Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд міжнародних подій за 16 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 16 серпня від агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

Головний мейнстрім вчорашнього дня традиційно надходив зі США. У Вашингтоні заявили, що не купляться на дешеві кремлівські інсинуації стосовно України, Дональд Трамп категорично засудив спроби маніпулювати історією США, а видання «The New Yorker» повідомило, що міцна чоловіча дружба епатажних Трампа і Саакашвілі надійно оперта на оборудках у минулому. На РФ радіаційна катастрофа, а на Москві уже ремствують – Путін або мовчить, або меле дурниці. Між іншим, після тижневої відсутності він знайшовся аж в калініградському анклаві – доглянутий, засмаглий, пострижений і злий.

Україна прозора

Україна стала першою країною в світі, яка приєдналась до Глобального реєстру бенефіціарів і відкрила бази даних про власників компаній. Відкриті дані дозволять громадськості вільно знайомитись із ними і аналізувати з метою публічного контролю. Ініціатива створення Глобального реєстру бенефіціарів належить міжнародній громадській організації «Transparency International» і передбачає сприяння прозорості та запобігання корупції.

Київ має авторитет у Вашингтоні

Хізер Нойерт, прес-секретарка Державного департаменту США, повідомила, що Україна має міцний авторитет на міжнародній арені в результаті своїх дій стосовно імплементації режиму нерозповсюдження технологій для тоталітарних режимів. Отож у США рішуче відкинули версію ймовірного кремлівського «крота» Майкла Еллемана щодо українського постачання двигунів для ракет Північної Кореї.

Речниця Державного департаменту США наголосила, що в минулому Україна заблокувала передачу матеріалів і технологій тим країнам, які у США викликали серйозне занепокоєння. А також зазначила, що у Держдепартаменті знайомі з повідомленнями в пресі про ймовірну причетність України до співпраці з КНДР і акцентувала, що Дональд Трамп має імунітет стосовно примітивних путінських фейків та недолугих кремлівських багатоходівок.

Представниця зовнішньополітичного відомства заявила, що США мають хороші й надійні стосунки з Україною, навівши приклад у цьому контексті на партнерські зустрічі президента Петра Порошенка із президентом США Дональдом Трампом і державним секретарем Рексом Тіллерсоном.

Президент України розпорядився провести розслідування щодо ситуації з ракетними двигунами, яка описана на шпальтах видання «New York Times». Про це він повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі. Президент зазначив, що «якими абсурдними не були б звинувачення України, ми повинні уважно перевірити інформацію, яку оприлюднило видання «New York Times» про нібито постачання ракетних двигунів або відповідних технологій у Північну Корею».

Президент Порошенко відзначив некоректний спосіб «New York Times» привернути увагу до потенціалу ракетно-космічного комплексу України і запросив американських журналістів відвідати Україну для зустрічей із тими українськими партнерами США, ділову репутацію яких видання «New York Times» принизило своїми безпідставними підозрами. Порошенко зазначив: «Це був би правильний крок із боку поважного видання, яке відповідально ставиться до довіри своєї читацької аудиторії».

На РФ радіаційна катастрофа. Путін мовчить

На буровій станції Ван-Еганського родовища, що в Югрі, вже шосту добу не вщухає пожежа. А поки рятувальні служби борються зі стихією, експерти роблять прогнози щодо наслідків аварії для населення Ханти-Мансійського автономного округу.

Анатолій Кріста, голова громадської організації «Екологічна безпека Югри», вважає, що результат катастрофи може бути фатальним, оскільки в свердловині були радіоактивні речовини та інші хімічні реагенти, які активно викидаються в атмосферу. Експерт розповів: «У свердловині є радіоактивні речовини, які залишаються там після бурильних робіт. У свердловину спускають й інші хімічні реагенти, які потім підривають під землею. Сьогодні там горить вся таблиця Менделєєва і вся вилітає в атмосферу. А потім осяде на землю там, куди радіоактивні викиди віднесе вітром».

Площа загоряння на югрінській свердловині становить 800 квадратних метрів. З-під землі під тиском виривається вогняний фонтан із суміші нафти, газу і конденсату. Вогонь зруйнував розташоване над свердловиною стотонне металеве обладнання, а потім перекинувся на сусідні свердловини.

Офіційні підрозділи МНС РФ не беруть участі в ліквідації катастрофи. Від їхньої допомоги власники бурової відмовились, щоби державні служби не розкрили масштабні порушення на виробництві. Із вогнем борються 125-130 осіб і 35 одиниць спецтехніки приватної пожежної охорони ТОВ «Промгазсервіс», яке має контракт із власниками свердловин.

Під час пожежі постраждало вісім працівників бурової станції, четверо з яких госпіталізували у важкому стані. Всі потерпілі є громадянами України, які працюють у підрядній організації ТОВ «Інтегра-буріння».

На Москві сказали, що Путін пустомеля

Позавчорашня заява Путіна про намір іще більше скоротити статті хирлявого бюджету 2018 року викликала на РФ резонанс, особливо стосовно оборонного відомства. Це якась маячня одурілого, яка не має ніякого відношення до реальності. Так вважає Александр Риклін – один із лідерів руху «Солідарність», співзасновник Об'єднаного громадянського фронту і головний редактор «Щоденного журналу». Скорочення бюджету для соціальної сфери може бути, для медицини і освіти – також, але для оборонного відомства – однозначно ні.

Александр Риклін розповів: «Потрібно чітко усвідомлювати, що вся оборонка і весь військовий бюджет, в загальному, закритий. Насправді ми не знаємо, скільки грошей витрачається, на що вони йдуть, як розподіляються, як співвідносяться дохідні статті з витратними. Тому скільки грошей йде на переоснащення армії, а скільки на війну в Сирії – не знає навіть Шойгу. Є один котел, з якого черпають навіть не дивлячись скільки».

І надав роз'яснення: «Путіну важливо дати зрозуміти суспільству, що ми вже не мілітаристська країна. А оскільки ситуація непроста, то всім доведеться затягнути паски, і військовий бюджет теж буде зменшений. Ось, власне, і все. До реальності це не має ніякого відношення».

Роз'яснення бюджетного експерта Рикліна потребує пояснення. Путіну та його оточенню глибоко фіолетово стосовно посполитих РФ, яким він нічого не має наміру щось пояснювати. Заява Путіна про зменшення витрат на озброєння не така вже й безтямна, вона має дві причини:

  • повідомили Захід, що на Москві з наступного року буде запущений тренд демілітаризації;
  • почати «розпил» останньої національної «кубишки», все одно суспільство не знає, скільки у ній нагромаджено коштів.

Явлення Путіна в анклаві

Після тижневої відсутності Путін появився на публіці о дев'ятій годині ранку, чого раніше ніколи не було. Традиційно в цей час він плескається в басейні у строго витриманій температурі +26,5 градусів за Цельсієм і займається фізичним вправами. Очевидці відзначили, що їхній лідер явився народові засмаглий, з новою зачіскою і роздратований.

Викричався на заступника міністра фінансів за невиконане доручення напакостити США і країнам Прибалтики – у пограничних портах РФ перевести тарифи з доларів на рублі.

Дісталось на горіхи і Лукашенкові, який опирається путінській стратегії експортувати на Захід нафтопродукти через рускі порти в Усть-Лузі та Санкт-Петербурзі. Розсерджений Путін аж вигукнув: «Адже це наша нафта переробляється на білоруських заводах. Іншої там нема і навряд чи з'явиться! Потрібно погодити з білорусами нові умови: нашу нафту отримають, якщо будуть використовувати нашу транспортну інфраструктуру».

Пропагандисти Кремля взялись гадати, де пропадав їхній роздратований кумир і дійшли висновку, з огляду на засмагу, що нікуди він не зникав, а весь час непублічно трудоголився в Сочі, де його бачили востаннє 8 серпня.

Тоді чому явився не в Сочі, а за тридев'ять земель? Що спонукало «тіло №1» екстрено переміщатись у часі й просторі та приземлитись у Калінінграді о пів на четверту ночі? Поясненням може бути хіба один логічний фактор – географічне розташування німецької клініки, в якій дбайливо доглядають за зовнішнім виглядом Путіна, і калініградського анклаву. А засмагу можна зробити й штучну, щоби разюче не кидались у вічі наслідки дбайливого догляду.

Навесні в Мюнхенському технічному університеті провели дослідження, які виявили, що орієнтовно в 90% осіб, які застосовували процедури омолодження, у наслідок дії препаратів наставали негативні психологічні наслідки – люди ставали нестерпними, дратівливими і без видимих причин конфліктували з оточуючими.

Таймир хоче відокремитись

Ініціативна група мешканців Таймиру (півострів на РФ) уже кілька місяців домагається проведення референдуму про зміну статусу цієї території. Активісти звернулась із відкритим листом до Путіна, уряду, парламенту і губернатора Красноярського краю з вимогою ініціювати повернення Таймирові статус автономного округу.

Активісти повідомили, що після приєднання півострова до Красноярському краю в середині 2000-х років, життя таймирців стало нестерпним. Унаслідок традиційного «руского воровства» відбулось катастрофічне погіршення отримання державних послуг, а також у сферах транспорту, медицини, освіти.

Активісти вже тричі подавали документи до виборчої комісії про проведення референдуму і отримали відмови. Місцева красноярська влада стверджує, що нема закону, який би дозволив Таймиру з муніципального району знову стати автономним округом. Прийняти такий закон нема кому, а мешканці Таймиру не мають владних повноважень скинути з себе муніципальне красноярське ярмо й стати вільними.

Активісти провели опитування серед жителів півострова Таймир, під час якого із 1200 респондентів 1197 осіб висловились за вихід із муніципальної кабали. Відцентрові тенденції й надалі будуть набувати обертів, а Таймир – це «перша ластівка» незворотного розпаду останньої імперії червоної диктатури.

Терорист терористові зла не бажає

На Москві обурились і активно виступили проти нових санкцій ООН стосовно КНДР. Лавров категорично наполягає, що можливості міжнародних економічних санкцій проти Пхеньяну практично вичерпані, а додаткові економічні обмеження ситуацію на краще не змінять. Цікаво, звідки йому про це знати, якщо додаткових санації іще не застосували?

Нагадаємо, економічні обмежувальні заходи (перший пакет) проти КНДР запровадили відповідно з рішенням ООН від 5 серпня 2017 року. Ще й кварталу не минуло, а з Пхеньяну вже долинають ремство і стогін.

Путін і Москва світові байдужі

«Pew Research Center», відома американська соціологічна організація, оприлюднила результати свого дослідження стосовно Путіна і РФ. Загалом у світі Путіна і РФ не бояться і не поважають. У 37 країнах, де проводили опитування, кого місцеві мешканці вважають загрозою для своїх країн, 31% респондентів назвали РФ, 31% – Китай, а 35% – США. При цьому в більшості країнах старше покоління негативно ставиться до Москви, а молодь у меншій мірі.

У звіті «Pew Research Center» сказано: «Загалом у світі Путін і РФ отримали низькі рейтинги, мало хто вважає Москву авторитетною міжнародною потугою. Окрім Польщі та Йорданії, в решті країнах Москву вважають меншим загрозливим чинником, аніж інші проблеми, такі як терористичне угрупування ІДІЛ або глобальні зміни клімату».

Торгаші на людській крові

Після нещодавніх інсинуацій, коли відоме видання «New York Times» продемонструвало свою професійну недолугість, виклавши на своїх шпальтах, як потім зізнались, «помилкове твердження про українські продажі двигунів для КНДР», доцільно дізнатись, хто ж насправді торгує з КНДР, економічно підтримуючи режим північнокорейського диктатора та його ядерну програму. Такі дані розмістили сайті Масачусетського технологічного інституту в розділі «Statista».

Квоти країн у торгівлі з КНДР

Імпорт, обсяг $3,47 млрд

▪ Китай – 85.0%

▪ Індія – 3.1%

▪ РФ – 2.3%

▪ Таїланд – 2.1%

▪ Філіппіни – 1.5%

▪ Мексика – 1.3%

▪ Інші країни – 4.7%

Експорт, обсяг $2,83 млрд

▪ Китай – 83.0%

▪ Індія – 3.5%

▪ Пакистан – 1.5%

▪ Буркіна-Фасо – 1.2%

▪ Інші країни – 10.8%

Основні продукти, які купує КНДР – бензин, синтетична тканина, вантажівки, а основні продукти, які продає КНДР – вугілля (34% усього експорту) і пальта. Достатньо було б, аби тільки Китай припинив економічну підтримку режиму Кім Чен Ина, щоби вся ядерна програма КНДР зазнала краху.

Дональд Трамп проти дикунства, інспірованого ззовні

У ряді міст США відбулись мітинги з вимогою знести пам'ятники солдатам Конфедерації. Зокрема, в Дуреме, Північна Кароліна, такий пам'ятник ліві радикали знесли ще в понеділок.

Президент США виступив проти знесення пам'ятників і звинуватив ЗМІ у спробах спотворити і знищити історію. Він заявив журналістам у Нью-Йорку: «Сьогодні знесуть пам'ятник Стоунволла Джексона, а завтра це буде пам'ятник Джорджа Вашингтона чи Томаса Джефферсона? Треба запитати: де це все закінчується? Ви хочете змінюєте історію і культуру!»

Томас Джонатан Джексон, він же Стоунволл Джексон, відомий генерал, який воював на боці Півдня у громадянській війні. Джордж Вашингтон і Томас Джефферсон належать до числа засновників США, вони обидва займали посаду президента.

Президент США припустив, що пам'ятники Вашингтона і Джефферсона теж можна знести, якщо застосувати ті ж самі підстави, що і для повалення пам'ятників відомих лідерів Півдня. Дональд Трамп нагадав, що демократи Джордж Вашингтон і Томас Джефферсон, які боролись проти рабства у США, самі були великими рабовласниками. Тоді чому б і їх не демонтувати?

Американські журналісти знайшли кремлівський слід у расистських заворушеннях у Шарлотсвіллі. Тільки у їхніх трактуваннях не зрозуміло хто є расистами: ті, що прийшли нищити пам'ятники американської історії, чи ті, хто прийшли цю історію захищати. А ще було б добре, якби американські журналісти більше ретельно пошукали кремлівський слід не тільки серед американських правих, а й серед ліберальних радикалів, які тяжіють до демократів.

«The New Yorker» каже, що Міхо і Доні пов'язані лаве

У рамках розслідування зв'язків Дональда Трампа з Москвою, американські прокурори перевіряють бізнес-угоди президента США за рубежем. І як тільки прокурори відчинили шафку екс-президента Міхеіла Саакашвілі, з неї з гучним брязкотом випав раніше прихований скелет.

Адам Девідсон, журналіст-розслідувач видання «The New Yorker» і автор статті «No Questions Asked», дізнався, що, втрачаючи рейтинг, а заодно й імідж реформатора, Саакашвілі вирішив використати ім'я Дональда Трампа. Тогочасний президент Грузії вирішив запросити бізнесмена Трампа інвестувати в країну $250 мільйонів для будівництва в Батумі елітного 47-поверхового комплексу із назвою «Trump Tower».

Насправді досвідчений Дональд Трамп не мав наміру вкласти навіть одного долара у саакашвілівську авантюру. Отож для фінансування своєї ідеї-фікс Саакашвілі залучив компанію «Silk Road Group», яка раніше вже була сплямована гучним скандалом із відмиванням коштів. У схемі грузинського екс-президента були задіяні казахстанські олігархи, пов'язані з Кремлем. Компанія «Silk Road Group» заплатила Трампові один мільйон доларів за використання назви «Trump Tower» на майбутній батумській будові, а водночас оплатила і перебування Трампа у Грузії в квітні 2012 року. Тоді Трамп в компанії із Саакашвілі роз'їжджав по країні, вони всіляко розхвалювали один одного під час мітингів.

Дональд Трамп, після повернення у США, у передачі на телеканалі «Fox Broadcasting Company» назвав Саакашвілі «одним із найбільших світових лідерів» і сказав, що має великі інвестиційні плани для Грузії. На цьому спектакль завершився. Дональд Трамп, як бізнесмен, продав частку свого ділового іміджу, а Міхеіл Саакашвілі, як політичний маніпулятор, впарив своєму народові мильну бульбашку.

Перед публікацією статті «No Questions Asked» Адам Девідсон запропонував Міхеілу Саакашвілі прокоментувати виявлені відносини з Дональдом Трампом і пояснити причину, чому в Батумі не збудували комплекс «Trump Tower», але великий грузинський реформатор категорично відмовився дати пояснення.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ