Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Зеленський: Товарообіг між Україною та Білоруссю має перевищити 6 млрд дол

Як повідомляють у прес-службі Глави держави, Президент Володимир Зеленський переконаний, що Білорусь є важливим торговельним партнером України, тому країни мають працювати над збільшенням взаємного товарообігу.
Володимир Зеленський і Олександр Лукашенко

Одним з інструментів досягнення цієї мети може бути проведення заходів на кшталт Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, що відбувся у Житомирі.

ʺОчевидно, що подібний Форум слід проводити регулярно. Він зміцнює партнерство між нашими країнами в усіх сферах, і, що дуже важливо, не тільки на рівні двох столиць – Києва та Мінська, а й на рівні наших областей і окремих підприємствʺ, – сказав Глава Української держави, виступаючи під час заключної частини Форуму.

ʺТака глибинна співпраця стає важливою складовою наших відносин. Як доказ – підписання у рамках Форуму комерційних контрактів на суму близько 500 мільйонів доларів США, а також розширення географії нашої співпраціʺ, – констатував він.

Окремо Володимир Зеленський відзначив початок діяльності українсько-білоруської робочої групи з питань міжрегіонального і транскордонного співробітництва.

ʺБілорусь – наш ключовий торговельний партнер. Товарообіг між нашими країнами за минулий рік перевищив 5 мільярдів доларів США. Я згоден з Олександром Григоровичем – ми можемо й повинні подолати позначку 6-8 мільярдів доларівʺ, – наголосив Президент. Він також зауважив, що це завдання адресоване спільній Міжурядовій комісії з торговельно-економічної співпраці. За його словами, найближчим часом буде оновлена українська частина цієї Комісії.

Серед пріоритетів у торговельно-економічних відносинах України та Білорусі Глава Української держави назвав насамперед співпрацю у паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурних і транспортних проектах, промисловості, виробничу кооперацію, а також взаємодію в аграрно-промисловому комплексі.

На думку Володимира Зеленського, країни мають великий потенціал для взаємної модернізації підприємств, спільного виходу на ринки інших країн та участі у багатосторонніх проектах.

ʺВірю, що всьому цьому сприятимуть і масштабні зміни в Україні, які позитивно оцінить бізнес-середовище, кредитори та інвестори. Я запрошую білоруських інвесторів до активної співпраці й хочу, щоб історія відносин між Україною та Білоруссю була історією тільки успіху та прогресуʺ, – резюмував Президент України.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко також погодився з тим, що Україна є для його країни одним із головних торговельних партнерів, і висловився за нарощування взаємного товарообігу.

ʺМи готові вести перемовини про збільшення постачання нафтопродуктів для ваших підприємств. Вважаю, що у майбутньому треба підтримувати спільні проекти у цій сферіʺ, – сказав Олександр Лукашенко.

Він також повідомив, що під час сьогоднішніх перемовин у вузькому колі були обговорені альтернативні шляхи постачання вуглеводневої сировини зі світових ринків. ʺЗначна частина наших переговорів стосувалася цієї теми, і ми домовилися, що не просто опрацьовуватимемо варіанти, а безпосередньо діятимемо. Це цілком природно й не спрямовано проти якихось інших країн – це наша потреба. Якщо хочете – це нинішня безпека двох країнʺ, – наголосив Президент Білорусі.

На його переконання, серйозні основи для взаємовигідної співпраці є і в енергетиці, особливо після відкриття українського ринку електроенергії, великі перспективи відкриваються також у машинобудуванні. Важливим ланцюгом у розвитку економічних зв’язків Олександр Лукашенко назвав і транспортні артерії.

ʺГеографічне розташування наших країн відкриває гарні можливості для логістичної сфери. Транзитну привабливість Білорусі й України може посилити річкове судноплавство по Дніпру та Прип’яті, його інтеграція у міжнародний водний шлях Е-40ʺ, – зазначив він.

Олександр Лукашенко нагадав, що Білорусь не лише експортує свої товари в Україну, а й сама імпортує український метал, сільськогосподарську та харчову продукцію, кормові добавки, ліки та багато іншого. Він також підкреслив, що багатомільярдний товарообіг між двома країнами формується на місцях, і назвав низку українсько-білоруських підприємств, які працюють в Україні.

ʺЦим і пояснюється наша пильна увага до розвитку міжрегіональних контактів. Ми й надалі створюватимемо спільні підприємства. Сфери інтересів – величезніʺ, – резюмував Президент Білорусі.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Володимир Зеленський зустрівся з Олександром Лукашенком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ