Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи має право інспектор висаджувати пасажира за проїзд без квитка у електротранспорті

Чи має право інспектор Служби безпеки "Львівелектротрансу" висаджувати пасажира на наступній зупинці за проїзд без квитка у трамваях та тролейбусах, про це в коментарі для Гал-інфо розповів Антон Лягушкін представник прес-служби "Львівелектротранс".

За його словами, у питанні контролю і стягнення штрафів існує юридична колізія.

"Діючі "Правила користування трамваєм і тролейбусом в містах України" говорять, що "заєць", який відмовився оплатити штраф може бути висаджений на наступній зупинці і може бути доставлений у правоохоронні органи лише у випадку злісної непокори.

З іншої сторони, існує стаття 185-9 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає додатковий штраф за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника транспорту, який здійснює контроль за перевезенням пасажирів, пов'язану з фізичним опором або образою, а так само з іншими протиправними діями.

Тому питання безквиткового проїзду потрібно владнати на рівні Міністерства, яке має внести відповідні зміни у "Правила", - зазначив Антон Лягушкін.

Також представник прес-служби "Львівелектротранс" розповів, що у кінці травня 2016 року на підприємстві було скорочено службу контролю через низьку ефективність її роботи, а також численні нарікання зі сторони пасажирів на хамство контролерів.

"Відтак, деякий час контроль за платіжною дисципліною здійснювали керівники структурних підрозділів ЛКП "Львівелектротранс", начальники маршрутів, а також інші працівники "Львівелектротрансу", які виявили бажання здійснювати контроль і отримали відповідні посвідчення.

В цей час здійснювалася велика робота по аналізу європейського досвіду організації контролю за оплатою проїзду в міському транспорті. Враховуючи європейський досвід, функція контролю була передана Службі безпеки підприємства.

У складі цієї служби зараз є 15 інспекторів, які виконують різноманітні функції, в тому числі і мають право контролю. У них є відповідні посвідчення і одягнені вони у цивільний одяг. Роботу по виявленню "зайців" інспектори почали на початку серпня. Всі вони пройшли співбесіду і відповідне навчання", - додав Антон Лягушкін.

Нагадаємо, у 2018 році планують запровадити у Львові електронний квиток. У цьому випадку як стягнення оплати за проїзд, так і контроль буде переданий оператору е-квитка.

За попередньою інформацією, планується, що це буде "Львівавтодор". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ