Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Народити дитину у Львові коштує до 10 тис. грн

В Україні вже давно перестали вірити у безплатну медицину. Незважаючи на обіцяне покращення демографічної ситуації, невідомо, як саме вона повинна покращитись, адже для того, щоб відчути щастя материнства потрібно спершу назбирати кругленьку суму грошей. На жаль, народження дитини в Україні залишається дуже дорогим задоволенням.

Інколи настільки дорогим, що не кожна молода сім’я дозволить собі таку розкіш, як народження первістка.

Гал-інфо поспілкувалося із молодими мамами, які нещодавно народжували своїх малюків у Львові. Суми, які вони залишили у пологових будинках, просто шокують. При цьому вони просили не називати ні їх, ні лікарні, ні пологові відділення. Зрештою, практика "плати - народжуй - плати" сьогодні у Львові є загальноприйнятою.    

«У пологовому мені постійно здавалося, що я у якомусь супермаркеті, і свою дитину я просто купую, адже абсолютно за кожну послугу, за кожну дію треба заплатити, чи як це називають - "подякувати», - розповіла одна з наших співрозмовниць.

Отже, починається все із 20 грн. Це сума, так званого внеску, який при вході у пологовий ти маєш пожертвувати у фонд лікарні. Звісно, можеш пожертвувати, а можеш і ні, справа добровільна, цього ніхто не вимагає, але очікують.

Вагітна на 9 місці жінка, звісно ж, не буде самостійно нести свої речі і все необхідне для ще ненародженого маляти. Вам може допомогти санітарка. Вартість цієї послуги теж орієнтовно 20 грн знову ж таки – справа добровільна, але дуже очікувана.

Як тільки ви розмістилися у своїй палаті, ви отримуєте так званого палатного лікаря. Цьому лікарю теж прийнято «дякувати». Подяка становить 100 грн.

Наша співрозмовниця розповіла, що вирішила мінімізувати витрати, тому палатному лікарю вона не платила. Водночас усвідомила свою помилку, уваги до неї менше начебто і не стало, але за спиною хворих лікарі не соромилися обговорювати щедрість та скупість пацієнтів.

До новенької одразу приходять із зошитом, це вже стаття офіційних витрат, під розпис ти даєш внесок на засоби гігієни (мило, туалетний папір, миючі засоби тощо).

Коли наша співрозмовниця вирішила, що оскільки внесок є добровільним, тому вона може дати стільки, скільки вважає за потрібне і оцінила ці витрати максимум у 20 грн, їй пояснили: «Взагалі то по 50 грн дають».

Та ж сама ситуація з аналізами. Наприклад, медсестрі, яка бере на аналіз кров, прийнято платити щонайменше 20 грн. Процедура клізми коштує щонайменше 60 грн.

Якщо перед пологами витрати можна ще якось мінімізовувати, то в день пологів, особливо, якщо вони мають бути складними, цього зробити не вийде.

Отже, якщо вам мають робити кесарів розтин, то набір для цього обійдеться орієнтовно у 1000 грн. Цікаво, що в аптеці не видають чеків, а жінки, як відомо, обговорюють між собою фінансову сторону щастя материнства. Суми за такий набір теж різні. Хтось платить 700 грн, а хтось 980 грн.

Далі 1000 грн - це ви дякуєте анестезіологу.

Окрім того, найбільшими витрати є в частині «подяки», звісно ж не офіційної, лікарю, який приймає пологи. Якщо ви народжуєте «по знайомству», то така послуга обійдеться вам в межах 7 000 грн. Ці гроші сам лікар розділить між своїми асистентами і усіма тими, хто брав участь у процесі народження вашої дитини.

Коли дитинка вже з’явилася на світ, за особливу увагу до неї варто подякувати педіатру. Ціна подяки – 300 грн.

Якщо під час пологів були ускладнення, то така процедура, як, скажімо, загоєння мікротріщин, коштуватиме 30 грн. Ще 30 грн ви заплатите за післяпологове УЗД. За перші зціджування молока вам доведеться заплатити ще 100 грн.

Передати передачку ззовні коштує 20 грн.

Коли ви готові покинути пологовий будинок, то це також не безплатно. Тому, хто виноситиме вашу дитину, видасть усі необхідні документи для реєстрації дитини, ви маєте заплатити від 50 до 100 грн.

Звісно ж, жінці після пологів складно нести свої речі, у цьому вам допоможуть санітарки. Вартість послуги орієнтовно 30 грн.

Отже, щоб на родити дитину у Львові вам необхідно перед народження назбирати орієнтовно 10 000 грн. з огляду на безкоштовну медицину, таку розкіш може дозволити собі не кожна сім’я.

Відповідно до чинного законодавства, розмір допомоги при народженні дитини у 2013 році за первістка становив:

з 1 січня — 29 160 гривень, з яких 9 720 виплачуються одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;

з 1 грудня — 30 960 гривні, з яких 10 320 виплачуються одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців.

Тобто, фактично, гроші, які ви отримаєте за один раз ледве покриють витрати в пологовому будинку.

З цього приводу Гал-інфо звернулося за коментарем до фахівців у юридичній галузі.

Як розповіла кандидат юридичних наук, доцент, Ph.D., адвокат президент юридичної фірми «MedLex», голова постійно діючого третейського суду, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», член дорадчої ради при Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я, член Всесвітньої асоціації медичного права Ірина Сенюта, легалізувати витрачені у пологовому будинку кошти можна лише шляхом внесення змін до законодавства та Конституції України.

«Положення частини третьої статті 49 Конституції України чітко говорить, що "у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно". Окрім того, є рішення Конституційного Суду від 29 травня 2002 року по справі про безоплатну медичну допомогу, де чітко вказано, що медична допомога надається безоплатно, в тому числі і при пологах», - пояснила Ірина Сенюта.

За її словами, законодавством передбачено існування лікарняних кас та благодійних фондів. Вона також зазначила, що цю проблему могло б допомогти вирішити загальнообов’язкове медичне страхування.

«Справ, які були б пов’язані із корупційною діяльністю при пологах у моєму провадженні не було», - зазначила адвокат.

Народний депутат, голова підкомітету Комітету охорони здоров’я ВРУ Василь Пазиняк в коментарі Гал-інфо зазначив, що питання «подяк» потрібно вирішити на ментальному рівні самих українців.

«В Конституції України чітко вказано, що медицина є безкоштовною. Не думаю, що варто вносити зміни, щоб легалізовувати ці витрати, адже тоді держава всі витрати щодо медичної допомоги перекладатиме на плечі пацієнтів. Натомість з такими витратами, «подяками» треба боротися. Не варто йти на поводу вимагань, можна просто не платити. Якщо породіллю привезуть до пологового будинку, то у неї зобов’язані прийняти пологи без усіляких «подяк», - сказав народний депутат.

За його словами, це специфіка українців, які сформували таку традицію «подякувати лікарю». Він вважає, що з цим у першу чергу треба боротися ментально самим українцям і тим, які готові платити, і тим, які чекають «подяку».

«Українці у силах самі це побороти, а не давати гроші в казну держави, тим більше при такій владі. Загалом, нехай Міністерство охорони здоров’я розкрадає менше коштів, тоді буде менше проблем. Є стаття Конституції, і вона повинна виконуватись», - заявив народний депутат. 

Підготувала Анна Новик.

Фото - eu4ukr.blogspot.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ