Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Інтер» каже, що не здатний продукувати якісний контент українською мовою

«Інтер Медіа Груп» виступає проти введення мовних квот у ефірі телеканалів, повідомила «Телекритика» з посиланням на прес-службу каналу «Інтер».

На думку холдингу, відповідний законопроект, ухвалений вчора Верховною радою в першому читанні, практично забороняє використання в ТБ-ефірі будь-яких мов, крім української. "І питання не в ставленні до мов – української або російської. Питання у правах людини. Цей закон порушить права мільйонів громадян України, для яких російська мова є рідною. А також він порушить права інших носіїв регіональних мов, яких, крім російської, в Україні 17. Крім того, цей закон вносить розбрат у суспільство, нагнітає і без того напружену обстановку", – кажуть у «Інтер Медіа Груп».

Крім того, група вважає, що введення квот не сприяє розвитку українського телебачення і призведе до погіршення якості україномовного телепродукту, оскільки створити в потрібному обсязі якісний контент українською мовою або в таких же обсягах зробити якісний дубляж неможливо.

"Міісткість українського телевізійного ринку не дасть змоги створити якісний різножанровий україномовний продукт у обсягах, яких вимагає цей закон. Це призведе до падіння телеперегляду українського телебачення: багато глядачі мають можливість альтернативного перегляду каналів, які їх влаштують, через інтернет-платформи і супутник", – зазначають у холдингу і додають, що після введення квот на україномовні пісні на радіостанціях, у їхньому ефірі з'явилося багато «низькопробного продукту».

Нагадаємо, сьогодні народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект № 5313, який передбачає ширше застосування української мови в ефірі телеканалів шляхом введення квот.

Документ передбачає, що за підсумками тижня обсяг трансляції передач та фільмів українською мовою на загальнонаціональних та регіональних телеканалах має становити щонайменше 75% у кожному з проміжків часу між 07:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00, а на місцевих каналах – не менше 50%.

Голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, яка є одним із авторів проекту закону, прогнозує його ухвалення в другому читанні в квітні.

«Телекритика»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ