Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна виконала близько 25% зобов’язань, визначених в Угоді про асоціацію

Україна виконала близько 25% зобов’язань, визначених в Угоді про асоціацію, - Український Центр Європейської Політики.

Відповідно до кінцевих строків виконання, визначених в Угоді, за період з 1 липня 2016 р. – 1 листопада 2016 р. Україна мала адаптувати 44 акти ЄС у сферах енергетики, довкілля, громадського здоров’я, соціальної політики, діяльності компаній, оподаткування та державних закупівель. Однак за цей період повністю виконано лише 8 зобов’язань, 28 – перебувають в процесі адаптації, адаптація взагалі не відбувається по 8 зобов’язанням.

Такі результати вдалося отримати в ході підготовки звіту «Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання за 1 липня – 1 листопада 2016», підготовленого ГО «Український центр європейської політики» за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

За словами, виконавчого директора «Українського центру європейської політики» Любові Акуленко, Угода про асоціацію передбачає для України зобов’язання імплементувати близько 350 європейських актів до 2025 року.

«Із новин зі ЗМІ складається таке враження, що про Угоду говорять зараз лише в контексті Нідерландів та отримання Україною безвізового режиму, хоча безвізовий режим Угоди про асоціацію взагалі не стосується. Асоціація – це складна і довга домашня робота, яку Україна має виконувати старанно протягом 10 років. На кожен рік є чіткий перелік зобов’язань щодо адаптації європейських стандартів у різних сферах – починаючи від безпеки харчових продуктів, екологічної політики, транспорту, громадського здоров’я та закінчуючи бухгалтерським обліком та енергетикою», - зазначила Любов Акуленко.

Так, проведена оцінка виконання за 1 липня – 1 листопада 2016 показує 2 тенденції: 1 – Україна розпочала процес адаптації законодавства, 2 – з різних причин процес адаптації відбувається повільно. Зі 44 зобов′язань лише 8 були виконані (українське законодавство було адаптовано та імплементовано до вимог ЄС). Зокрема, до кінця 2016 р. Україна має адаптувати своє законодавство до законодавства ЄС у 8-ми сферах: довкілля (15 зобов’язань), соціальна політика (3 зобов’язання), енергетика (12 зобов’язань), громадське здоров’я (4 зобов’язання), діяльність компаній (4 зобов’язання), оподаткування (2 зобов’язання), державні закупівлі (3 зобов’язання).

Як і у попередньому звіті (2014 рік- 1 півріччя 2016 року) найбільш успішними сферами стали державні закупівлі та енергетика, де ведеться системна робота по наближенню українського законодавства до законодавства ЄС. В інших сферах робота із виконання євроінтеграційних зобов’язань перебуває на різних стадіях виконання. Детальніше – у Звіті «Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання за 1 липня – 1 листопада 2016».

Зовсім зійшла з дистанції успішної адаптації законодавства сфера охорона довкілля. Виконання зобов′язань у цьому секторі відбувається досить складно, враховуючи велику кількість зобов’язань. Окрім цього, довкілля не є пріоритетом у національному порядку денному реформ, що також позначається на темпах імплементації законодавства. У жовтні 2016 р. Президент України наклав вето на 2 системних закони у сфері довкілля – Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» та Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку». Цей факт негативно вплинув на успішність процесу адаптації законодавства у сфері довкілля.

За словами Любові Акуленко, найбільшою перешкодою для вчасної адаптації норм ЄС в Україні стало затягування Парламентом розгляду та прийняття відповідних законопроектів, повільна і забюрократизована процедура погодження проектів нормативно-правових актів на рівні Кабінету Міністрів, а також недостатня кадрова спроможність державних органів розробляти якісні проекти таких актів.

Тому з огляду на вкрай повільну адаптацію рекомендується розробити та запровадити механізм пришвидшеного проходження нормативно-правових актів, спрямованих на виконання Угоди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ