Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Віце-премєр Зубко запустить виробництво на Жидачівському ЦПК

У п’ятницю, 12 травня, з робочим візитом на Львівщині перебуватиме віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Програма візиту передбачає запуск виробництва на підприємстві Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат (м. Жидачів), а також запуск виробництва на підприємстві Пласт-Інвест (с. Жирівка, Пустомитівського району).

Довідка.

Жидачівський целюлюзно-картонний завод почали будувати у 1945. Підприємство було одним з найпотужніших виробників паперу та картону в СРСР і залишилось єдиним виробником газетного паперу вже в Україні.  

1999 року, коли держава вирішила продати контрольний пакет акцій комбінату, підприємство перебувало на межі банкрутства. У листопаді 1999 контрольний пакет акцій ВАТ «Жидачівський ЦПК» на конкурсній основі придбали нові власники. Невдовзі нова команда менеджерів під керівництвом голови спостережної ради ВАТ «Жидачівський ЦПК» Сергія Рубана почала керувати проектом виведення комбінату з кризи.

2001 року на ЖЦПК працювало 3400 осіб. 

За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку на вересень 2004, 23,22% акцій Жидачівського ЦПК належали компанії Garelio Trading Limited, 15,33% — Jersonet Group Inc (Британські Віргінські острови).

Жидачівський комбінат разом з Ізмаїльським целюлозно-картонним комбінатом входить до складу концерну «Основа-Папір».

2005 рік Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат закінчив із чистим прибутком 9,941 млн гривень. 

Власниками інвестиційно привабливого комбінату була група Ігор Суркіс та В. Медведчук, які приватизували підприємство за сприяння Леоніда Кучми. Нові власники організували схеми постачання сировини та відпуск продукції через власний «торговельний дім», почавшм виводити з підприємства кошти. 2005 року продали його умовній групі «Приват» з великими банківськими боргами. Після зупинки виробництва целюлози 2009 року на підприємстві групи «Приват» 2010 року було зупинено діяльність комбінату. Під час візиту прем'єра Януковича Коломойський на кілька днів запустив виробництво, погасив борги із зарплати.

З часом передав управління комбінатом Михайлу Бродському — одному з міноритарних акціонерів, який повернув на підприємство старі схеми. З часом зупинили виробництво газетного паперу, незважаючи на попит; лінію з його виробництва порізали на брухт. Пізніше продали найбільш рентабельне обладанання цеху цеху з виготовлення прокладок під яйце.

18 вересня 2014 року комбінат зупинив діяльність. Станом на грудень 2014, його працівники на знак протесту понад 2 місяці наприкінці 2014-го перекривали трасу Київ — Чоп, також пікетували Львівську ОДА. На момент зупинки діяльності працювали трохи більше 800 осіб.

8 травня 2017 року відбувся запуск ЖЦПК після зупинки 18 вересня 2014. Джерело - Вікіпедія. 

Додамо, також завтра із робочим візитом у Львові очікують міністра освіти і науки Лілію Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ