Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологічна знахідка на Городоцькій може стати справжньою сенсацією. Фото

У Львові під час будівельних робіт на вул. Городоцькій були виявлені рештки дерев’яних конструкцій та кам'яний мур Як розповів молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко, якщо здогадки археологів підтвердяться, то результати розкопок можуть стати справжньою сенсацією.

Директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза зазначив, що на ділянці, де проводиться археологічний нагляд, зупинили виконання робіт до з’ясування, що ж саме за мур вдалося розкопати.

Він зазначив, що археологи будуть досліджувати ділянку до понеділка, і «Львівавтодор» готовий надати техніку та виконавців, щоб швидше були проведені дослідження.

Олег Береза та Остап Лазурко.

Остап Лазурко уточний, що у результаті археологічного нагляду було виявленні фрагменти дерев’яних та кам’яних конструкцій на відтинку вул. Фурманської та вул. Городоцької.

«Зараз ми опрацьовуємо кілька версій. Виявлений мур досить цікавий для нас. Він викладений із потужних кам’яних брил на вапняно-піщаному розчині. Мур є сіро-жовтого кольору, а це вказує на те, що він є досить давній. Цікаво, що він є абсидного типу. Такі абсиди (у християнських церквах абсида — вівтарна частина, яка орієнтована зазвичай на схід. - ред), наштовхують на думку, що тут могла бути якась сакральна споруда», - розповів археолог.

Чит. також: «Садовий вважає, що Городоцьку археологи достатньо дослідили сто чи двісті років тому»

Як зазначив Остав Лазурко, згідно історичних даних, у період Середньовіччя, на цій ділянці стояв костел Св. Станіслава.


Мур абсидного типу.

«Костел був за містом, адже при костелі функціонував лепрозорій – це шпиталь з монастирем, де лікували прокажених. За історичними даними, це суттєва знахідка, яка може стати справжньою сенсацією. Якщо це дійсно костел, то ми зможемо його точно локалізувати, адже план, у якому значиться місце розташування костелу, є рукотворним і не зовсім точним», - зазначив археолог.

Також археологи опрацьовують версію, що  це може бути фрагмент четвертої лінії оборони Львова.

«Сказати щось більше наразі не можемо. Ми маємо фрагменти знайденого матеріалу: керамічного посуду та кілька монет, які пенребувають на експертизі.

Виявлена на ділянці монета.

Наразі археологи лише припускають, що виявлені мури можуть датуватися періодом Середньовіччя, однак перш ніж зробити остаточні висновки науковці хочуть вивчити всі знахідки та порівняти конструкції з архівними планами.

Як наголосив Остап Лазурко, значна частина муру зруйнована комунікаціями.

«Загалом на вул. Городоцькій нами були намічені зони, де потрібно проводити особливо ретельний нагляд. В тому числі, і в цій частині, де стояв костел Св. Станіслава, також ділянка біля монастиря Св. Бригітти і та біля церкви Анни. Ми не сподівалися, що виявлена споруда заходитиме, аж до середини вул. Городоцької. Відповідно, можна припустити, що проїзд у час Середньовіччя на Городоцькій був дуже вузьким», - зазначив археолог.

Турецька люлька.

Трохи раніше на ділянці виявили рештки турецької люльки, однак особливої цінності у цій знахідці археологи не бачать.

Олег Береза пожартував, що і в Середньовіччі турки у Львові робили дороги.

Чит. також: «Мерія Львова заборгувала археологам 200 тис. грн»

Додамо, що наразі археологи на ділянці працюють безкоштовно.

Як зазначив Олег Береза, нині з ними «заключають договір».

«Інше питання, як воно профінансується містом. Ми оформимо документи і по актах виконаних робіт як нас місто фінансуватиме, так і ми будемо платити РАС», - сказав Береза.

Він також додав, що «Львівавтодор» боргів перед РАС наразі немає.

Після завершення робіт мур законсервують, засиплють піском, щоб не було просідання ґрунту. Всі виявлені на ділянці речі, за словами археолога, будуть передані в історичний музей.

На цей час на ділянці працює п’ятеро археологів, дослідження тривають.

Фото - прес-служба РАС, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ