Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Клінтон vs Трамп. Хто виграє вибори?

Без перебільшення, весь світ чекає на результати президентських виборів у США, які відбудуться 8 листопада цього року. У США статус наддержави, перша за потугою економіка в світі та роль «світового жандарма» в обороні демократичних цінностей та прав людини.

Однак країна дещо втратила свої яскраві барви за час правління лауреата Нобелівської премії миру, першого чорношкірого Президента США Барака Обами. Водночас чинний Президент США покине свій пост, маючи   переважну підтримку населення країни, незважаючи на критику опонентів.

Отож тепер дилема така. Чи стане жінка Президентом США? Чи виграє ексцентричний та харизматичний мільярдер Дональд Трамп ? Які наслідки матиме результат виборів для Польщі та України? Редакція «Гал-інфо» запитала про це у наших експертів: доктора політичних наук, варшав’янина Адама Лелонка, заступника директора Інституту транскордонної співпраці та нашого блогера  Юрія Кмітя, соціолога та директора Фонду «Громадська думка» Володимира Подгорного.

Адам Лелонек: «Різні ЗМІ США подають різні результати опитувань громадської думки. Згідно з RealClearPolitics, на які посилається  британський The Telegraph, Гілларі Клінтон може розраховувати на 256 голосів виборщиків , Дональд Трамп лише на 164, доля решти 118 голосів ще не визначена.

Схожі результати демонструють опитування, замовлені  The Financial Times: 264 голоси – за Клінтон, 164 – за Трампa, 128 голосів не визначилося . Згідно з цим опитуванням, Клінтон бракує 24 голоси, а Трампові аж 107. Інші дані презентує The New York Times: 45,4% для Клінтон i 42% для Трампa. BBC натомість вказує: 48% для Клінтон i 46% для Трампa.

У липні букмекери оцінювали шанси Клінтон на рівні 25 проти 1. Нині це змінилося. Портал Sports.Coral.co.uk дає такі ставки: 2/5 для Клінтон i 15/8 для Трампa. Тобто як хтось хотів би поставити 100 фунтів на Клінтон, то заробив би 140, a 100 фунтів на Трампa дало би аж 287,5 фунтів заробітку.

На зміни в опитуваннях дуже сильно вплинула заява  ФБР  про поновлення  розслідування у справі  використання особистої  електронної пошти Клінтон в службових цілях в час, коли вона була ще держсекретаркою США.

До виборів залишилося ще кілька днів і багато що може змінитися. Тим більше, що і Клінтон, і Трамп не мають переважної довіри суспільства і навіть повної підтримки своїх партій. Що цікаво, польська община у США також  розподілена  у своїх симпатіях. Наприклад  у Чикаго поляки, схоже за все, голосуватимуть за Трампа, у  Нью-Йорку за Клінтон.

Для Польщі найважливішим є питання безвізового режиму із США, чого не дали всі попередні президенти, хоч і обіцяли. Дуже популярним стало твердження, що ці вибори – це вибір  поміж великим і меншим злом. Так кажуть американці  і  поляки із Сполучених Штатів, які мають свої партійні симпатії, але зараз перебувають у роздумах  – після різких та провокаційних заяв Дональда Трампа. Наприклад, антиросійсько настроєні республіканці не згодні голосувати за Трампа після його заяв щодо Росії та Путіна.

На мою думку,  не можна сказати, що результат виборів є очевидний, але швидше за все, на базі доступних мені даних, їх має виграти кандидатка від демократів Гілларі Клінтон.

Юрій Кміть: «Дональд Трамп за виборчу кампанію наговорив стільки дурниць, що об’єднав  проти себе більшість незалежних та залежних журналістів, національні та релігійні меншини, жіночі організації та взагалі всіх розумних людей. Чого варта його теза, що він  не платить податків, тому що достатньо розумний, щоб обійти американські закони? Як мають почувати себе громадяни, які платять податки?

Найчисельнішу групу  виборців Трампа складають білі чоловіки із малих міст та сіл із середньою та вищою освітою. Іншими словами, Трамп є надією груп населення із здебільш консервативними, католицькими настроями, близькими до расистських, які ненавидять мігрантів, жінок та мусульман. Українська діаспора в США, яка традиційно голосувала за республіканців, через проросійські настрої Трампа вперше буде голосувати за представника демократичної партії.

Водночас Гілларі Клінтон не викликає абсолютного захоплення у американського суспільства. Розвиток подій,за яким президенти із сімейства Бушів послідовно міняються із президентами із сімейства Клінтонів, багатьом не до вподоби.

Але на фоні абсолютного невігластва Трампа Гілларі Клінтон виглядає надійним професіоналом та прогнозованим лідером країни. За неї будуть голосувати  не тільки традиційні продемократичні виборці - більшість жителів мегаполісів, всі колишні емігранти всіх націй та релігій, але і ті, які будуть голосувати проти  можливого  приходу Трампа на посаду Президента. І тому, я впевнений, що переможе Гілларі Клінтон.

Україна найбільше виграє від перемоги Клінтон, вона багаторазово була в Україні, і навіть у Львові. Вона особисто знайома із Петром Порошенком, і тому наша держава ризикнула і відкрито поставила на Гілларі  Клінтон – згадаймо скандал із Полом Манафортом - іміджмейкером Януковича, якого, за подачею із України, американські ЗМІ  дружно «викурили»   зі скандалом зі штабу Трампа.

При Клінтон зміниться міжнародна політика США в світі, вона прихильник жорсткого курсу щодо Росії та Путіна. Як новий президент США Гілларі Клінтон  втілює надію на припинення кровопролиття в Сирії та в Україні.

Володимир Подгорнов: Вибори в США виграє Гілларі Клінтон. Можливо, голосів виборців буде у Дональда Трампа навіть більше, але у США непряма система виборів, де голосують за кількість виборщиків від штату, у них така специфічна система виборів, яка страхує від крайностей, дає можливість домовлятися політичним елітам. Чому виграє Клінтон? Тому що фінансовий світ належить двом американським сім’ям: Ротшильдам – світові «лихварі», банкіри, які представляють ідеологію консерватизму, застою, та Рокфеллерам – світові міняйли-торгаші, які пропагують ідеологію прогресу. Гілларі Клінтон - це прогрес Рокфелерів, це відхід від нафтопродуктів на альтернативні джерела енергії, це нові технології. І для нас в Україні краще, щоб виграла Клінтон. Трамп та Путін – це команда Ротшильдів. Коли переможе Клінтон, вона буде тиснути Ротшильдів та Росію, виборювати свої інтереси, які одночасно є  нашими, українськими інтересами.

Інша річ, що наслідком виборів у США для України, на мою думку, стане обов’язкова зміна правлячих команд в Україні. Після світового розголосу, спричиненого електронними деклараціями наших чиновників та депутатів, когось із відомих осіб у політиці вимушено принесуть в «ритуальну  жертву», щоб показати американським виборцям результат зусиль попередньої та вже нової президентської адміністрації. Відбудуться певні репресії, навіть можливі дочергові вибори. Але якщо, не дай Бог, прийде до влади Трамп, тоді наші урядовці для нього стануть фактично опонентами, буде помста…

     

  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ