Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Форум самоврядування: присмак деспотизму і вишенька на торті

Сьогодні, 24 березня, у Львові на «Арені Львів» розпочався V Форум місцевого самоврядування. Незважаючи на те, що організатори заявили про збільшення кількості гостей Форуму, найбільше була представлена партія «Самопоміч». Перша панельна дискусія була сповнена більше чим прозорим натяком про цілеспрямовану блокаду львівського сміття.

Не приїхав на Форму заявлений в програмі міський голова Києва Віталій Кличко. Не було також і голови Львівської ОДА Олега Синютка.

Замість нього із вступним словом виступив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. Відсутність Олега Синютки він пояснив тим, що той вирішує проблеми сміття у Львові.

На Форумі місцевого самоврядування обмінялися "люб'язностями"

Цікаво, що панельна дискусія «Роль місцевого самоврядування у процесах зміцнення та розвитку України», яку модерував близький соратник міського голови Львова Андрія Садового, голова парламентсьої фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Заданий модератор тон ніяк дискусії ніяк не перекликався із назвою, адже говорили не так про місцеве самоврядування, як про олігархат із чіткими натяками на перші обличчя держами.

Вступ Олега Березюка був сповнений порівнять з деспотизмом та репресіями 1920-30 років ХХ ст. Згадувалися і медичні терміни, а ситуацію в країні Березюк порівняв з «межевими станами».   

Березюк одразу ж задав тон словами про те, що олігархат керує країною, коли економіка країни працює на олігархів.

Перше питання від поставив виконавчому директору Міжнародного фонду «Відродження» Євгену Бистрицькому.

«Як олігархат впливає на місцеве самоврядування в Україні?», - запитав Березюк.

Євген Бистрицький пояснив, що вплив олігархів – це наслідок того, що після Майдану не відбулося деолігархізації влади.

«Звісно, без цього ми не можемо говори про місцеве самоврядування. Фонд робить все, щоб громадяни вміли самоорганізуватися. Паростки, які були на Майдані погано реалізовуються. Децентралізація йде зверху», - сказав Євген Бистрицький.

«Олігархат може зникнути лише силою людей, чи він може сам до цього дійти?», - не відступав від теми Олег Березюк.

«Олігархат мусить бути знищений як клас…», - зазначив Бистрицький.

«О'кей. Запишіть собі», - сказав Березюк присутнім.

Бистрицький продовжив свою думку: «Олігарх - це той, хто набув і набуває свій капітал в результаті корупційних стосунків, часто з політиками. Не варто плутати це з крупним і середнім бізнесом. Крупний бізнес не має впливати на політику, але може допомагати місцевому самоврядуванню», - наголосив Бистрицький.

Наступне питання від Олега Березюка було до Сергія Власенка, народного депутата України, Голови Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«Що робити луцькій громаді, яка піддалася ударам олігархату?», - звернувся до Власенка Березюк.

«Це не лише в Луцьку, але по всій Україні. Я би не хотів політизувати, бо говорити про олігархат в країні де олігархом є перша особа... Я маю що сказати…», - сказав Власенко.

«Скажіть», - сказав Березюк.

Однак Власненко продовжив наполягати на неполітизації питання місцевого самоврядування: «Я би не хотів політизувати і говорити більше по проблемах місцевого самоврядування. В України, як в держави, відсутня стратегія децентралізації. Приклад - це ситуація пов'язана з фінансування місцевого самоврядування».

Як приклад він навів зауваження Президента до Закону «Про місцеве самоврядування».

«Зауваження президент полягало в тому, щоб прив'язати зарплати чиновників не до 3200 грн, а до прожиткового мінімум – 1600 грн. Друге зауваження – це щоб заступники сільських голів обиралися на конкурсній основі не з числа обраних депутатів», - сказав Власенко.

«Справді. Це деспотичні ознаки», - підсумував слова Власенка Олег Березюк.

Після цього модератор звернувся до першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди. Міністерство він назвав «дуже відповідальним».

«Я би назвав цей уряд межовим, у доброму сенсі», - сказав Березюк і запитав у Негоди чому уряд так активно цікавиться самостійністю міст.

«Ніхто нікого не примушував сюди їхати», - сказав Негода.

«Є люди, які не приїхали не добровільно», - сказав Березюк.

«За місцеве самоврядування, як і багато за що в житті треба боротися. Влада побудована на повноваженнях. Одні не хочуть віддавати повноваження, бо за ними є ресурси. А є й такі, які не хочуть брати повноваження, бо окрім ресурсів є ще й відповідальність і не завжди вона приємна. Особливо тоді, коли мандат довіри людей неможна виправдати.

Я думаю, що ми йдемо правильним шляхом. Голова комітету сказав, що у нас відсутня стратегія, не хочу сперечатися в контексті парламентської коаліції, але у нас є стратегія та концепція. Єдине, що за її реалізацію є відповідальність і вона спільна і у тих хто її приймає, і у тих хто її реалізує, і у тих, хто вносить правки. Добре, що у нас є підтримка Прем'єра. Я думаю ніхто ж його не виключав із групи прихильників місцевого самоврядування. Так, ми рухаємося часто нелогічно, але за основу ми завжди беремо місцеве самоврядування. Зараз актуальне питання формування спроможних громад. Їм треба віддати повноваження і ми це зробимо. Правда мають бути межі, бо трохи не вірно коли сільський голова визначає собі зарплату 80 тис грн.», - сказав В’ячеслав Негода.

«Може це замало, а може й забагато…», - почав розмірковувати Олег Березюк.

«Добре, що я перевів нашу розмову у заробітну плату», - відповів Негода.

«Відповідь мають дати люди», - сказав Березюк.

«Я про це і сказав», - наголосив Негода.

Далі черга виступу підійшла до Оксани Сироїд, заступника голови Верховної Ради України. Її Олег Березюк до виступу підвів із сарказмом.

«Зараз сформувався клуб збирачів підписів про відставки жінок із влади. Вас хочуть відправити у відставку, збирають підписи щодо першого заступника Львівської обласної ради (Парасковія Дворянин, «Самопоміч», - ред.). Підписи щодо секретарів Луцької і Житомирської міськрад. Це гендерний тренд чи ви підете на мера?», - звернувся Олег Березюк до Оксани Сироїд.

Вон ж віджартувалася, мовляв, подивіться на залу де проходить Форум. У першому ряді сидять жінки, а за ними чоловіки, тому жінки завжди першими приймають удар.

Далі виступ Оксани Сироїд був про ситуацію із вивезенням зі Львова твердих побутових відходів.

За її словами, нині українці переживають власний страх і це, на її думку, «добрий стан».

«Ми були в страху авторитаризму під час правління Януковича, в страху під час революції і зараз страх війни. Зараз я переживаю загрозу свободі вже у середині себе. Взяти, наприклад, феномен сміттєвої облради, як феномен несвободи держави, громади і людини. Це ж питання соціальної інфраструктури. Що потрібно для того, щоб облаштувати новий майданчик? Потрібна територія. Місто немає території і стає заручником. Треба фінанси. Завдяки цій ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі вся країна дізналася, скільки коштує рекультивація і побудова сміттєпереробного заводу. Жодне місто не спроможне оплати такі витрати. Щоб взяти позику, профільне міністерство не дає підтвердження на кредити», - розповіла вона.

Також вона наголосила що і самі львів’яни мають розуміти, що це їхнє сміття і їхня відповідальність також.

«Я відчуваю сум через реакцію міст на цю ситуацію. Важливо, щоб міські голови були окремо і щоб їхні голоси були окремо, щоб їх ніхто не скликав, і вони могли захищати один другого. Держава також є невільна у цій ситуації. Це тиск - це від неспроможності інститутів. Перша реакція мала б бути допомога від інститутів, але немає відповідальності, немає їхньої спроможність», - сказала Сироїд.

Вона також додала, що ніхто не подумав про екологічні наслідки.

«Подумайте про геополітику. Як ми усі виглядаємо у цій ситуації? Це ж є невміння бути гідними назовні. Це також і несвобода людини, коли люди стали заручники. Вони розуміють, що це політичне питання», - сказала Оксана Сироїд.

Олег Березюк підсумував: «Сміття стало феноменом, яке допоможе цій країні побудувати компост завдяки якому стане сильним кожне місто».

Вишенькою на святковому торті став виступ міського голови Львова Андрія Садового.

«Якщо сьогодні перший заступник губернатора не пожартував, то державна влада виконує функції місцевої? Чи це визнання державою деспотизму?», - запитав Олег Березюк у Андрія Садового.

«Українці – це як віл. Не рухають його, він стоїть і пасеться, а коли порухають, то краще поруч не стояти. Проблема сміття у Львові змусить зробити людей певні кроки, щоб в Україні стало менше політичного сміття. Колись я опишу, як мені пропонували обмін – ми тебе не чіпаємо, а ти міняєш погляди. Мені ще орієнтацію тільки не пропонували поміняти», - сказав Андрій Садовий.

«Політичну?», - уточнив Олег Березюк і в залі прокотився сміх.

«Ну так», - сказав Садовий.

Він продовжив: «В Україні у владі панує принцип: або ти ворог, або ти раб. У інших країнах разом будують завтрашній день».

За його словами, потрібно рівнятися на Європу, адже міста рухаються вперед, коли не заважають, і вони як локомотивом тягнуть свою країну.

«Ми вийдемо гідно і з цієї ситуації зі сміттям. Ми маємо намір збудувати великий  сміттєпереробний комплекс. Нам допомагає французький уряд, український наразі не має такої можливості», - сказав Садовий.

Зал аплодував Андрію Садовому.

Олег Березюк на завершення зазначив: «Шкода що немає Асоціації міст на панельній дискусії. Ця організація сьогодні, на жаль, на підтанцьовках деспотичного режиму».

***

Під час підсумкового брифінгу висновки по Форуму місцевого самоврядування зробив Євген Бистрицький.

«Це месидж до влади місцевої і центральної – вміти співпрацювати з людьми  в громадах, месидж до громадян – вміти самоорганізовуватись, щоб комунікувати з владою».

На брифінгу не обійшлося і без сміття. У Андрія Садового знову запитали про «сміттєву блокаду» і як очистити Львів.

«Вивезти відходи зі Львова допоможе проста річ. Усвідомлення влади, що не треба знущатися над громадою. Зніміть бокаду. Не створюйте проблему і не давайте  команду правоохоронним органам залякувати власників полігонів і це питання вирішується за одну секунду. Це принизливо. Що мені приємно, що громада Львова це прекрасно усвідомлює. Якщо вони хочуть налаштувати проти себе громаду, то це глупо, бо налаштована львівська громада не дай Боже. Ми це вже переживали в нашій країні», - сказав він.

Оскільки вранці голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин повідомив, що його не запросили на Форум місцевого самоврядування.

«Форум без місцевого самоврядування», - назвав свій блог Олександр Ганущин.

На Фейсбуці він написав: «Якось так знову незручно вийшло… Сьогодні-завтра у Львові відбувається Форум місцевого самоврядування. Втім дивина, ані я, ані голови районних рад Львівщини офіційного запрошення на цей Форум не отримали... Жодних шкодувань, як то кажуть на Галичині. З шанованими мною доповідачами поспілкуємося цими днями в окремому порядку».

Журналіст Гал-інфо поцікавився в Андрія Садового як же так сталося, адже минулого року ситуація була аналогічною.

Він запевнив, що запрошення Олександру Ганущину надсилали.

«Два тижні тому ми йому вислали запрошення. На жаль, треба було ще раз і ще раз надсилати. Запрошення він отримав. Не знаю, може його служба погано спрацювала, - сказав Андрій Садовий.

Фото: прес-служба Львівської міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ