Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мордобій на Водохреща

Сьогодні, 19 січня, відбулося позачергове засідання сесії Львівської міської ради. В порядку денному було лише одне питання – «Про критичну ситуацію, яка склалася на адміністративній території Львівської міської ради у зв’язку з неможливістю вивезення твердих побутових відходів».

Депутати звернули увагу міського голови Львова Андрія Садового на те, що усі важливі сесії відбуваються у великі релігійні свята. Однак той відповів, що з огляду на критичність ситуації чекати просто не могли.

На сесії Андрій Садовий запропонував прийняти відповідну ухвалу. (Згодом так і сталось). У ній йшлося про накопиченням твердих побутових відходів на контейнерних майданчиках житлових мікрорайонів міста. Причина - сміття неможливо вивезти з адміністративної території Львівської міської ради. Мовляв, триває блокування спроб вивезти відходи на полігони інших населених пунктів області та України. А тому слід запобігти виникнення надзвичайної ситуації, забезпечити санітарно-екологічний благоустрій Львова. 

Зокрема, ухвалою визначено місця для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів на територіях адміністративних районів Львова:

1. Сихівський, Галицький райони – вул. Стрийська, 193.

2. Залізничний район – вул. Городоцька 280.

3. Личаківський район – вул. Пластова, 13.

4. Шевченківський район – вул. Т. Шевченка, 327-г.

5. Франківський район – вул. Персенківка, 19.

Окрім того, ухвала передбачає, що на цих тимчасових майданчиках має бути  організоване перевантаження та брикетування твердих побутових відходів. З розрахунку 1 брикетувальний комплекс для 1 адміністративного району.

Ухвалою депутати надали Львівському комунальному підприємству «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для виробничих потреб (у тому числі для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення:

1. Орієнтовною площею 1 га на вул. Стрийській, 193.

2. Орієнтовною площею 0,6 га на вул. Т. Шевченка, 327-г.

Також депутати звернулися до територіальних громад Львівської області та України з проханням про укладення договорів про використання полігонів твердих побутових відходів, що розташовані на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, для складування львівського сміття.

Ухвала викликала бурхливе обговорення в депутатському корпусі. Усі депутати визнали, що проблема сміттєвих гір у місті сама собою не зникне. Однак вони також вимагали від мера Львова оприлюднити звіт щодо використання коштів, які вже виділяли на вивезення сміття та озвучити стратегію подальший дій.

Натомість на пропозицію Андрія Садового депутати виділили 97 млн грн на закупівлю обладнання для пресування ТВП

Водночас до сесійної зали намагалися пройти громадські активісти. Зчинився справжній безлад. Міський голова оголосив про початок голосування. За проголосувало 38 депутатів. В іншому кінці залу активісти вигукували на адресу мера Львова образливі слова та вимагали надати їм слово. Мовляв, громада хоче висловилась з актуального приводу.

Андрій Садовий по завершенні голосування закрив сесію. Але в момент, коли в залі лунав Державний гімн, активісти прорвали оборону муніципальної дружини. Почалася штовханина та бійка. Затріщали стільці та столи. Зрештою, активісти таки потрапили до сесійної зали, але щойно скінчився Гімн, міський голова покинув залу через запасний вихід.

Як повідомили в ЛКП «Муніципальна дружина», в одного із пікетувальників було виявлено ніж. На місце події викликали правоохоронців.

На брифінгу Андрій Садовий сказав: «Сьогодні ми проголосували ухвалу, відповідно до якої чітко визначили ті території, де можливі станції для перевантаження сміття для подальшого його транспортування. На цих станціях ми хочемо облаштувати брикетування сміття, яке методом стиснення буде зменшене в об’ємі в 6 разів, вода буде відібрана і вивезена на очисні споруди Водоканалу. Потім це сміття обгорнеться плівкою, що на рік убезпечить на нас від поширення запаху. Це сміття можна возити будь-куди».

Натомість активісти заявили, що не допустять, аби довкола Львова з'явились гори сміття. Зокрема, вони пообіцяли знову заблокувати дорогу в Рясне, де має бути облаштовано один із брикетувальних майданчиків і де вже встановлено відповідне обладнання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ