Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна безкоштовно отримає новітній протитуберкульозний препарат

Україна безкоштовно отримає новий препарат бедаквілін для лікування найважчих форм туберкульозу, в рамках проекту USAID «Challenge TB», що здійснюється в Україні міжнародною організацією PATH, передає Урядовий портал.

Дотаційна програма USAID започаткувала програму безоплатних поставок у країни з найвищим рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. За даними ВООЗ, в Україні на мультирезистентну форму хворіє кожна 4-а особа з туберкульозом.

Бедаквілін зараз вважають найефективнішим препаратом проти мультирезистентного туберкульозу. Це принципово новий протитуберкульозний препарат, винайдений за останніх 40 років.

«Ми вдячні нашим партнерам, міжнародним організаціям, які надали ці ліки. Це дійсно надія для 1,5 тисячі пацієнтів, у яких дуже тяжка форма туберкульозу», – зазначила Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Проект здійснює міжнародна організація РАТН, спільно з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського. «Ми плануємо завезти його в кінці квітня цього року, цей процес майже на фінальній стадії», – розповіла Катерина Гамазіна, голова представництва PATH в Україні.

Епідемія туберкульозу і «тиха» прихватизація

Станом на 2016 рік його застосовували вже у 70 країнах. За кордоном вартість одного курсу лікування коштує близько 2 тисяч доларів.

Туберкульоз на глобальному рівні входить до першої десятки причин смерті. Протягом минулого року в світі захворіли близько 10 мільйонів, майже 2 мільйони померли. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ