Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зараз немає підстав для скасування санкцій проти Росії, – Порошенко

Президент Петро Порошенко переконаний, що для скасування санкцій проти країни-агресора Росії немає причин. Про це Глава Української держави заявив під час спільної прес-конференції з Президентом Фінляндської Республіки в рамках офіційного візиту до цієї країни. Про це повідомила прес-служба Президента України.

«Україна дуже вдячна Сполученим Штатам за санкції проти Росії і ми не бачимо жодних причин для того, щоб їх скасовували», - сказав Петро Порошенко, відповідаючи на запитання журналістів щодо того, чи можлива відміна санкцій США проти Росії з початком роботи нового Президента Дональда Трампа.

Глава держави вчергове підкреслив, що анексією Криму і дестабілізацією ситуації на Сході України, Росія грубо порушує міжнародне право. Петро Порошенко зауважив, що наша держава та весь український народ будуть раді, якщо Європа і Америка матимуть підстави для скасування санкцій. Але це можливо лише у разі виконання Росією всіх зобов’язань за Мінськими домовленостями, наголосив Президент. Наразі цього не спостерігається – агресія триває, констатував він.

«У грудні Україна втратила 22 солдати і за весь час російської агресії загинуло понад 2,5 тисяч солдат та понад 7,5 тисяч мирного населення. І єдиний ефективний інструмент для того, щоб мотивувати Президента Росії і домогтися виконання Мінських угод – це санкції», - сказав Глава держави.

Президент ще раз висловив вдячність світовій спільноті, країнам Євросоюзу, Сполученим Штатам за солідарність і підтримку України. «Ми пишаємося єдністю з ЄС і солідарністю. Ми сподіваємося також на підтримку у майбутньому», - резюмував він.

Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, у свою чергу, також висловив солідарність у питанні необхідності продовження санкцій проти Росії. «Було б добре мати можливість відмінити санкції. Але для цього має бути виконання Мінських угод, якого поки що немає», - сказав він.

Саулі Нііністьо нагадав, що санкції були застосовані через анексію Криму та ситуацію на Донбасі, а не через тероризм. «Тому я не бачу жодного зв’язку між цими подіями. Я не вірю, що Сполучені Штати змінять своє рішення. Але санкції ЄС і США – це різні санкції. Вони самостійно ухвалюють свої рішення. І як держава Євросоюзу, Фінляндія поважає рішення ЄС, бо ми – одні з тих, хто ухвалює ці рішення», - додав він.

Говорячи про очікування від політики нової Адміністрації США та Президента Дональда Трампа, Петро Порошенко та Саулі Нііністьо наголосили, що політика Сполучених Штатів має давні та стабільні традиції.

«Зараз дуже рано говорити про те, що ми очікуємо. Я хочу нагадати слова Черчилля: у політиці немає вічних друзів чи вічних ворогів. В політиці є вічні інтереси, і вони створювалися не Президентом Бушем чи Президентом Клінтоном. Вони встановлювалися батьками-засновниками більше двохсот років тому. І ці основи – свобода та демократія. І ці ж інтереси розділяє Україна – свобода і безпека. Тепер солдати на Сході воюють не лише за свободу і демократію в Україні, але і за свободу і демократію у всьому світі. Тому я вважаю, що ми можемо розраховувати на підтримку з боку США», - сказав Глава Української держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ