Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщині потрібен тимчасовий полігон, бо буде біда

Львівська ОДА не очистила Львів до 5 липня, як це було передбачено їхніми зобов’язаннями. Водночас для того, щоб ситуація із сміттям не стала критичною для всієї області, необхідно екстрено робити резервний санітарний полігон у межах області. Про це сьогодні, 7 липня, у бліц-інтерв’ю для Гал-інфо заявив міський голова Львова Андрій Садовий.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Скільки на сьогодні у Львові переповнених майданчиків для збору ТПВ?

Станом на сьогодні переповнено 267 майданчиків. Найбільше їх на Сихові – це 111 майданчиків. Також переповнені майданчики у Франківському та Шевченківському районах міста, там по 60 майданчиків. Рішення комісії щодо надзвичайних ситуацій не виконано, адже було чітко прописано, що до 5  липня Львівської ОДА взяла на себе зобов’язання вчинити всі необхідні дії для того, щоб усі сміттєві майданчики Львова були очищені.

Ми від самого початку говорили, що це неможливо зробити завдяки полігонам у межах області, і потрібно відкривати полігони 9 для львівського сміття) в інших областях. Наскільки я знаю, зараз таку роботу проводять. Житомир має намір приймати відходи зі Львова, а також ряд інших обласних полігонів повинні почати працювати з містом.

Сьогодні на виконкомі ми прийняли  рішення про те, щоб 25 млн грн виділити та перерахувати обласному бюджету. Це золота ціна, але за безпеку громадян треба платити. Це ультиматум, і ми це розуміємо, що альтернативи цьому поки нема.

Львів віддав "сміттєві повноваження", але ухвала може не запрацювати

Ви знаєте, на що підуть ці кошти?

Ні, ми не знаємо. Ми сподіваємось, що потім ми отримаємо чіткий та детальний звіт. Я вважаю, що першочергово необхідно екстрено робити резервний санітарний полігон у межах області. Якщо Львівська ОДА піде іншим шляхом і буде ці кошти розподіляти по полігонах області, то боюсь, що скоро ми матимемо проблеми. Експлуатація полігонів у невеликих містах потребує дуже суттєвих змін та системного підходу з точки зору усіх норм, а не авралу, як це є зараз, коли сміття дуже часто вивозять, не думаючи яким чином потім воно буде на цьому полігоні зберігатись. Але це вже відповідальність Львівської ОДА, вони на себе цю функцію взяли, а ми будемо максимально сприяти тому, щоб Львів очистили від сміття.

Раніше заявляли про створення резервного полігону у межах міста, а саме на території ТЕЦ-2. Чи продовжують урядовці наполягати на цій ділянці?

Ні, знаєте, після нашої заяви та рішення сесії Львівської міської ради обласні чиновники почали говорити, що вони також проти, щоб там був полігон. Хоча на комісії по НС вони переконали і Зубка (віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, - ред.), і самі говорили про необхідність облаштувати тимчасовий полігон саме на цій ділянці. Я одразу сказав, що категорично проти, і що жодного полігону там бути не може.

Уряд пропонує зробити полігон для сміття в межах Львова

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 21 червня, під час наради за участі віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка було запропоновано владі Львова розглянути можливість облаштування тимчасового полігону для ТПВ у межах міста. Йшлося про ділянку поблизу ТЕЦ-2 на вул. Пластовій, на якій «Львівтеплоенерго» має намір будувати сміттєспалювальний завод. Тоді ж ідею віце-прем’єр-міністра підтримав і голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Натомість Андрій Садовий запевнив на нараді, що біля ТЕЦ-2 нема землі під полігон ТПВ.

Додамо, що 29 червня під час засідання сесії Львівської міської ради депутати проголосували за ухвалу «Про врегулювання ситуації із вивезенням твердих побутових відходів у Львові». Ухвалою місто передало повноваження із вивозу та захоронення сміття Львівській ОДА.

Проголосована ухвала передбачала внесену з ініціативи депутатів правку, щодо заборони облаштування тимчасового полігону на території Львова та ТЕЦ-2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ