Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЗНО-2016: що потрібно знати майбутнім студентам

Основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання пройде з 5-го травня по 17-е червня p 12 предметів. Додаткова сесія ЗНО пройде з 1-го червня по 4-е липня. Цього року випускники шкіл в обов'язковому порядку проходять тестування з двох предметів: перший - українська мова та література, другий - історія України або математика на вибір.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій в коментарі ЛІГА.net  порадив абітурієнтам завтра при здачі ЗНО зберігати "спокій і впевненість": "Знання вже за добу не отримати, тому тільки впевненість в своїх діях, чітке розуміння послідовності дій". 

За його словами, прохідний бал буде визначатися після того, як буде відкрито зміст тесту. "Завтра, коли ми відкриємо тест, вони почнуть по ньому працювати в аудиторії, відразу стане відомий прохідний бал", - додав він. 

Тестування з англійської мови здавати в цьому році не обов'язково, оскільки із цього предмету всі випускники будуть здавати обов'язковий шкільний іспит в новому форматі. 

Дати проведення основної сесії ЗНО-2016: 

5-го травня - українська мова і література 

11-го травня - математика 

13-го травня - історія України 

3-го червня - російська мова 

6-го червня - іспанська мова 

7-го червня - англійська мова 

8-го червня - німецька мова 

9-го червня - французька мова 

10-го червня - біологія 

13-го червня - фізика 

15-го червня - географія 

17-го червня - хімія 

Проведення додаткової сесії заплановано в період з 14-го червня по 4-е липня. 

Кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання має право скласти тести не більше ніж з чотирьох навчальних предметів. 

У програму проведення ЗНО включені тести з 12 предметів: українська мова та література, історія України математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також тести з іноземних мов - англійської, іспанської, німецької, російської та французької. 

Учасникам ЗНО, які будуть самостійно добиратися до пунктів тестування, потрібно звернути увагу на зміни в адресах, оскільки назви багатьох вулиць протягом останнього року змінилися в зв'язку з декомунізацією. 

Особливість проведення ЗНО в цьому році - процес розбитий в часі на два періоди, оскільки деякі тести пройдуть в травні, а більша частина - в червні. 

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури (українська мова), а також з математики або історії України (період ХХ - початок XXI століття) будуть зараховані як результати державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освіти. 

Тестування в 2016-му році буде проводитися за програмами ЗНО, затвердженим в минулому році. 

З 2016-му році Центр оцінювання якості освіти відмовився від практики розсилки запрошень-перепусток учасникам на тестування поштою. Відповідний документ кожен учасник ЗНО може роздрукувати з персональної сторінки на на сайті УЦОЯО. 

Карандій зазначив, що формування запрошень-перепусток буде проходити в два етапи - спочатку будуть сформовані запрошення на ЗНО з української мови та літератури (пройде 5-го травня), історії України (13-го травня) та математики (11-го травня). Пізніше - запрошення на тести з інших предметів будуть розміщені на персональних сторінках учасників ЗНО до 30-го травня. 

"Відповідна норма передбачає, що до наступних предметів, крім перших трьох (українська мова та література, математика та історія України, - ред.) будуть допускатися лише ті учасники, які позитивно здадуть ЗНО з української мови та літератури, тобто подолають поріг " здав/не здав", - додав Карандій. 

Успішність проходження тестів буде визначатися і послідовністю дій учасників ЗНО. Правила проходження ЗНО викладені в інформаційному бюлетені, які кожен учасник отримав в процесі реєстрації. 

Основним критерієм відбору до вищих навчальних закладів залишаються результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). 

Для участі в конкурсному відборі приймаються сертифікати ЗНО з трьох предметів. Обов'язковим конкурсних предметом залишається українська мова та література. Інші два визначаються ВНЗ, або вибирає абітурієнт з переліку, запропонованого вищим навчальним закладом. 

У МОН звертають увагу, що необхідно буде подавати сертифікати ЗНО, видані саме 2016-му році. Тому якщо випускники минулих років планують вступати до вищих навчальних закладів в наступному році, вони повинні реєструватися для участі в стандартизованому тестуванні-2016. 

Вступати за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів до вищих навчальних закладів також мають право особи, звільнені з військової служби (в тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року та особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби). 

Перший заступник міністра освіти України Ірина Совсун зазначила ЗМі, що в 53-й статті Конституції, всі громадяни мають право отримувати освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі. "Тобто все будуть вступати на загальних підставах. Здав тестування добре - вступив на бюджет. Якщо балів не вистачає, людина йде на контракт або пробує свої сили в наступному році. Залишилися три категорії абітурієнтів, які мають право здавати не тести зовнішнього незалежного оцінювання, а вступні іспити у вузах. Це теж свого роду пільга. Вона поширюється на дітей-сиріт, демобілізованих учасників АТО і дітей з особливими потребами", - пояснила вона. 

Цього року прийом документів у всіх університетах буде проходити з 11-го липня по 27-е липня. 

У абітурієнтів, яким треба буде здавати творчий конкурс або іспити, будуть приймати документи до 20-го липня включно. 

У приймальні комісії дозволено надавати лише копії документів. Оригінали абітурієнти приносять уже після зарахування. Совсун зазначила, що абітурієнт має право написати 15 заяв, але не на 15 різних спеціальностей, а всього на п'ять. "Наприклад, якщо ви подали документи на юриспруденцію, філологію, переклад, журналістику та історію, свою шосту заяву можете подати в інший вуз, але тільки на одну з перерахованих вище спеціальностей. Таке обмеження придумали для того, щоб діти були більш профорієнтованими", - пояснила вона. 

За її словами, в минулому році були випадки, коли абітурієнт одночасно намагався вступити на геолога і на актора. "Тобто все одно куди, аби пройти. Це неправильно", - додала вона. 

В кількості вузів вступники не обмежені - можна пробувати свої сили відразу в 15 університетах, подаючи по одній заяві в кожен. 

Враховується також середній бал атестата, але основну роль грають результати зовнішнього тестування. 

Що робити випускникам шкіл на окупованих територіях Донбасу: 

1. Спочатку потрібно вибрати школу на території, підконтрольній українській владі. На сайті Міністерства освіти є список цих навчальних закладів. 

2. Людина повинна написати заяву на ім'я директора обраної нею школи з проханням про зарахування на навчання у формі екстернату. Заяву можна подати як особисто, так і в електронній формі. 

3. Зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. 

4. З розкладом здачі іспитів ЗНО основної та додаткової сесії можна ознайомитися вДорожній карті для випускників із зони АТО

Для випускників анексованого Криму, які планують навчатися в українських вузах потрібно: 

1. Вступити в міжнародну українську школу в Києві. Подробиці на  сайті школи. 

2. Зареєструватися на зовнішнє оцінювання. 

Фахівці відзначають, що тести для абітурієнтів будуть зовсім іншими, вони рекомендують готуватися відповідно до навчальних програм, які затверджені Міносвіти. 

У абітурієнтів на сайтах регіональних центрів є можливість пройти тренувальне онлайн-тестування безкоштовно. 

Кожному учаснику ЗНО створять персональний електронний кабінет, доступ до якого буде відбуватися через сайт УЦОЯО. 

Реєстрація на ЗНО проходить тільки за українськими документами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ