Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В річках біля Грибовицького сміттєзвалища концентрація шкідливих речовин «зашкалює»

Фахівці Держекоінспекції у Львівській області провели моніторинг стану води в річках Малехівка і Полтва з метою з’ясувати вплив Грибовицького сміттєзвалища. У пробах коди виявили перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, - повідомив сайт Держекоінспекції у Львівській області.

На виконання наказу Державної екологічної інспекції України від 18.07.2016р. №85 спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у Львівській області з 26.07.2016р. проводиться кризовий моніторинг довкілля у зоні надзвичайної ситуації, що сталася на території полігону ТПВ ЛМКП «Збиранка» за станом поверхневих вод р. Малехівка (для встановлення впливу полігону), р.Полтва (для встановлення впливу р.Малехівка), р.Західний Буг (для встановлення впливу р.Полтви), а також за станом ґрунтів у зоні безпосереднього впливу полігону. 

За результатами проведених досліджень у пробах поверхневих вод, відібраних 18.08.2016, виявлено перевищення норм ГДК, згідно культурно-побутових норм водокористування (СанПиНу 4630-88), а саме:

- в поверхневій воді з р. Малехівка, відібраній з моста біля готелю «Варшава» (автодорога Львів-Рава-Руська) по таких показниках: кадмій в 5,6 рази, марганець в 6,2 рази, кисень розчинений 4,6 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3 ;

- в поверхневій воді з р. Малехівка, відібраній з моста в с. Малехів (приблизно 100м нижче впадіння меліоративного каналу, в який може потрапляти інфільтрат) по таких показниках: кадмій в 4,8 рази, марганець в 3,3 рази, кисень розчинений 4,7 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3;

- в поверхневій воді з р. Малехівка, відібраній перед впадінням у р. Полтва по таких показниках: кадмій в 4,2 рази, марганець в 3,1 рази, кисень розчинений 4,5  мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3 ;

- в поверхневій воді з р. Полтва, відібраній приблизно 50м вище впадіння р. Малехівка  по таких показниках: амоній (в перерахунку на азот амонійний) в 4,7 рази,  фосфати в 1,5 рази, ХСК  в 2,1 рази, залізо загальне в 2,1 рази, аніонні СПАР в 2,9 рази,  кисень розчинений 1,8 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, свинець в 1,6 рази, кадмій в 14,4 рази, марганець в 1,6 рази;

- в поверхневій воді з р. Полтва, відібраній приблизно 100м нижче впадіння р. Малехівка, по таких показниках: амоній (в перерахунку на азот амонійний) в 4,6 рази,  фосфати в 1,5 рази, ХСК в 2 рази, залізо загальне в 2 рази, аніонні СПАР в 2,4 рази, кисень розчинений 2,3 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, свинець в 1,5 рази, кадмій в 13,8 рази, марганець в 1,5 рази.

Проба поверхневих вод у місці сходження обвідних каналів біля автодороги  Львів-Рава-Руська (приблизно 1 км від підніжжя полігону ТПВ) не відбиралася  у зв’язку з пересиханням потоку.

З проведених досліджень негативного впливу р. Малехівка на ступінь забруднення р. Полтва не виявлено.

Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю 23.08.2016 відібрані проби води з р. Малехівка, р. Полтва та з р.Західний Буг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ