Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Кримінал

Зниклі львівські стародруки шукають поліція й СБУ

Львівська галерея мистецтв звернулася до правоохоронних органів із заявою про зникнення 95 стародруків та 2 рукописів із фондів Музею мистецтва давньої української книги. Про це сьогодні , 5 січня, під час прес-конференції повідомив директор Галереї мистецтв Тарас Возняк.
library.ndu.edu.ua/

Галерея скерувала відповідні звернення в прокуратуру, СБУ та Нацполіцію, також про інцидент поінформовано Міністерство культури України, додав він.

Небачене за масштабами зникнення унікальних стародруків і рукописів виявили під час проведення звірки фондів, яку Тарас Возняк ініціював, обійнявши посаду директора Галереї мистецтв.  Було створено кілька комісій, одна з яких працювала зі стародруками. Робота розпочалася 11 листопада 2016 року, а звершилася буквально напередодні, ввечері 3 січня. Власне тоді, розповів директор Галереї мистецтв, і виявили зникнення неймовірної кількості цінних експонатів.

«Я отримав два акти. Перший акт – перевірка фонду «Рукописи». В інвентарних книгах зазначено 58 рукописів, наявні 56. Інший акт – звірка  фонду «Стародруки». Виявлено 499 інвентарних позицій, не виявлено 95. І це лише результати звірки кириличних стародруків. У нас ще є фонд стародруків латиницею та книги. Їх також перевірять», -  зазначив Тарас Возняк.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин зазначив, що влітку цього року, коли директором галереї була ще Лариса Возницька-Разінкова, галерея уже провела звірку фондів. Однак, вже тоді ситуація зі стародруками викликала сумніви.

«Рік тому вийшов наказ Міністерства культури про повну звірку фондів у всіх музеях України, яку мали звершити 31 грудня 2016 року, втім, продовжили до  березня. В Галереї мистецтв вона також проводилася, але в той час, коли всі відділи вже завершили роботу, у відділі стародруків її ще навіть не розпочинали. Після кількох зауважень керівник відділу Лариса Спаська таки провела звірку, але якось підозріло швидко. Ні я, ні Лариса Возницька, акт звірки не підписали», - зазначив він.

Серед речей, які зникли,  є доволі рідкісні і цінні стародруки 16-17 століття, вартість яких оцінюється сотнями тисяч доларів. На думку Ігоря Хомина, могли зникнути один з друкованих «Апостолів», перші друковані львівські Євангелія, видання Біблії Івана Федоровича тощо.

«Це ті речі, які полюбляють та цінують колекціонери», - зазначив він.

Не виключено, що експонати з львівських фондів потрапили до приватних колекцій екс-президента Януковича, одіозного міністра освіти Табачника, екс-генпрокурора Пшонки. В галереї не сумніваються, що фонди стародруків розкрадалися роками.

 Тарас Ворзняк додав, що унікальні експонати могли опинитися в руках людей впливових та заможних, які можуть чинити тиск як на компетентні органи, так і на керівництво галереї.

«Саме тому ми вирішили оприлюднити інформацію, щойно виявили зникнення», - зазначив він.

 Директор галереї додав що на черзі – звірка фондів Олеського замку, в яких також зберігаються тисячі цінних експонатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ