Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мюнхен-2017: Бумеранг для Кремля, або Трамп – гробар путінізму

Десять років тому Путін у Мюнхені виголосив програмну промову, суть якої звелась до попередження, що після розпаду СРСР і років принижень РФ підвелась із колін і на міжнародному подіумі витіснить США та ЄС із однополярної системи. Минулого тижня бумеранг, який запустив Путін, повернувся і боляче влучив по ініціаторові деформації міжнародної системи.

Так жорстко, як Майкл Пенс, із Путіним ще ніхто не розмовляв за всі роки його авторитарного деспотизму. На тлі знакової конференції Мюнхен-2017 військові НАТО фотографувались у Нарві, посилюють свою присутність у Чорному морі, Європейський Союз вирішив створити і власну армію для захисту агресорів, стали відомі маніпуляції Москви та її втручання в політику ЄС, а також світоглядна еволюція Дональда Трампа – від уявного приятеля Кремля до жорсткого його опонента.

Київ вшанував Героїв Небесної Сотні

У столиці України відбулись заходи зі вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Три роки тому в Україні виник найтрагічніший етап Революції Гідності. У період із 18 по 20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули понад сто патріотів України, а понад тисячу отримали поранення внаслідок терористичної діяльності кремлівських снайперів і місцевих прокремлівських манкуртів. Убивці прицільно стріляли у беззахисних людей – у серце, в голову, в шию.

НАБУ буде розслідувати рішення НКРЕКП

Видання Верховної Ради «Голос України» інформувало, що шестикратне підвищення вартості нестандартного підключення до електромереж – це не просто некомпетентність або безвідповідальність керівника НКРЕКП, а масштабна махінація, яка заслуговує розслідування НАБУ. Про це під час парламентського круглого столу «Вплив тарифної політики на промисловість і економіку» повідомив Віктор Галасюк, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

Нагадаємо, 14 лютого відбувся круглий стіл, під час якого розглянули такі ключові питання:

▪ наскільки доцільна і обґрунтована зазначена тарифна політика?

▪ чи передбачили в Кабінеті Міністрів України і  НКРЕКП її наслідки?

▪ які альтернативи пропонують парламентарі та промисловці?

Видання пише: депутат Віктор Галасюк надіслав депутатське звернення до НКРЕКП, щоб отримати звіти про оцінку, на основі яких встановили нову вартість приєднання. Минув 10 день, а відповіді від НКРЕКП депутат не отримав. Однак прямий запит до ТОВ «Делойт і Туш» виявився більш результативним. Депутат отримав чітку відповідь від керівництва компанії: вона не оцінювала ВАТ «Львівобленерго», ВАТ «Кіровоградобленерго», ВАТ «Київобленерго», ВАТ «Прикарпаттяобленерго», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» з метою встановлення НКРЕКП питомої вартості нестандартного приєднання електрообладнання до електричних мереж.

Працівники ТОВ «Делойт і Туш» повідомили, що вважають загальний принцип розрахунку питомої вартості нестандартного приєднання спірним, а деякі застосовані для розрахунку параметри, які суттєво вплинули на результат, необґрунтованими. Проте в НКРЕКП посилаються саме на експертні оцінки ТОВ «Делойт і Туш», а також компанії «Big4», які були взяті для визначення вартості нестандартного приєднання до електромереж.

Депутат Віктор Галасюк наголосив: «Зазначене, на мій погляд, має ознаки умисного злочину, несе величезні негативні наслідки для української інвестиційної сфери, реального сектора економіки та альтернативної енергетики. Сподіваюся, за результатами мого звернення, НАБУ з цим ефективно розбереться: Це завдало значного удару по новим виробництвам, будівництва і практично вбило нову «зелену» електрогенерацію. Фактично, своїм рішенням у НКРЕКП штучно побудували стіну від інвесторів, ввели новий «податок» на розвиток і створили бар'єр на вхід у ринок. Інвестори шоковані, зупиняють проекти, згортають інвестиційні програми. А голова НКРЕКП Вовк каже – все гаразд».

За підсумками обговорення круглого столу «Вплив тарифної політики на промисловість та економіку» його учасники прийняли такі рішення:

1) Запобігти друку «Постанови» НКРЕКП про шестикратне за оцінками експертів підвищення питомої вартості нестандартного приєднання до електромереж, а НАБУ провести розслідування цієї масштабної махінації;

2) Заблокувати підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення на 25%. Підвищення можливе не раніше ніж влітку і на значно менший відсоток. Має бути досягнутий компроміс з галузевими асоціаціями – металургами, рудокопами, аграріями тощо;

3) Змусити МЕРТ і Мінфін до діалогу та захисту інтересів промисловості. Діяльність цих Міністерств має ширші завдання ніж впровадження системи ProZorro, приватизація чи обслуговування співпраці з МВФ. Власна промисловість має стати найвищим пріоритетом не на словах, а у справах.

Очільник «Укртрансгазу» втратив довіру

«Нафтогаз» відсторонив Ігоря Прокопіва від обов'язків президента «Укртрансгаз». У повідомленні компанії сказано, що таке рішення ухвалило правління. Відповідно до статуту «Укртрансгазу», керівництво візьме на себе Мирослав Хімко, перший віце-президент компанії. Причиною відсторонення стала низка порушень, яку виявив незалежний аудитор – компанія Deloitte & Touche – під час офіційної перевірки рахунків «Укртрансгазу».

У повідомленні сказано: «Додаткові розслідування підтвердили попередньо виявлені факти та допомогли зібрати більше доказів неналежного управління в сфері закупівель. Наявні факти порушень спонукали до подальших паралельних розслідувань, які охоплюють більш широке коло питань».

Ніяк високі сановники не вивчать правил хорошого тону – кусати пиріг малими шматками, щоби ликнути було легше. Як тільки до пирога присядуть, так обов'язково починають давитись.

Злощасний «Бук» привіз в Україну терорист «Хмурий»

Міжнародна незалежна розслідувальна група «Bellingcat» опублікувала дані про терориста, який доставив у Донецьку область пускове обладнання ракетного комплексу «Бук», з якого збили малайзійський «Боїнг» рейсу MH-17. Цим терористом вважався офіцер Головного розвідувального управління РФ.

У 2014 році СБУ оприлюднила телефонні розмови бойовиків, які обговорювали деталі авіакатастрофи і транспортування комплексу «Бук». У записі можна почути голоси двох бойовиків «ДНР». Одним із них був «Хмурий», якого в СБУ ідентифікували як Сергея Ніколаевича Петровского – офіцера Головного розвідувального управління РФ.

Розслідувачі «Bellingcat» визначили справжнє прізвище Петровского з допомогою архіву електронної пошти ще одного бойовика – Ігоря Стрєлкова-Гіркина. Насправді Петровскій – це Дубінскій. Вдалося знайти і профіль Дубінского в соціальних мережах. Так, восени 2014 року Дубінский опублікував на своїй сторінці фотографії з актором Михайлом Пореченковим, який відвідував окупований Донецьк, щоби постріляти в українців, та Іваном Охлобістіним.

У доповіді сказано: «Bellingcat зробив висновок: особа, чий телефон прослуховувала Служба безпеки України 17 липня 2014 року – це Сергей Ніколаевіч Дубінскій із позивним «Хмурий». Дубінскій – ветеран бойових дій, який у липні 2014 року мав звання полковника, який воював в Афганістані, який убивав мирних жителів у Чечні, а згодом служив у 22-й бригаді Спецназу ГРУ. Після вбивства пасажирів рейсу МН-17, терористу «Хмурому» присвоїли звання «генерал-майора ДНР». Згодом «республіка ДНР» за фінансові злочини вигнала терориста «Хмурого» назад на РФ. Сьогодні терорист Кремля живе розкішно, має будинок, катається на всюдиході».

Якщо взяти до уваги, що свідки транспортування «Бука» і запуску ракети в цивільний лайнер зникають один за одним, можна зробити припущення, що терористу «Хмурому» небагато залишилось часу для фривольного дозвілля. Тим паче, що про нього вже говорять на міжнародному рівні.

Кремлівська кліка не вгомониться

З нагоди проведення у Мюнхені конференції з питань безпеки кліка Кремля наказала посили ескалацію на території України. Кремлівські терористи рівняли із землею населені пункти України із забороненого озброєння. Авдіївку, Кам'янку, Піски, Зайцеве та Верхньоторецьке обстрілювали з різнокаліберних мінометів і танків. У всіх напрямках кремлівські найманці стріляли із 120 і 82 мм мінометів, БТР, БМП і стрілецької зброї. Богданівку атакували з протитанкових ракетних комплексів. У результаті масованих обстрілів загинули українські воїни, волонтер і цивільні, десятки громадян отримали поранення.

Без України ЄС приречений

Карл фон Габсбург, європейський політик і нинішній глава дому Габсбургів, вважає, що концепція Пан’європейського Союзу – найстарішого європейського об’єднання від часів Першої світової війни, і сьогодні є актуальна, а Європа без України ніколи не буде цілковитою.

Європейський Союз постав із травматичного досвіду Першої і Другої світових воєн, причиною виникнення яких став надмірний націоналізм. І для того, щоби цьому протистояти, люди створили європейське об’єднання. Політично це не можна було зробити відразу після завершення Другої світової війни, тому що Німеччина не могла бути цілісною. Тобто, економіка була первинною, а тоді вже настала ідея створення території стабільності на континенті не лише економічними засобами, а й політичними – виробити концепцію безпеки.

Її поки що нема. ЄС залежить від НАТО, в ЄС є рудиментарна концепція всеєвропейської безпеки. Однак необхідно переосмислити Європу, тож цілком зрозуміло, що, наприклад, концепція безпеки для Європи не може розглядатись без України, тому що Україна – це наріжний камінь Європи. Дуже вигідне географічне розташування України, вона потенційно заможна країна, а тому Європейський Союз не має майбутнього без України.

ЄС тепер продукує такі негативні речі, як нідерландський референдум. Це був лише провісник, ознака якихось певних невизначеностей, якихось змін у політичному досвіді Європи. Голосували начебто за одне, а насправді проти цілком іншого, тому що питання щодо асоціації з Україною не було на порядку денному. Нідерланди намагались вирішити свої питання за рахунок України.

Карл фон Габсбург відстоює позицію, щоб Україна повноцінно увійшла до ЄС, а не перебувала в якомусь партнерстві. Нинішній глава дому Габсбургів хоче бачити Європейський Союз як європейську організацію, а без України вона такою бути не може, оскільки Україна – це природна і невід’ємна частина Європи.

Мюнхенський бумеранг

Десять років тому під час Мюнхенської конференції з питань безпеки Путін виступив зі своєю шокуючою промовою. Він наголосив, що завершився період безконечних люб'язностей та усмішок у відповідь на постійне начебто приниження міжнародних інтересів Росії. Раніше глава РФ не висловлювався настільки зухвало і жорстко проти світового порядку, який встановили після завершення Другої світової війни. Путін не оминув жодного наболілого питання світової політики – від спроб США експортувати демократію в країни третього світу до розширення НАТО на Схід і розміщення в Європі американської системи ПРО.

Реакція не забарилась. Одні порівняли ефект виступу Путіна із несподіваним холодним душем на західних політиків, інші згадали відому промову Черчіля у Фултоні, з якої почалась «Холодна війна».

У США на мюнхенський демарш кремлівського вождя відреагували неконсолідовано. Міністр оборони Роберт Гейтс спростував критику Путіна і прийняв запрошення відвідати Москву, де, мабуть, відбулось узгодження позицій. Тоні Сноу, представник Білого Дому, заявив, що США як і раніше вважають РФ союзником, а президенти двох країн – Джорж Буш-молодший і Путін – готові продовжити співпрацю. Європейські керівники тривожно мовчали.

Тоді на Заході зрозуміли, що величезні кошти, які закачували в РФ через високі ціни на енергетичну сировину, Кремль використовував не для демократизації, а для нарощування озброєнь із подальшими погрозами сотворити локальні ескалації конфліктів. У відповідь Захід організував глобальну кризу 2008 року, щоби остудити войовничість Кремля, проте було запізно. Путін і його оточення вже втратили орієнтири, їх понесло по похилій.

Під час цьогорічної Мюнхенської конференції у напрямку Кремля полетів зворотний бумеранг. Віце-президент США Майк Пенс попередив, що Кремль буде нести відповідальність за все, що відбувається на території України. Таких слів ніколи не було чути ні від обережного Барака Обами, ні відвід його віце-президента Байдена, ні від державного секретаря Джона Керрі.

Характерно, що під час промови, яка тривала майже півгодини, Майкл Пенс більше жодного разу не згадав про Москву та політику США стосовно Кремля. Єдина пряма згадка про РФ у контенті агресії Кремля проти України вказує на одне – на міжнародному подіумі для Москви вже не передбачено ні добрих перспектив, ні шанованого місця.

Аналогічно висловилась і Ангела Меркель, що дуже важливо, Це означає, що союз між США і Європою стосовно ставлення до Москви і далі перебуває на тих самих базових принципах.

Розчарований такими заявами, глава комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтін Косачов безпідставно заявив, що покладання відповідальності за виконання Мінських домовленостей тільки на Москву дозволить Києву безконечно їх саботувати. Кремль і надалі хоче маніпулювати думкою світового товариства, покладаючи на Київ відповідальність за власний саботаж Мінських угод.

Натомість президент Петро Порошенко звинуватив Путіна у щирій ненависті до України і агресивних зовнішньополітичних амбіціях. Він порівняв РФ із нацистською Німеччиною після «Мюнхенської змови». На думку Порошенка, Путін чітко сформулював свою зовнішньополітичну доктрину в листопаді 2016 року, коли під час вручення премії Російського географічного товариства сказав, що межі Росії ніде не закінчуються.

Ще один тривожний сингал для Кремля – під час цьогорічної конференції Майк Пенс не виявив бажання зустрітись для перемовин із Лавровим або Медведєвим. А здавалося б, що саме під час такої вагомої зустрічі і повинна була відбутись конструктивна розмова про організацію дострокової зустрічі Путіна і Трампа, тому що ця «термінова зустріч» поки що запланована аж на липень. Алексєй Мєшков, перший заступник Лаврова, відповідаючи на запитання журналістів, чому американська сторона так ігнорує Росію, зробив спробу переконати пресу, що Лавров і Пенс можливо перетинались десь на полях конференції, наприклад, коли ходили мити руки в чоловічу кімнату.

В оточенні Путіна, якому Трамп вправно вибив із рук багаторічну забавку-лякалку – Договір про непоширення ядерної зброї – із відчаю запевнили, що і далі будуть нищити європейські харчі, а ще визнали легітимність папірців ОРДЛО, які називають паспортами. Це означає, що в путінських багатоходівках закінчились козирі, доводиться робити бутафорні ходи із завідомо битої карти.

Вважаймо, що Москва напала на Альянс

Ангела Меркель вважає, що НАТО повинна посилювати свою присутність на території східних країн-учасниць Альянсу відповідно до 5 статті Вашингтонського договору. Про це Федеральний канцлер Німеччини заявила в промові під час Мюнхенської конференції. У п’ятій статті Вашингтонського договору НАТО сказано про спільний захист територій у разі нападу на котрусь із країн Альянсу.

Нагадаємо, країни Балтії домовились про прискорене і спрощене переміщення військ НАТО територіями Литви, Латвії та Естонії.

Під час минулорічного Варшавського саміту Альянс вирішив розмістити в Польщі, Литві, Латвії та Естонії багатонаціональні батальйони на основі ротації. Тоді ж було вирішено, що основу контингенту батальйону, розміщеного в Польщі становитимуть збройні сили США, в Естонії – Великої Британії, в Литві – Німеччини, а в Латвії – Канади.

На зухвальство Кремля реакція повинна бути миттєва

Майкл Феллон, керівник Міністерства оборони Великобританії, під час Мюнхенської конференції наголосив, що НАТО недостатньо добре підготовлена, і дорікнув організації, що структура занадто повільно запобігає кремлівським хакерським атакам, – повідомив британський телеканал «Sky News».

Окрім того, Майкл Феллон висловив занепокоєння недостатньою реакцією на повідомлення про розміщення крилатих ракет на території РФ та порушення Договору про їх ліквідацію. Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан також закликав до швидкої реакції у випадку, якщо Кремль порушив Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Видання «The New York Times» повідомило, з посиланням на джерела в адміністрації США, що Москва розмістила на своїй території крилаті ракети із порушенням угоди про ракети середньої і меншої дальності. А всього в РФ є два дивізіони заборонених крилатих ракет.

Прийнято рішення, що для посилення оборони держав Альянсу і країн-партнерів у морському і повітряному просторі Чорноморського регіону, вісім країн-союзниць НАТО нададуть бригадний персонал і військову підтримку. Водночас США також будуть постачати в Європу ядерні ракети середньої і меншої дальності. Проект такого закону внесла в Конгрес група сенаторів на чолі з Томом Коттоном.

Європарламент схвалив створення армії ЄС

Незважаючи на те, що серед депутатів Європарламенту немає єдиної точки зору стосовно доцільності створення Європейської армії, на загал таку ідею вітають. Європейський парламент схвалив резолюцію про посилення централізації Євросоюзу, створення посади міністра фінансів ЄС та спільної європейської армії.

Політичні оглядачі вважають схвалення резолюції Гі Верхофстадта поштовхом для початку реформування основного договору найбільшого геополітичного об’єднання. Водночас експерти наголосили, що в Євросоюзі запропонували обмежити чи взагалі цілком ліквідувати право країн, які є учасницями ЄС, не погоджуватись виконувати колективні рішення.

Як відомо, польський політик Мирослав Чех нещодавно заявив, що перешкодою для України в отриманні безвізового режиму з ЄС є не внутрішні проблеми в Європейській асоціації, а юридичні можливості для свавільного невиконання поставлених завдань з боку окремих країн-учасниць ЄС, чим уміло маніпулює Кремль.

НАТО зміцнить «військовий кулак» у Чорноморському регіоні

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що НАТО планує збільшити свій контингент в акваторії Чорного моря і переправить туди кілька військових кораблів. Розширення контингенту НАТО матиме виключно оборонний характер. Столтенберг сказав, що дане рішення прийняли для посилення військових навчань і кращої обізнаності щодо ситуації в регіоні.

Військово-морські групи Альянсу координуватимуть свої дії з союзниками в Чорноморському регіоні. Столтенберг заявив, що всі дії НАТО повністю відповідають міжнародним зобов'язанням, в яких передбачено, що кораблі країн, які не мають виходу до Чорного моря, можуть знаходитись в акваторії упродовж двох місяців.

Путін несподівано почав скаржитись, що НАТО своєю присутністю намагається знищити миролюбний імідж Кремля і всіляко провокує Москву до збройної ескалації.

Селфі воїнів НАТО на тлі фортеці Івангорода

У мережу виклали фото, на якому зображені американські солдати на тлі Івангородської фортеці (РФ). Вони одягнені в маскувальне обмундирування білого кольору, тримають в руках зброю і державний прапор США. Ще ніколи за всю історію Московії мілітарний каблук американських імперіалістів не наближався так близько до території священних валдайських скрепів.

Нагадаємо, днями дві сотні солдатів із Скаутського батальйону Сил оборони Естонії та 503 кавалерійського полку армії США, розквартированого у військовому містечку Тапа (Естонія), пройшли строєм Північною Естонією і дійшли до Нарви, яка межує з Івангородом через ріку на відстані 108 метрів.

У Кремлі не сподівались на такий зворотній ефект, що бойова розмальовка Путіна і його епізодичні агресивні вигукування з Боровицького узгір'я в європейському напрямку притягнуть до кордонів війська супротивника. У Путіна вважали, що надривні кремлівські вигуки посіють паніку в рядах закордонних опонентів і вони кинуться в розтіч. Не так склалось, як гадалось.

Кремлівські скоморошники в Нідерландах

Ендрю Гіггінс, оглядач видання «The New York Times», дізнався, що кремлівські комісари у Нідерландах послуговувались своїми скоморохами, яких переодягли в українців. Гаррі ван Боммель, голландський лівий депутат і стимульований приятель Кремля, Тьєррі Боде, лідер партії «Форум за демократію», а також кремлівський посіпака Владімір Корнілов – це тріо й організувало активну агітацію проти ратифікації угоди Україна-ЄС.

Для агітації під час різних заходів і для створення фейкових новин для ЗМІ використовували свою особливу «українську команду» – переодягнених руских емігрантів, які проживають у Голландії, де потреби шлунка задовольняють матеріальними здобутками Заходу, а потреби душі – москвинськими скрепами. Кремлівські скоморошники різко критикували прозахідний уряд України, називали його «кровожерливими клептократами, які негідні голландської допомоги».

Українські хакери вилучили електронне листування Корнілова, який тепер живе в Гаазі, працює на користь Кремля і ділиться спогадами з політиками та колегами в РФ про свою роботу в київському дослідному інституті, згадує, які були гарні часи і щедре фінансування РФ цієї структури.

Найближчим часом кремлівським пропагандистам життя в Нідерландах ускладниться, тому що Рада безпеки королівства пов'язала Кремль зі загибеллю 298 осіб, які були на борту рейсу MH-17, збитого в небі над Донбасом із російської військової техніки.

Журналіст «The New York Times» пише: «Висновок став катастрофою для Москви і російські хакери атакували комп'ютери голландського агентства, в той час як російські однодумці в Нідерландах, зокрема й «української команди» Гаррі ван Боммеля, не покладаючи рук працювали, щоби поширювати неправдоподібні альтернативні теорії про збитий Boeing».

Ймовірно фальшивий референдум

Голландська телекомпанія RTL повідомила, що сьогодні влада Нідерландів уже не впевнена у достовірності 427 тисяч підписів за проведення референдуму стосовно ратифікації Україна-ЄС. Рональд Пластерк, міністр внутрішніх справ королівства Нідерландів, на запит адвоката Християна Тайма визнав, що підписи на справжність не перевіряли. Посадовці перевіряли тільки ім’я, адресу і дату народження зареєстрованих виборців, але не встановлювали, чи вони насправді ставили свій підпис під вимогою провести референдум.

Вім Форманс, професор державного і адміністративного права Нідерландів, наголосив, що в країні система перевірки підписів занадто слабка, а сам процес електронного збору підписів є надзвичайно технічно вразливим.

Минулого тижня міністр Рональд Пластерк зробив заяву, що для підрахунку результатів виборів у березні 2017 року програмне забезпечення, яке розробила група євроскептиків «GeenPeil», застосовувати не будуть. Причиною відмови послужило розслідування журналістів телеканалу RTL, згідно з яким були виявлені «дірки» в софті, а також технічну можливість для маніпуляцій із боку іноземної розвідки. Міністр не повідомив, якої саме розвідки, але здогадатись можна.

Барт Нійман, керівник «GeenPeil» та автор ініціативи створення програми для електродного збору підписів, відразу виступив зі заявою, що його організація дотримувалась законодавства країни, а провина за некомпетентність програмістів та можливе шахрайство із підписами цілком лежить на міністрові внутрішніх справ королівства Нідерландів.

Прокуратура Нідерландів: із Москви шлють зумисний неформат

Слідчі Нідерландів, які розслідують кримінальну справу стосовно збитого лайнера рейсу МН-17, не можуть підтвердити достовірність даних із російських радарів. Слідчим заважає російська мова, на якій передала дані.

Прокуратура Нідерландів запросила у Москви надати інформацію з їхніх радарів у міжнародному форматі ASTERIX. Замість зазначеного формату Нідерланди отримали дані російською мовою і нічого не зрозуміли. Щоби виправити ситуацію, слідству довелося задіяти перекладачів і направити повторний запит до РФ.

У Кремлі сподівались, що прокуратура Нідерландів сама зробить переклад і долучить його до справи, щоби потім, під час судового засідання, звинуватити голландських прокурорів у недостовірності перекладу. Проте голландці трюк зрозуміли і не дали себе ошукати, наполягають на форматі ASTERIX.

Невдале турне Нетаніягу

Офіційний візит глави уряду Ізраїлю Біньяміна Нетаніягу в США, під час якого відбулись його перемовини з президентом Дональдом Трампом, тривав аж три дні. Врешті, так несолоно й посьорбавши у Трампа, Нетаніягу із дружиною, іншими представниками ізраїльської делегації та приурядовими журналістами, відбув на батьківщину.

Ніккі Хейлі, постійний представник США в ООН заявила, що Сполучені Штати як і раніше дотримуються рішення, що палестино-ізраїльської конфлікт потрібно вирішити відповідно з принципом «дві держави для двох народів». Вона зазначила: ті маніпулятори, які поширюють версію, що Дональд Трамп змінить позицію США (з огляду на обставину, що зять Трампа є нащадком євреїв із українських Підгаєць), глибоко помиляються, – повідомило видання «Washington Post».

Характерно, що Ніккі Хейлі зробила в ООН офіційну заяву через добу після того, як Дональд Трамп заявив під час спільного брифінгу із Біньяміном Нетаніягу, що йому все одно, буде одна чи дві держави, тобто тільки Ізраїль чи Ізраїль і Палестина. Для Трампа є визначальним, щоб ізраїльтяни і палестинці перестали конфліктувати і вбивати одні одних.

Чорногорія покарає своїх путінофілів

Інформаційне агентство «Associated Press» повідомило, що парламент Чорногорії позбавив депутатської недоторканності двох своїх депутатів, лідерів опозиційного «Демократичного фронту», з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності за спробу державного перевороту. Ці ж депутати домагались заблокувати вступ Чорногорії до НАТО, а також відстоювали розвиток тісних зв’язків із Москвою.

Зняття недоторканності запросила прокуратура Чорногорії. Раніше цих політиків звинуватили у причетності до замаху на прем’єра Чорногорії і спробі державного перевороту при підтримці кремлівських терористів.

В Україні також не було би зайвим практично застосувати антикремлівський балканський рецепт.

Парламентарії Угорщини ініціювали перевірку зв'язків Віктора Орбана з кремлівською мафією

Угорська опозиційна партія Lehet Más a Politika – LMP («Політика може бути іншою») зробила парламентський запит міністрові внутрішніх справ Шандору Пінтеру, вимагаючи перевірити інформацію про наявність у Путіна відео-компромату на лідера Угорщини Віктора Орбана. Депутатський запит надіслали після того, як розслідування «The Insider» отримало популярність в угорських соціальних мережах. Відповідь на офіційний парламентський запит повинна надійти впродовж двох тижнів.

У розслідуванні видання «The Insider» сказано, що Віктор Орбан і сам Шандор Пінтер отримали чималі суми готівкою від прокремлівського кримінального авторитета Семена Могилевича, який момент передачі коштів скрито записав на відео.

У розслідуванні «The Insider» зазначено, що після арешту Могилевича Віктор Орбан (на той момент затятий критик Кремля), раптово відвідав Москву, де зустрівся з Путіним і радикально змінив свою риторику, ставши одним із найпомітніших апологетів Путіна в Європі. А Могилевича незабаром відпустили на свободу.

Під час візиту кремлівського самодержця в Угорщину, в першій декаді лютого, Віктор Орбан знову принизливо запобігав перед Путіним, а опозиційна угорська партія Együtt (Разом) організувала масові протести проти нахабного кремлівського вояжу. Демонстранти тримали плакати з неприємними для Путіна написами і скандували гасла – «Ми не хочемо бути колонією!», «Європа, не давай грошей самодержцям!», «Путлер, йди геть додому!».

Білоруси: Орда залишиться Ордою, а ми – Європа

Після несподіваного для Путіна демаршу президента Білорусі, Кремль у спішному порядку кинувся залагоджувати ситуацію – розробив новий проект угоди про газ. Але разом із тим у Кремлі заготовлюють і нові удари по економічному та ідеологічному партнерству.

Білорусь почала постачання альтернативної нафти. Путін бризкає слиною. А тому пропонована газова угода – це версія двадцята. Цим порядковим номером віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко позначив черговий протокол, розроблений минулого тижня під час переговорів з його московським опонентом Аркадієм Дворковичем.

Прокремлівські ЗМІ публікують начебто наполягання громадян РФ перестати годувати Білорусь. Насправді ж усі колишні республіки годували Москву.

Під час опитувань на вулицях Мінська літня білоруска сказала: «Із Росією ніколи користі не буде. Тому що Росія – це... Ну Орда, вона і була Орда, і буде, і все. А ми – все ж таки Європа». Тобто, за роки співпраці в Митному союзі білоруси активно почати асоціюють себе з Європою, а не азіатською Москвою.

Світоглядна антикремлівська еволюція Дональда Трампа

Не минув іще календарний місяць від дня інавгурації Дональда Трампа, як новообраний президент США поклав край сподіванням Кремля на політичні преференції. Фатальна помилка кремлівського майстра багатоходівок, у яких він найперше заплутався сам, увійде в підручники світової історії та розвідувальних служб як найбільш грандіозна і провальна спецоперація Москви.

Дональд Трамп уже виразно сигналізує, що двом «крутим політичним мачо» на одній планеті місця не вистачить. І якщо буде потрібно, до він – Дональд Трамп – може стати гробарем нинішнього московського режиму. Реалій такому припущенню надає шерега вчинків і заяв президента-республіканця. Перелічимо їх у послідовності.

▪ Демонстративне мовчання президента США на розв'язні коментарі Путіна про наявність у нього компромату на Трампа. Зухвалі заяви Путін зробив за три дні до інавгурації 45 президента США. Трамп нічого не відповів, проте міцно запам'ятав кремлівський цинізм.

▪ Відмова Трампа говорити по телефону з Путіним упродовж 8 днів після інавгурації, незважаючи на наполегливі дипломатичні та безпрецедентні публічні благання, які озвучував прес-секретар Пєсков.

▪ Відмова Трампа від негайної зустрічі з Путіним. Якщо зустріч відбудеться взагалі, то хіба що липні або восени.

▪ Відмова від продовження Договору щодо обмеження стратегічних озброєнь, про що Трамп повідомив Путіну під час телефонної розмови 28 січня. Цим Договором Путін увесь час шантажував Обаму, а Трамп сказав, що йому байдуже і заохотив Путіна розпочати змагання з нарощування ядерного озброєння. Для Путіна втрата засобу багатолітнього шантажу Заходу стала ударом нижче пояса.

▪ Заява від 2 лютого представника США в Раді Безпеки ООН Ніккі Хейлі про те, що санкції з РФ не будуть зняті до тих пір, поки вона не поверне Крим Україні.

▪ На тлі єдиної й не дуже плідної розмови із Путіним, президент США мав дві уже конструктивні розмови з президентом Порошенком. Більш того, Шон Спайсер – прес-секретар Білого Дому – після розмови Петра Порошенка із Дональдом Трампом, що відбулась 4 лютого, повідомив про «підготовку зустрічі Трампа із Порошенком найближчим часом». В аналогічному повідомленні про розмову з Путіним жодної згадки ні про час, ні про саму можливість зустрічі не сказано. А це означає цілковите нехтування кремлівського порфіроносця.

▪ Публічна де-факто згода Дональда Трампа із твердженням журналіста О'Рейлі про те, що Путін – «убивця», а також уточнення президента США, що таких «звичайних вбивць», як Путін, «навколо багато».

▪ Відставка 13 лютого Майкла Флінна – прокремлівського помічника президента США з національної безпеки. А навіть, можливо, і шпигуна Кремля. Слідство США працює над вивченням темних сторін звільненого генерала.

▪ Ряд заяв прес-секретаря США Шона Спайсера, зокрема і під час останньої прес-конференції 14 лютого, суть яких зводиться до того, що Дональд Трамп вимагає від Путіна повернути Крим Україні.

▪ Твіт Дональда Трампа (15 лютого), в якому президент США прямо стверджує, що Росія захопила Крим.

На Москві оголосили наказ: Трампа – не хвалити, по можливості – не згадувати

Кремль прямо віддав державним ЗМІ наказ, а не державним – опосередковано, що відтепер необхідно припинити доброзичливо згадувати про Дональда Трампа.

Ця вказівка пов'язана з новими політичними обставинами. Кремлівське керівництво стурбоване зростаючими антиросійськими настроями в новій адміністрації президента США, а також і фактом, що воно само так недалекоглядно схибило – пило шампанське за здравіє Трампа в прямому ефірі на очах усього електорату. На Москві нарешті дійшли до тями і висновку, що нове керівництво США буде менш доброзичливим, ніж безхребетне попереднє, якого можна було прозивати на всі заставки, кпити і дражнити бананом.

В оточені Путіна раптом збагнули, що ЗМІ швидко взяло приклад Кремля і надмірно захопились особистістю Трампа, тоді як громадяни РФ вже почали порівнювати Трампа і Путіна на не користь останнього. Наприклад, один із телеканалів у сюжеті, присвяченому президенту США, торкнувся теми анексії Криму, про що Кремль вважає за краще не згадувати.

Водночас вказівка Кремля, зазначили в оточенні Путіна, не означає початок хвилі критики президента США. Федеральним ЗМІ рекомендовано ставитись до Трампа шанобливо, але тримати цю тему на дистанції – залежно від настрою Путіна, зовнішньополітичні флюїди якого необхідно вловлювати вчасно і професійно.

РПЦ завовтузилась біля параші

Диякон Владімір Васілік, знаний член Синодальної богослужбової комісії РПЦ, виступив на підтримку законодавчої ініціативи про захист честі і гідності Путіна. Про це він заявив під час інтерв'ю для видання «Руская народная линия». Васілік назвав критику Путіна «хамовим гріхом», тобто гріхом одного зі синів Ноя, а також заявив, що обговорення життя Путіна «у ЗМІ або соціальних мережах є огидою».

Член Синоду не на жарт напосів на опозиціонерів: «У своїх витоках справжня і реальна влада сходить до влади Отця. Образ Отця Небесного і його архетип є невід'ємним для соціальної свідомості. Хто хулить і «полоще» на правителя країни, чи то цар, генеральний секретар або президент, здійснює хамів гріх. Слід визнати, що без закону про захист честі президента не можна вселити повагу до всіх можновладців, не можна розчистити наш медійний простір від тонн гною, який вивалюють на владу всілякі познери, бикови, вишневські, різники та інші. Ім'я їм – легіон. І цей легіон пачкунів повинні знати своє місце. В іншому випадку, їм буде уготоване місце біля параші».

Раніше В'ячеслав Володін, голова Держдуми РФ, схвалив ідею прийняття закону, який би захищав честь і гідність президента РФ. Водночас питанням, як саме неіснуюче захищати, Володін не переймається.

Статистична похибка «Великого вставання з колін»

Сальдо торгового балансу Китаю зі США – $347 млрд тільки за 2016 рік. Це означає, що Китай експортував у США товарів на $347 млрд більше, ніж США експортували в Китай. Це – лише різниця між імпортом і експортом США і Китаю в доларовому еквіваленті. Якщо хтось відразу не звернув увагу на цифри, повторимо ще раз – $347 мільярдів тільки за один рік. І за таких обставин Путін заохочує Сі Цзіньпіна об'єднатись і піти «наваляти» Трампу? Кремлівський простак і справді вважає, що Сі Цзіньпін уже втратив здоровий глузд?

Аналітика від експертів

Нервові імпульси Путіна

Під час колегії ФСБ Путін звинуватив Україну в підготовці терактів і диверсій на території РФ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив». Експерт вважає, що заява Путіна про начебто київську підготовку диверсій переслідує дві мети.

▪ крім формування на зовнішньополітичній арені у західних держав іміджу начебто «терористичної України», така пропаганда адресована найперше «внутрішньому споживачеві»;

▪ чисельність кремлівських найманців, готових покласти своє життя на Донбасі, суттєво зменшується. Саме з цією метою, щоби збільшити потік «дурників, готових вмирати на Донбасі за віртуальний «русскій мір», і була запущена ця дезінформація.

Дмитро Тимчук пише: «Панове із ФСБ, вашу настанову зрозуміли, адже не вперше. Тепер чекаємо на феесбешні терористичні акти на РФ. Щоби на вкотре збудженій хвилі ненависті до українців Путін міг назбирати для «ЛДНР» іще гарматного м'ясця».

Верховна Рада і калюжі в Кремлі

Блогер Кирило Сазонов змоделював ситуацію, яка може, як мінімум, поставити Кремль у глухий кут, а Путіна нервово шукати вихід і постаріти іще на 10 років вперед.

Блогер пропонує уявити собі таку картину: «Наприклад, у Верховну Раду приходять всі депутати, навіть ті, хто жодного разу не був у парламенті після отримання посвідчення депутата, у залі – аншлаг. Нардепи погодилися заради інтересів країни пожертвувати приватними планами. Приїжджає президент, ведеться пряма трансляція по всіх телеканалах, навіть тих, які ніколи не транслювали сесії парламенту, розставлено багато телекамер. Петро Порошенко після недовгої промови оголошує, що мовляв, склалося так, що Україна хоче приятелювати з Піднебесною, тобто з Китайською Народною Республікою, і в якості подарунка передає в оренду безкоштовно на 50 років – а китайці обов'язково зроблять зустрічний, у них так прийнято – всю окуповану територію Донецької та Луганської областей. Після слів президента депутати тут же голосують, а в Москві хтось робить калюжу прямо на робочому місці, наче миле цуценя».

При цьому Сазонов наголосив, що змодельована ситуація – всього лише фантастика, яка з таким ворогом, як Росія, може цілком обговорюватись в реальності.

Блогер Сазонов мислить у правильному керунку, однак недостатньо глибоко. Щоби хтось насправді зробив велику калюжу на робочому місці, фантасмагорія повинна мати сценарій із дещо зміщеними наголосами.

Парламентський антураж залишається такий, як описав Сазонов, але Петро Порошенко у своїй промові акценти посилює. Прокашлявшись, президент України з торжественними нотками в твердо поставленому голосі мовить: «Шановний друже Сі Цзіньпіню, ми тут подумали і я вирішив, що древньому граду Києву, градові давньої Трипільської цивілізації, дуже доречно приятелювати із древнім градом Пекіном, спадкоємцем великого і культурного центру – міста Цзі.

Так історично склалось, що валдайські васали Київської Русі, яких підбурили наші спільні недруги – насельники Монгольського Алтаю і племена Маньчжурії – нагнітають злобну непокору, зламали присягу, дану сюзеренові Володимиру – Великому князеві Київському, пам'ятник якому возвеличився на Боровицькій площі у Москві – колишній торговельній факторії роду Чингізів.

З огляду на нинішні світові політичні тренди, у Києві вирішили віддати Пекінові в концесію, за 20% річних, землі васалів Київської Русі разом із насельниками, які придадуться для робіт на розлогих рисових полях. Окуповані етнічні землі Київської Русі залишимо за Києвом.

Бацько Лукашенко, наш партнер у східнослов'янському блоці, від щирої душі підтримує київську ініціативу щодо концесії земель неприкаяних угро-фінів, а також із нетерпінням очікує і на свої річні відсотки.

Із належним пошануванням, Порошенко і Лукашенко від імені двуумвірату Київської Русі та Великого князівства Литовського».

Ось така заява і справді здатна стимулювати на кремлівських робочих місцях ланцюгові фізичні фактори – оторопіння, отетеріння, опорожніння.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ