним, а всі дії – обгрунтованими».

Підготувала Христина Пригода


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ