Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Великодню ніч українці були позбавлені можливості дивитися богослужіння українською мовою

Керівництвом НТКУ у Великодню ніч українці були позбавлені можливості дивитися богослужіння українською мовою, - прес-центр Київської Патріархії.

Заява Прес-центру Київської Патріархії

Протягом років незалежності України склалася традиція транслювання Національною телекомпанією України Великоднього богослужіння на Першому каналі Українського телебачення. Віруючі, які не можуть в цей час особисто бути на богослужінні (через стан здоров’я, вік, ті, хто живуть закордоном) завдяки прямій трансляції долучалися до спільної молитви у Володимирському патріаршому кафедральному соборі, могли чути Великоднє послання Українського Патріарха. Зрештою, Великдень є не лише церковним, але й національним та державним святом, і трансляція Пасхального богослужіння стала частиною його відзначення.

На превеликий жаль цього року традиція була брутально порушена і у Великодню ніч віруючі не мали змоги бачити на Першому каналі Українського телебачення богослужіння українською мовою. Бо весь нічний ефір був «викуплений» для трансляції служби Московського Патріархату.

Зважаючи на Великодні святкування Київська Патріархія відклала час публікації цієї заяви. Але така обурлива подія не може залишитися взагалі без нашої реакції.

Відомо, що Московський Патріархат в Україні може похвалитися численними спонсорами мільйонерами і мільярдерами, особливо з числа наближених в минулому до влади, які здатні оплачувати ефіри для цієї конфесії. Відомий своєю позицією телеканал «Інтер» також роками виступає інформаційним спонсором Церкви Московського Патріархату – що теж нікого особливо не дивує.

Але викликає величезний подив те, що Перший канал Українського телебачення, який втішається статусом суспільного мовника, ставить питання трансляції Великоднього богослужіння на комерційну основу і надає великодній ефір за плату. Це змушує запитати: а якби щедро заплатили, то можливо Перший канал транслював би Великоднє служіння самого Московського Патріарха Кирила з Білокам’яної? Чи на День Перемоги на комерційний основі визначалося б, транслювати державні заходи з Києва або з інших місць святкування?

НТКУ існує на кошти платників податків, серед яких є мільйони вірних Київського Патріархату (за даними соціологічних опитувань понад 40% жителів України підтримують саме УПЦ КП). То чому керівництво НТКУ вирішило, що вони не мають права чути у Великодню ніч богослужіння рідною українською мовою, бачити відправу їхнього Патріарха з Володимирського собору? Лише тому, що провід НТКУ має інші погляди на релігію та її місце в суспільному та інформаційному просторі?

Трансляція богослужіння була проведена з 10 до 12 години дня – в час, коли Патріарх його не звершує і головні Великодні відправи давно відбулися. Прикро про це казати, але навіть за часів урядування В. Януковича керівництво НТКУ не ставилося так до трансляції Великодньої служби Київського Патріархату.

До нас продовжують надходити обурені відгуки вірних зі всієї України, до голосу яких приєднується і Прес-центр Київської Патріархії. Сподіваємося, що керівництво НТКУ прислухається до цих зауважень і не допускатиме подібних прикрих інцидентів у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ