Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чат-бот – тренд, імітація чи реальність?

Цифровий простір настільки заполонив наше життя, що ми навіть не уявляємо існування без нього. Про те, як культурним інституціям крокувати в ногу з часом, бути в тренді та створювати унікальний якісний продукт, ми поговорили із заступницею директора Міжнародного фонду Івана Франка, керівницею проєкту «Цикл відеоблогів для соціальної адаптації підлітків» Ольгою Нижник.

Як виникла ідея?

Задумуючи наш проєкт, ми хотіли не лише познайомити цільову аудиторію з життєписом і творчістю Івана Франка, але й зробити щось нове і корисне. Звісно, ми розуміли, що це мають бути цифрові, новітні технології, які будуть доступними і цікавими. А проблема перехідного періоду вічна. Підліток - це вже не дитина, але ще не дорослий, тому ми ставили за мету, щоб наш продукт став потрібним і допоміг дітям легко пройти стадії дорослішання, бо підлітковий вік – це період крайньої вразливості, і головне тут - не нашкодити.

Чому зробили акцент на підлітках?

Більшість членів нашої команди мають дітей-підлітків, і всі як один стверджували, що має бути якась онлайн-платформа, де підлітки змогли б отримати потрібні відповіді на складні запитання, які вони не завжди можуть поставити батькам чи обговорити із друзями. Часто батьки залишаються непочутими або ж дорослі не можуть правильно відреагувати на делікатні проблеми. Тоді підлітки починають шукати відповіді в інтернеті або на вулиці. І це не завжди безпечно!

Окрім того, Міжнародний фонд Івана Франка має декілька проєктів, які націлені на різні цільові аудиторії, але всі вони об’єднані ім’ям національного генія Івана Франка. У 2015 році ми створили Міжнародну премію імені Івана Франка для науковців, у 2016 році – відкрили квартиру-музей родини Франка у Києві для усіх вікових категорій, у 2017 році – заснували Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра» для школярів, у 2018-му презентували виставку-присвяту синові - Тарасові Франку, у 2019-му вперше в Києві для дорослих і дітей провели дводенний фестиваль «Країна Франкіана», а у 2020 році за підтримки Українського культурного фонду створили мультиаудиторіальний віртуальний музей «Іван Франко у Києві». Наші ініціативи плідно залучають різні цільові аудиторії до свідомого й осмисленого занурення у спадщину Івана Франка, привертають увагу до значимості культурних локацій через пізнавальну діяльність і наукову співпрацю.

Єдиною цільовою аудиторією, яка була поверхнево охоплена в рамках нашої діяльності, були підлітки і студентська молодь. Тому, подаючи заявку на УКФ, ми твердо вирішили, що цьогорічний наш проєкт має бути для підлітків.

Чому вирішили розробити чат-бот?

Ми поставили собі кілька запитань: Що цікавить підлітків? Чим займаються підлітки? Чим користуються підлітки? Що читають підлітки? Відповідь проста - це соціальні мережі, клауд-месенджери, відеоблоги.

Далі було складніше. Нас чекали відповіді на запитання: Чи потрібен підліткам онлайн-помічник? Чи корисним для них буде таке спілкування? Чи зможемо надати підліткам практичну допомогу? Чи зможемо забезпечити конфіденційність? Чи забезпечимо цікавим контентом користувачів нашого чат-бота?

І, як бачите, в результаті ми готуємося до презентації вже готового культурного продукту – проєкту «Віртуальний друг», з яким можна поспілкуватися про свої страхи та переживання, не боячись осуду або інших оціночних суджень, бо усе відбуватиметься конфіденційно.

Яке головне завдання чат-бота?

Чат-бот має стати надійним другом для підлітків, допомогти їм соціалізуватися і краще пізнати себе, а також давати корисні поради: як протидіяти цькуванню та домашньому насильству, як боротися зі страхами та знаходити час на важливі речі, як навчитися говорити «ні», вирішувати конфлікти та уникати маніпуляцій, як стати цікавим та успішним.

А чому назвали персонажа Селя?

Під час тестування фокус-група показала, що персонажем має бути дівчина. Ім’я чат-бота також обговорювалося із цільовою аудиторією. Врешті, вибрали ім’я Селя, використавши французький вираз «C’est La Vie» (“Таке життя”)! Тому це концептуальне ім’я. І хоча воно існує в іспаномовних країнах, українською воно звучить мило й оригінально. До речі, обирали образ персонажа ми досить довго, навіть встигли провести всеукраїнський конкурс «Мій віртуальний друг».

Ми створили понад 70 різних анімованих образів Селі, і тепер вона спілкуватиметься підлітковим сленгом, демонструватиме різні емоції та допомагатиме підліткам краще зрозуміти себе, налагодити стосунки з батьками та друзями. А ще вона має старшого авторитетного друга, який розповідатиме історії зі свого життя і даватиме поради, як протидіяти булінгу (цькуванню), зупинити аб’юз, вберегтися від харасменту, захиститися від сталкінгу, уникнути мобінгу і лукізму.

Це буде віртуальний підлітковий психолог?

Чат-бот Селя не проводить психологічні консультації і не замінює професійну психологічну допомогу. Психологи кажуть, що це буде корекція поведінки. Фахівці визначили найбільш актуальні для нашої цільової аудиторії проблеми. На підставі цієї інформації було розроблено 250 діалогів. Кожен присвячений окремій темі, щоб надати підтримку і підсилити мотивацію користувача: стосунки в школі; стосунки з батьками; стосунки з друзями та про пошуки себе і свого «Я». Звісно, що у разі розпізнання критичної ситуації чат-бот буде пропонувати користувачеві звернутися на гарячу лінію спеціальних служб.

А до чого тут Франко?

Це найцікавіше і водночас найскладніше. Не секрет, що життя Івана Франка було досить насиченим, а його твори пронизані масою життєвих сюжетів, цілою гамою емоцій і цікаво-повчальних історій, які можуть викликати емпатію у підлітків. У нашому проєкті Іван Франко виступає в ролі авторитетного друга Селі, який знає відповіді на усі найскладніші запитання, навіть дуже інтимні. Сподіваємося, що ті ілюстрації, які франкознавці підібрали з його біографії та творів, матимуть ефект і допоможуть підліткам правильно зорієнтуватися у життєвих ситуаціях. Що з цього вийшло – дізнаєтеся вже у жовтні!

А життєпис Івана Франка та історії його героїв будуть відображатися у вигляді тексту?

Ні, ми ж не шукаємо легкого шляху. (Сміється) Наш проєкт переміг у програмі УКФ «Аудіовізуальне мистецтво» і має назву «Цикл відеоблогів для соціальної адаптації підлітків», тому наша команда зняла 250 відеоблогів, де ілюстраціями є фрагменти культурної спадщини, які викликатимуть емпатію під час найрозповсюдженіших у підлітків психоемоційних станів. Звісно, все мультимедіа буде інтегровано в чат-бот.

Супер, чи буде в чат-боті присутній штучний інтелект?

Так, проєкт «Віртуальний друг» створено з елементами штучного інтелекту. І хоча в більшості випадків запитання підлітків і відеовідповіді на них запрограмовані, розробниками та членами команди створюються логіко-семантичні зв’язки, які б дозволили підлітку ввести текстово своє запитання й отримати на нього відповідь.

Коли збираєтеся презентувати?

Презентацію проєкту «Віртуальний друг» для психологічної підтримки підлітків ми запланували на жовтень. Невдовзі ми оголосимо точну дату й амбасадорів нашого проєкту, тому чекайте хороших новин від Міжнародного фонду Івана Франка. До речі, ми створили сторінки проєкту у соціальних мережах (facebook @SelaVirtualFriend , інстаграм @vurtual__friend_), тож ласкаво просимо!

І наостанок - Ваші очікування!

Сподіваюся, що проєкт «Віртуальний друг» стане у нагоді тим підліткам, які потребують спілкування, а тандем чат-бота Селі та Івана Франка з його авторитетом зможе дати дієву пораду своїм користувачам на важливі запитання і заборонені теми. А поза тим, підлітки ближче познайомляться із творчістю Івана Франка, що також корисно для розвитку критичного мислення та формування власної ідентичності.

Нагадаємо, що проєкт Міжнародного фонду Івана Франка «Цикл відеоблогів для соціальної адаптації підлітків» реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись із думкою авторів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ