Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

30 років Народному Руху України: яке майбутнє політичної сили, що заклала фундамент незалежності України

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/3

Сьогодні, 28 жовтня, у прес-центрі Гал-інфо відбулась прес-конференція Народного Руху України з нагоди проведення всеукраїнської науково-практичної конференції “Народний Рух України: шляхом свободи і демократії”.

У коментарі Гал-інфо голова Львівської міської організації “РУХ” Ігор Мартинюк наголосив на тому, що “Рух” — це унікальне історичне явище”.

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

“Рух немає аналогів. Сьогодні це не просто політична сила, це унікальне історичне, політичне явище, про яке треба говорити, проводити конференції, вивчати, а найголовніше — брати його принципи за основу творення майбутнього України”, — розповів Ігор Мартинюк.

За словами професора кафедри новітньої історії України ЛНУ ім. І. Франка Олекся Сухого, історія свідчить про те, що у Статуті “Руху”, прийнятому на з’їзді у 1989 року, зазначалося: «Рух – організація, відкрита для всіх громадян України незалежно від національності, приналежності до інших організацій».

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

“На початку 1989 року проект програми було винесено на збори київських письменників, що відбувалися в Республіканському будинку «Кіно».

Програма НРУ не була такою радикальною, як програми народних фронтів Прибалтики. Проект залишав положення про керівну роль КПРС, не передбачав перетворення СРСР на конфедерацію тощо. Однак партійний апарат занепокоєно зреагував на ініціативу письменників, розгорнувши масштабну ідеологічну кампанію про Руху.

Розпочалося створення місцевих осередків Руху”.

Розповідь професора підтримав і доцент кафедри новітньої історії України ім. М.Грушевського ЛНУ ім. І. Франка Ігор Підкова.

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

Зокрема науковці розповіли на прес-конференції, що замість тези про «перетворення СРСР в справжній союз братніх суверенних народів на основі ленінської програми федералізму» прийнято більш конкретне та категоричне формулювання:

«Головною метою діяльності Рух визнає побудову в Україні демократичного й гуманітарного суспільства … смтворенн6я суверенної Української держави, яка будуватиме свої стосунки з іншими республіками СРСР на підставі нового союзного договору».

На зустрічі із журналістами та громадськістю був присутній і заступник голови Львівської крайової організації Народного Руху України Роман Филипів, який зазначив, що місія НРУ полягає тому, щоб створити потужну демократичну, проєвропейську Україну з монолітним громадянським суспільством.

"Що таке Рух. Руху немає", сказав на початку 90-тих років Кравчук і сильно помилився. Щоби ніхто не помилявся сьогодні слід пам'ятати: Народний Рух України — це енциклопедія державотворення, це приклад служіння інтересам народу і держави, це шлях свободи і демократії.

Народний Рух України — це політична партія, яка представлена осередками у кожному четвертому населеному пункті Львівської області, а тому найближча до життя людей, до їхніх проблем і потреб.

Народний Рух України — це політична сила, яка не може зникнути, допоки не виконає свою місію, а це потужна демократична, проєвропейська Україна з монолітним громадянським суспільством. Це місія всього народу, тому ми і Народний Рух України”.

Наприкінці прес-конференції Ігор Мартинюк зазначив, що святкування відбудуться у всіх районах та містах області, а завершальним акордом буде проведено 1 грудня 2019 року урочисту академію з нагоди 30-річчя Народного Руху України в театрі ім. М. Заньковецької.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ