Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кошкіна: вони сьогодні не думають, як країну змінити, вони думають, як залишитися на потоках

Цього тижня Верховна Рада поновить роботу. Було три тижні перерви, і очікувалось, що за цей час ключові політики домовляться між собою. Чи буде зняте «питання Яценюка» і як відбувалися переговори? - про це 11 березня в ефірі шоу Савіка Шустера розповіла журналістка Соня Кошкіна.
Фото з zz.te.ua.

Кошкіна ще раз нагадала, що сьогодні легітимних способів відправити Кабмін у відставку не існує, єдиний варіант - коли Арсеній Яценюк піде з посади сам.

«Очікувалось, що за ці три тижні президентська і прем’єрська команди домовляться про якийсь середній варіант дій», – зазначила Кошкіна.

Утім, за її словами, за цей час справді розглядалися деякі варіанти.

З її слів, перший варіант обговорювався відразу після відставки Яценюка, що не відбулася. «На Банковій відбулося засідання стратегічної сімки (Президент, Прем’єр, Турчинов, Ложкін, Гройсман, Аваков і Луценко). Вони обговорювали, як жити далі одне з одним», - наголосила журналістка.

«Перший варіант – Яценюк залишається. Повністю переформатує уряд. Йому дають переформатувати уряд так, як він вважає за потрібне. І він несе за це повну відповідальність.

Другий варіант: Блок Петра Порошенка бере участь у переформатуванні уряду, але таким чином розділяє публічно відповідальність разом з Яценюком.

Третій варіант – Яценюк добровільно йде у відставку.

На цій зустрічі, за моєю інформацією, Юрій Луценко сказав, що фракція БПП ні за яких обставин не підтримає варіант, коли Блок Порошенка публічно розділяє відповідальність з Яценюком, публічно бере участь у формуванні уряду.

Між Яценюком і Луценком відбулась сварка, яка мало не переросла у бійку. На цьому переговори і припинилися», - розповіла Кошкіна.

Вона повідомила, що за кілька днів потому виник варіант т. зв. технократичного уряду. Його пропонувалось очолити Наталі Яресько. Однак ані на Банковій, ані в Кабміні не думали, що Яресько погодиться.

«А вона взяла і погодилась. Вона сказала, що готова, але є низка умов. Головна з яких – «я повністю сама формує свій Кабінет. Президентська і прем’єрська політсили дають мені гарантію голосів в парламенті у підтримку мене, мого Кабінету і моєї програми».

Але тут виникли проблеми, тому виявилося, що технократичний уряд, дійсно незалежний уряд невигідний нікому. І передусім Банковій. Оскільки неможливо буде обставити Яресько своїми людьми.

Це було невигідно прем’єру, бо Яресько відмовлялася залишати Авакова як голову МВС.

І цей варіант зірвали.

Цей варіант зірвали ще й тому, що … за моєю інформацією, Наталя Яресько навіть попередньо накидала шахматку на 15 чоловік міністрів, з них тільки три прізвища більш-менш знайомі, решта – люди, яких ми в принципі не знаємо, і це добре.

Але справа у тім, що у цьому новому технократичному уряді не враховувалися би інтереси олігархів, інтереси представників тих груп, які в парламенті присутні і контролюють депутатські групи, контролюють голоси.

Відповідно цей варіант був нікому не вигідний і спільними зусиллями його провалили», - повідомила Кошкіна.

За її інформацією, після цього знову поновилися переговори щодо того, як бути з Яценюком.

«Що стосується Яценюка. Позиція Банкової – Яценюка треба міняти. А от у Арсенія Петровича позиції немає. Він не розуміє: він іде, він залишається, що він робить, як він себе веде. Половина оточення говорить йому  - іди, пішли на дострокові вибори, це не так страшно. Він думає. Друга половина, наприклад, Турчинов каже  – дострокові вибори це катастрофа, треба шукати компроміси. І от він (Яценюк) сьогодні все думає і думає», – додала Кошкіна.

Разом з тим, на переконання Кошкіної, весь цей час у Яценюка є козир: невелика на 5 сторінок програма діяльності Кабміну на 2016 рік. «Припускалось, що він вийде перед парламентом і скаже – «ви відмовилися відправляти мене у відставку, але ви мене не любите, я вам представляю конкретну покрокову програму того, чим буду займатися найближчий час. Якщо ви голосуєте, давайте мені імунітет, я пішов працювати. Не підтримуєте – спасибі, до побачення, я пішов займатися своїми справами». І тоді м’яч опиниться на полі президента», - зазначила журналістка.

«Я коли все це аналізувала, мені стало страшно від того, що вони одне одному перекидають відповідальність, і суть цієї підкилимної боротьби у тому, що комусь дістанеться портфель жирніше, хтось очолить якийсь потік, а сусід його не получить.

Тобто вони торгуються не за країну, вони торгуються за свої власні інтереси. В 90-ті був такий термін – замість вкрасти стали говорити заробити. Так от вони сьогодні не думають, як країну змінити, вони думають, як заробити і як залишитися на потоках.

Алла Пугачова колись говорила: найліпша дієта – це припинити жерти. Так вибачте, я хочу закликати їх припинити жерти і просто почати працювати на країну», - заявила Кошкіна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ