Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гройсман: Я готовий знищувати будь-яку мафію, яка може наближатися до "Укрзалізниці"

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підтримує ініціативи, що дозволять забезпечити ефективність та прозорість роботи ПАТ "Укрзалізниця" і зроблять компанію однією з найбільш успішних в країні. Про це він заявив під час засідання Уряду у середу, повідомив Урядовий портал.

"Я готовий підтримувати ініціативи на реалізацію цього плану [модернізації ПАТ "Укрзалізниця"]. Я готовий знищувати будь-яку мафію, яка може наближатися до "Укрзалізниці", - наголосив Прем'єр-міністр.

За словами Володимира Гройсмана, державна компанія ПАТ "Укрзалізниця" має увесь потенціал, щоб бути мільярдером, натомість вона "хронічно оповита корупцією, неефективністю і крадіжками".

"Ремонти вагонів не відбувалися, локомотивів - нуль, паливо - втридорога, запчастини втридорога, тисячі контрактів з посередниками - мільярди поза межами "Укрзалізниці". Натомість, що громадянам України? Брудні вагони, неможливість придбати квитки і все інше, а виробникам - неможливість перевозити вантажі країною", - описав він сучасний стан справ у компанії.

За словами Голови Уряду, це типова проблема для великих державних підприємств, на яких паразитують, заробляють "ліві доходи" неефективне керівництво.

У зв'язку з цим сьогодні перед новим менеджментом компанії стоять виклики подолати внутрішній саботаж та інші перешкоди, що заважають приймати швидкі і ефективні рішення, зазначив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр переконаний, що кроки, що здійснюються та заплановані в "Укрзалізниці", щодо модернізації, закупівлі вагонів, зміни системи закупівлі палива, запровадження роботи в електронній системі публічних закупівель ProZorro мають дати можливість вивести компанію у чемпіони та забезпечити прозорість її роботи.

У свою чергу Уряд має підтримувати ті ініціативи, що дадуть можливість модернізувати компанію, зауважив Володимир Гройсман.

"Я вважаю, що ми маємо забезпечити підтримку ініціатив, які дадуть можливість компанії стати прозорою, відкритою, - зазначив він. - Наше завдання сьогодні - дати повну політичну підтримку при повній прозорості менеджменту компанії".

Прем'єр-міністр також наголосив на необхідності підсилення менеджменту та зміну Наглядової ради ПАТ "Укрзалізниця" на професійну та незалежну.

"Корпоратизація важлива тоді, коли є незалежна наглядова рада, а не наглядова рада з чиновників. Що вони в цьому розуміються? Чиновникам треба займатися державним управлінням. Ми маємо з вами найняти кращих з кращих в тих чи інших сферах, які будуть незалежно вибудовувати державний бізнес", - підкреслив Голова Уряду.

Професійна та незалежна наглядова рада має оцінювати роботу менеджменту компанії і вносити пропозиції щодо його зміни чи призначення, зауважив Володимир Гройсман.

У цьому контексті він зауважив, що Уряд дасть оцінку роботі керівника ПАТ "Укрзалізниця" за результатами його діяльності протягом року та після звіту про фактично виконану роботу.

Прем'єр-міністр також подякував Голові правління компанії Войцеху Балчуну за роботу і стійкість перед викликами щодо зміни системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ