Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині представили бачення реформ охорони здоров'я

6 жовтня у Самбірському медичному коледжі відбулася презентація презентація політичного порядку денного в.о. Міністра охорони здоров’я доктора Уляни Супрун. Подію організували Міністерство охорони здоров’я спільно з аналітичним центром Колегіум Анни Ярославни, громадськими організаціями Центр UA та Пора змін,повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Вперше в.о. Міністра д-р Уляна Супрун поїхала в регіони, щоб представити бачення змін, які відбудуться у сфері охорони здоров’я та провести консультації із зацікавленими сторонами. Під час презентації були озвучені перешкоди змінам та шляхи їх вирішення. На погляд доктора Уляни Супрун, пріорітетними завданнями діяльності міністерства є створення однакових умов доступ до медичних послуг та забезпечення високоякісної медичної допомоги.

Мета реформи – створити систему універсального доступу, тобто гарантований державою пакет медичної допомоги, доступний для кожного громадянина, незалежно від місця проживання, місця роботи і соціального статусу.

Визначені пріорітети:

зміна фінансування системи охорони здоров’я;

доступність ліків (90% пацієнтів оплачують ліки за власний кошт);

якісне надання медичної допомоги (впроваждення ICPC – 2, стандартизація протоколів, відмінна медична освіта);

вдосконалення системи екстреної медичної допомоги (перехід на автоматизовані диспетчерські);

розвиток сфери громадського здоров’я.

Міністр зазначила, що для цього необхідно спершу реформувати первинну ланку медичної допомоги, а згодом – вторинну ланку. Окрім того, необхідно підняти рівень кваліфікації фахівців та перейти до національної системи медичного страхування.

За словами доктора Уляни Супрун, у рамках реформи мусить відбутися зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. «Таким чином, пацієнт зможе обрати лікаря, укласти з ним договір та отримати послуги, незалежно від місця прописки», - заявила в.о. міністра.

В умовах децентралізації, відповідальність та повноваження, зокрема щодо прийняття фінансових рішень, переходять на регіональний рівень. На місцевому рівні громадскість відповідальна та може впливати на прийняття рішень щодо розподілу публічних фінансів через тиск на обраних ними депутатів.

Неабияку увагу було приділено переходу України на  парамедичну службу  з 2020 року (підготовка та навчання парамедиків, створення національного реєстру).

Директор Департаменту ОЗ Богдан Чечотка ознайомив присутніх з особливостями реформування медичної галузі у Львівській області, зокрема, детально зупинився на прикладі створення комунальних неприбуткових медичних підприємств Дрогобиччини.

Перша презентація порядку денного в.о. міністра охорони здоров’я відбулася у Самбірському районі, оскільки район є передовим у створенні територіальних громад та вже має важливий досвід децентралізації.

У події взяли участь представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники медичних закладів, фахівці медичної сфери, представники громадських організацій та журналісти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ