Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

ЗМІ: бідних українців побільшало

72% українців, за даними соціологів, вважають себе бідними, 65% твердять, що їхній фінансовий стан порівняно з минулим роком погіршився, - BBC Україна з посиланням на видання "Деловая столица".

Видання зазначає, що порівняно з 2008 роком, на який припадає попередня хвиля кризи, кількість тих, хто вважає себе бідним, зросла в 1,27 рази. За цей же період до 0,7% зменшилася кількість людей, які відносять себе до середнього класу. При цьому в проміжну групу між бідними і середнім класом включає себе майже чверть населення.

В особливо важкому становищі перебувають пенсіонери і бюджетники. При цьому, посилаючись на міністра соціальної політики Андрія Реву, газета пише, що 7,5 мільйонів із 12,5 мільйонів пенсіонерів отримують суми, нижчі за прожитковий мінімум.

Видання наводить оцінки директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, який стверджує, що споживання продуктів впало до рівня 1996 року.

Найбільше українці почали заощаджувати на соках і олії. А однією з ознак економії газета називає зростання продажу яєць. У деяких торговельних мережах можна придбати десяток за 15 гривень. Яєчня на сніданок обійдеться значно дешевше за відбивну.

За таких умов, як пише видання, пересічний українець не може бути драйвером економіки, яка нагадує порочне коло: бідний споживач – бідний виробник і продавець – бідна країна – бідний споживач.

Водночас, бідність - не така безпросвітна, як здається, стверджує газета і пише про зростання продажів легковиків майже вдвічі порівняно з минулим роком. Також на тлі непростої економічної ситуації помітне прагнення частини громадян вкладати гроші в нерухомість.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ