Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати Львова схвалити "сміттєвий" меморандум

Сьогодні, 27 квітня, під час засідання сесія Львівської місткої ради депутати заслухали інформацію стосовно меморандуму про співпрацю щодо прийому львівського сміття на полігони області. Також депутати голосуванням схвалити меморандум про співпрацю між Львівською ОДА, Львівською облрадою, Львівською міськрадою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони/звалища захоронення твердих побутових відходів, щодо поводження з твердими побутовими відходами, які утворюються у м. Львові. "За" проголосувало 53 депутати.

Міський голова Львова Андрій Садовий нагадав, що минулої п'ятниці був підписаний меморандум. Він висловив припущення, що до кінця року вдасться пройти першу фазу рекультивації полігону в Грибовичах, а також початок будівництва сміттєпереробного заводу.

Як зазначив перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, область виділила на реалізацію меморандуму 30 млн грн, і перший транш вже розподілили між містами, які прийматимуть сміття зі Львова.

Заступниця голови Львівської ОДА Ірина Гримак зазначила, що проблему львівського сміття можна було розв'язати раніше, але з місцевими громадами не спілкувалися, і вони просто не розуміли. 

За її словами, це залежало не від ЛОДА чи від ЛОР.

"Найперше - це воля. Громадам потрібно було показати, що вони - повноцінні учасники договору. Рішення Львівської обласної ради по виділення коштів дало нам величезний аргумент у розмові з громадами. Маючи такі ресурси бюджету, які має Львів, ці речі можна було зробити ще у 2016 році", - сказала Гримак.

Вона наголосила, що меморандум підписаний на два роки.

Як зазначив в обговоренні керівник фракції "Народний контроль" Валерій Веремчук меморандум вже тиждень як підписаний, а з полігонами в області досі не укладені договори і з міста ніде не дівається сміття.

Він також закликав контролювати ЛКП "Львівспецкомунтранс": "Це дірка, через яку втікають гроші міста".

Депутат попросив, щоб на машини встановлювали GPS, аби відстежувати, куди ж везуть сміття і додав, що на усі вимоги депутатів завжди отримували відмову у цьому.

Андрій Садовий сказав: "Були такі умови, що вантажили машини і навіть не знали, куди веземо. Про які навігатори тоді можна було говорити?".

Депутат Юрій Куженюк висловив сумнів, що усі громади погодяться приймати сміття зі Львова. 

Ірина Гримак відповіла, що усі міста підписали меморандум, і він буде виконуватись. 

"Не підписаний меморандум лише з одним містом. Це Броди, які на підписання не з'явилися. Решта всі мерії меморандум підписали. Першочергове - це навігація, щоб контролювати вивіз сміття", - сказав Ірина Гримак.

Також вона відповіа Садовому: "Коли ви не знали, куди везти сміття, тоді потрібно було встановлювати навігатори, щоб потім сміття, яке мало їхати на Дніпро, не знаходили в Жовкві".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ