Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Вимираюча терористична Федерація

Державний секретар США Рекс Тіллерсон і спеціальний представник США Курт Волкер переконані, що Москва становить загрозу для всього світу.

Молдова буде вимагати через ООН виводу кремлівських окупантів зі своєї території, а Україна – введення миротворчих сил ООН на Донбас. Хассан Рухані, приятель Путіна, вже оговтався після санкцій і знову пригрозив, що Іран стане ядерним. Унаслідок економічних санкцій Москва взяла курс на тотальне банкротство, а Польща увіковічить на своїй валюті святиню, яку викрала в України.

Москва – світова загроза

Курт Волкер, спеціальний представник США з питань України, під час прес-конференції у Вільнюсі заявив, що кремлівська агресія на Донбасі становить ризик для всієї Європи. А стосовно України назвав головну мету США – відновлення суверенітету і територіальної цілісності країни.

Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, заявив, що рішення стосовно Донбасу вже прийняте і Москва виведе своїх терористів із окупованих територій Луганської та Донецької областей. Гримчак переконаний, що Путіну поставили ультиматум, отож Кремль буде зобов'язаний виконувати вимоги Заходу. На даний момент лише не відомо, коли і на яких умовах путінські окупанти покинуть окупований регіон України.

Ото ж бо й воно, з якої такої радості Путіну демонструвати слабкість перед своїми посполитими напередодні президентських виборів. Якщо руских терористів і відкличуть із Донбасу, то однозначно не раніше, аніж наприкінці весни 2018 року. Хіба що трапиться непередбачуване диво.

Путін дочекається миротворців ООН

Після зустрічі Волкер-Сурков, учора відбулись і телефонні переговори у «Нормандському форматі» за участю Петра Порошенка, Еммануеля Макрона, Ангели Меркель і Путіна. Учасники перемовин обговорювали умови звільнення українських заручників, умови цілодобового моніторингу місії ОБСЄ, озброєння місії ОБСЄ, умов введення на Донбас миротворців ООН, а також про припинення вогню у зв'язку з початком навчального року.

За підсумками переговорів учасники «Нормандського формату» оприлюднили спільну заяву, в якій сказано: «На підставі стійкого режиму припинення вогню лідери підтвердили персональну прихильність подальшої імплементації Мінських домовленостей».

Раніше Порошенко звинуватив Путіна у його відмові публічної підтримки перемир'я на Донбасі. А в контексті поширення інформації про ймовірний наступ руских терористів на Донбасі з нагоди 26 річниці незалежності України від московського іга, Порошенко пригрозив Путіну жорсткою і рішучою відсіччю.

Під час робочої поїздки на Луганщину президент Порошенко розповів: «Питання миротворчої місії ООН і озброєної місії ОБСЄ, я буду з вами відвертим, просувається досить важко. Все впирається у категоричне небажання Російської Федерації встановити мир на Донбасі. Ба, навіть більше – у категоричне небажання залишити Україну в спокою. Але я впевнений, що вода і камінь точить. Тому ідею миротворців я маю намір презентувати наступного місяця у Нью-Йорку під час сесії Генеральної асамблеї ООН».

Кремль – кубло міжнародного тероризму

Білий Дім офіційно заявив, що Москва постачає зброю талібам, що є відвертим порушенням міжнародних норм. Про це повідомив державний секретар США Рекс Тіллерсон. Він також зазначив, що чисельність американських військ в Афганістані стане відомою після ухвалення рішень із врахуванням кремлівської підривної діяльності проти світового порядку. Водночас, у рамках американської допомоги Афганістану, Вашингтон зосередиться на боротьбі проти корупції.

Демографічна катастрофа на РФ

На РФ триває прискорення демографічної кризи: за підсумками першого півріччя 2017 року природний спад населення зріс у 4 рази. Зважаючи на те, що в середньому на РФ смертність перевищила народжуваність на 13%, на рівні деяких регіонів ситуація близька до демографічної катастрофи: практично в кожному третьому суб'єкті РФ вмирає вдвічі людей, аніж народжується.

Від часу розвалу СРСР населення Мурманської області скоротилось на 34%, Сахаліну – на 31%, Архангельської області – на 26%. Кожного п'ятого громадянина втратили Амурська, Кіровська, Івановська, Тверська, Тамбовська і Костромська області. На понад 15% скоротилось населення у Смоленській, Володимирській, Рязанської та Орловській областях.

У найближчі п'ять років, якщо ситуацію не виправлять мігранти, чисельність населення РФ впаде до рівня, який спостерігався після Другої світової війни. Поки що демографічну ситуацію у великих містах вирівнював приплив мігрантів, однак він різко зменшився у 2017 році аж на 30% на тлі стагнації економіки і скорочення числа робочих місць, доступних для гастарбайтарів. А після запровадження у серпні американських секторальних санкцій число гастарбайтарів іще скоротиться до кінця поточного року.

Сьогодні на РФ на 100 працівників припадає 50 непрацюючих громадян. На Москві порахували, що через три роки число непрацюючих зросте до 75, а ще через три роки – до 90 непрацюючих на 100 працездатних осіб.

Яків Міркін, заввідділом міжнародних ринків капіталу Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН, який проводив ці розрахунки, звернувся до кремлівської влади із закликом негайно, за зразком Ізраїлю і Німеччини, створити програми повернення на РФ усіх руских, аж до четвертого покоління, які живуть у колишніх республіках СРСР. Хоч би Путін тільки підтримав цю здорову ініціативу й прислав ешелони за своїм населенням, яке в часи совковості Москва понавозила казна-куди.

Курс на тотальне банкротство

Список статистичних даних про економічні «успіхи» Москви внаслідок санкцій Заходу поповнився новим рекордом – обсягом банкрутств. У першому півріччі 2017 року на РФ про банкрутство оголосили 3326 підприємств, що стало рекордом за останнє десятиліття. Такої кількості збанкрутілих не було навіть під час економічної кризи 2008 року. Тоді неплатоспроможними себе оголосили втричі менше компаній.

Польща увіковічить вкрадене в України

Національний банк Польщі вводить в обіг банкноту, присвячену 300-літтю коронації чудотворної ікони Матері Божої Белзької. У Національному банку Польщі повідомили, що одного боку банкноти буде зображення корони, а з іншого гравюра, яка знаходиться у Ватиканській бібліотеці: на ній зображено момент коронації давньої української ікони.

У другій половині ХІІІ ст. король Русі-України Лев Данилович (1228-1301), син короля Данила, привіз чудотворну ікону Богородиці у Белз, де з великою почестю й урочистостями помістив її в Белзькому замку під опікою православного духовенства. Бартоломей Зиморович у своїй праці «Leopolis triplex» написав, що король Лев I Данилович віддав Святоонуфріївському монастиреві на зберігання ікону Богородиці, яку написав начебто сам євангелист Лука.

У 1382 році злодійкуватий сілезький князь Владислав Опольський викрав ікону з Белза і перевіз спочатку до Львова, а потім до Ясногорського кляштору паулінів у Ченстохові. Від того часу ікону Богородиці Белзької поляки почали називати Ченстоховською, щоби приховати факт свого святотатства. А ще і вигадали побрехеньку, що Богородиця начебто з'явилась Опольському в сні та доручила: «Викради мою ікону й вивези із Україна на Польщу».

Із президента в арештанти

Валенса був президентом Польщі у 1990-1995 роках. Про його співпрацю з Управлінням державної безпеки, яке було філіалом кремлівського КДБ, говорив ще його наступник, покійний Лех Качинський. Наприкінці 2015 року, після смерті колишнього міністра внутрішніх справ країни Чеслава Кищака, були оприлюднені документи, які виявили в його квартирі. Саме вони й підтвердити факт співпраці Валенси зі спецслужбами Польщі та Москви.

Леха Валенсу й раніше звинувачували у співпраці зі спецслужбами. Перші підозри з'явилися ще в 1990-х роках, коли були виявлені документи про агента «Болека», якого інкорпорували у вищі кола польської опозиції. У 2000 році суд ухвалив, що доказів про те, що Валенса є агентом «Болеком», недостатньо. Тоді графологи відмовились проводити експертизу його почерку, оскільки в їхньому розпорядженні були тільки копії викривальних документів.

Сьогодні Валенсу вкотре звинуватили у дачі неправдивих свідчень щодо співпраці зі спецслужбами, коли він офіційно доводив, що ніколи не був агентом. Однак висновок фахівця Інституту судових експертиз та опитування свідків, зокрема і колишніх співробітників розвідки, показали, що звіти для спецслужб із архіву покійного Чеслава Кищака, на підставі яких висунули нові звинувачення, власноручно написав і підписав Лех Валенса. Якщо провина політика буде доведена в суді, йому загрожує до п'яти років в'язниці.

США пресують Москву і Пекін

У рамках ширших заходів із метою економічної ізоляції Північної Кореї, Міністерство фінансів США (воно ж – фінансова розвідка), запровадило санкції проти руских та китайських громадян і компаній за підтримування ділових контактів із КНДР. Зазначені особи і компанії сприяють розвитку ракетних та ядерних програм цієї країни.

Санкції, під які потрапили 10 компаній і 6 осіб, мають на меті підірвати економічні зв’язки, які допомагають Пхеньяну продовжувати фінансування своїх програм – незважаючи на жорсткі рішення ООН, які забороняють таку діяльність.

Оголошені у вівторок санкції стосуються здебільшого китайських компаній, які мали справи з КНДР щодо закупівлі та продажу вугілля, нафти, свинцю і залізної руди, або надання банківських послуг, які уможливили трансакції.

Молдова хоче витурити руских геть

Віктор Морару, постійний представник Молдови при ООН, вчора оприлюднив клопотання, щоби ООН включила до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї питання про цілковите виведення руских військ із Придністров'я. У листі Віктора Морару сказано: Кишинів має докази, що присутність військ РФ у Придністров'ї становить загрозу для підтримки міжнародного миру і безпеки в регіоні.

Постійний представник Молдови при ООН попросив Міжнародну організацію підтримати зусилля Кишинева, спрямовані на завершення процесу «безумовного, упорядкованого і цілковитого виведення іноземних збройних сил з національної території Молдови». Віктор Морару навів фрагмент із декларації ОБСЄ, прийнятої ще в 1999 році, в якій зафіксоване «зобов'язання Російської Федерації завершити виведення російських сил із території Молдови до кінця 2002 року». Відтоді минуло 15 років, а Путін й досі не виконав своїх зобов'язань.

Найближча сесія Генеральної асамблеї ООН почне роботу 12 вересня. Буде цікаво дізнатись, яка країна тепер й надалі підтримає вето Москви стосовно виведення окупаційних військ із Молдови і введення миротворчих військ на Донбас.

Іран погрожує стати ядерним

Керівництво Ірану попередило, що в разі необхідності впродовж п'яти днів Тегеран може відновити виробництво високозбагаченого урану до рівня 20%. В Ірані наголосили, що найвищим пріоритетом для країни є збереження «Ядерної угоди», тобто відмова від виробництва збагаченого урану, однак не за будь-яку ціну.

Останнім часом адміністрація Дональда Трампа звинувачує Тегеран у недотриманні умов «Ядерної угоди» від 2015 року. Іран, зі свого боку, звинувачує в порушенні духу угоди саме Вашингтон, який накладає на Тегеран нові санкції через його ракетну програму, яку міжнародна спільнота вже не забороняє.

Глава Пентагону відвідав Ірак

Міністр оборони США Джеймс Меттіс прибув до Іраку з неоголошеним візитом для переговорів про подальшу боротьбу з «Ісламською державою». Він визнав, що перемога над терористичним угрупованням не буде швидкою, але буде однозначно. Дні «Ісламської держави» вже полічені.

Наразі іракська армія проводить наступ на ще один бастіон «Ісламської держави» – місто Таль-Афар, розташоване в 70 кілометрах від Мосула. У липні іракська армія звільнила Мосул, який був фактичною столицею ІД.

Із Іраку Джеймс Меттіс прибуде у Київ для участі у військовому параді з нагоди Дня незалежності України. Після урочистостей глава Пентагону проведе переговори з президентом України.

Для обігу готують криптодолари

Незважаючи на період відпусток, американські конгресмени посилено працюють над новим законопроектом, який дозволить використовувати криптовалюту при дотриманні деяких умов, а також захистить її від надмірного державного контролю. Конгресмени хочуть ототожнити криптовалюту з американським доларом.

Законопроект представлять у Конгресі вже у вересні. Які саме криптовалюти прирівняють до долара, поки невідомо. Швидше за все у Конгресі мають намір створити різновид біткоінів, які США буде мати змогу контролювати і які неможливо буде застосовувати для відмивання коштів.

Біткоін – це найпопулярніша у світі конвертована віртуальна валюта. Всі операції з нею здійснюють безпосередньо користувачі без участі регулятора. Станом на 14 серпня біткоін оновив свій історичний максимум, його курс перевищив $4000 за одиницю криптовалюти.

Якщо із фондів не красти

У Норвегії обсяг Державного пенсійного фонду в першому півріччі 2017 року зріс на $63 мільярди. За підсумками перших двох кварталів прибутковість зросла на 6,5%, а станом на 30 червня обсяг Державного пенсійного фонду перевищив трильйон доларів. Рекордний результат пенсійного забезпечення у Норвегії пояснюють сприятливою ситуацією на фондових ринках і великим обсягом попередньо накопичених коштів. Понад 65% усіх коштів Державного пенсійного фонду вкладені в акції, 32% – в облігації, а решта – у нерухомість.

Станом на сьогодні у Норвегії проживає 5 мільйонів 354 тисячі осіб, тобто на кожного норвежця припадає понад $200000. Немовля тільки народилось, а вже має фінансове забезпечення обсягом в одну п'яту мільйона доларів. Отож останнім часом у Норвегії розглядають можливість надавати певні суми коштів із пенсійного фонду громадянам ще до виходу на пенсію, особливо молоді для навчання, перекваліфікації або зміцнення фінансового фундаменту молодої сім'ї.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ