Вітамін D дуже важливий для людського організму. Одна із найважливіших функцій, яку він виконує - контроль рівноваги кальцію в організмі. Окрім того, він незамінний для діяльності імунної системи організму та у процесі виділення інсуліну.
Також вітамін D зменшує рівень холестерину, допомагає у захисті від цукрового діабету та хвороб серця, вгамовує біль, пов'язаний із м'язами, зменшує симптоми психоріазу, знижує ризик карієсу, раку товстої кишки та раку молочних залоз у жінок,
Усім відомо, що найбільше джерело цього вітаміну міститься у сонячних променях. Науковці рекомендують близько 20 хв щодня бути під прямим сонячними променями, щоб задовільнити потреби організму. Окрім того, вітамін D міститься у певних продуктах.
Лосось, тунець та сардина
М'ясо цих риб багате на вітамін D. Одна банка консерви тунця містить 1/3 від щоденної норми вітаміну D для людського організму. Дві банки сардин містять близько 13% від щоденної норми.
Молоко та молочні продукти
Окрім кальцію, на який багаті молочні продукти, вони містять ще вітамін D. Що більший відсоток жирності у молоці, то більше вітаміну D там міститься.
Яйця
Яйце - це чудове джерело протеїну, однак у жовтку також міститься й вітамін D.
Гриби
Хоча вітаміну D нема багато у рослинному світі, однак гриби вкрай багаті на цей вітамін.
Яловича печінка
85 грамів яловичої печінки містять 50 МЕ (UI) вітаміну D.
За публікацією Ljepota i zdravlje.