Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Туреччині планують референдум із посилення повноважень президента

Влада Туреччини планує навесні наступного року провести референдум про внесення змін до Конституції, щоб посилити повноваження президента.

Заступник прем’єр-міністра Нуреттін Джаніклі, виступаючи на телебаченні 9 грудня, заявив, що уряд цього ж дня направить свій план в парламенті. За його словами, 316 депутатів від владної Партії справедливості і розвитку і 39 від Партії націоналістичного руху вистачить, щоб забезпечити дві третини голосів для ухвалення закону.

Джаніклі не уточнив, які саме зміни передбачають поправки, але додав, що уряд хоче завершити процес до президентських і парламентських виборів у Туреччині в 2019 році.

Тим часом, 9 грудня турецька прокуратура видала ордери на арешт 87 людей, пов’язаних з університетом у Стамбулі, у рамках розслідування справи про спробу державного перевороту у липні цього року.

Після липневої невдалої спроби державного перевороту у Туреччині висунули підозру чи звільнили понад 100 тисяч державних службовців, серед яких академіки, вчителі, судді, прокурори і військові. Ще 37 тисяч людей були ув’язнені. Їх обвинувачують у співпраці з релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, якого Анкара вважає натхненником державного перевороту.

Сам Фетхуллах Ґюлен, який проживає у вигнанні у США, відкидає свою причетність і засуджує спробу державного перевороту у Туреччині.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ