Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наступного року на Грибовицькому сміттєзвалищі має закінчитися перший етап рекультивації

Технічний етап рекультивації триває на Грибовицькому полігоні ТПВ. Про це сьогодні на брифінгу розповіли представники ЛКП “Зелене місто” та консорціуму компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP, які виконують роботи з рекультивації.

Як повідомив директор ЛКП “Зелене місто” Святослав Євтушенко, технічна рекультивація розпочалася восени торік.

“Всім помітно, що тут було два роки тому і що є зараз. Роботи ведуться, сміттєзвалище змінюється з кожним днем і стає більш схожим на те, як має виглядати вже рекультивований об`єкт”, - розповів Святослав Євтушенко.

Проте рекультивація розпочалася ще з 2017 року. 

Крістофер Раунд, проєктний директор компанії Egis, яка розробляла концепцію рекультивації сміттєзвалища, на Грибовицькому полігоні вперше побував ще у 2016 році6 “Я дуже щасливий знов опинитися тут і бачити, як змінився полігон. Упродовж 2017-2019 років ми працювали над feasibility study (техніко-економічне обґрунтування - передпроєктний документ, що уточнює та доповнює схему розвитку й розташування відповідного підприємства у частині обґрунтування економічної доцільності й господарської потреби проєктування підприємства, пункту його розміщення, проєктної потужності, - ред.). Це була  фактично основа рекультивації. Нашим завданням було використати найкращі європейські практики й застосувати їх для ситуації, яка є у Львові.   Ми реалізовували не один такий проєкт, вони всі між собою подібні, хоча водночас кожне місто має своє особливості. Для кожного міста потрібно  вибудовувати свої стратегічні підходи. Додам, що  проєкт стосується  не тільки рекультивації сміттєзвалища, а також будівництва заводу переробки, системи збору відходів”. 

Наразі на сміттєзвалищі проводиться зміна куполу полігону. Для цього ведуть екскаваторні роботи, які розпочалися ще минулого жовтня. Здійснюється переміщення мас  на полігоні, щоб зробити його більш стійким та запобігти обвалам. 

“Цей процес триватиме до середини наступного року. Щоб пришвидшити роботу у сприятливий літній період, ми зараз нарощуємо технічні потужності. Після завершення технічного етапу, тобто формування куполу полігону, його вкриватимусь різними захисними шарами та елементами. Серед них є геотекстиль і ґрунт.  Після покриття захистом  почнуть формувати зелені насадження. Також  буде прокладена система, яка всмоктуватиме фільтрат і зводитиметься до станції очищення”, - розповів інженер, представник підрядної компанії J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP Ахмед Ялчін Язічі. 

Зараз для виконання першого етапу залучені близько 30 машин та понад 50 осіб. Серед них є технічні працівники, які переважно є представниками фірми-підрядника, а роботи, які виконуються машинами, ведуть українські фірми.  

Перший етап рекультивації коштуватиме 17, 8 млн євро. Загалом на цей проєкт, включно з будівництвом сміттєпереробного заводу, ЄБРР виділив 25 млн, ще 10 млн були залучені завдяки гранту, а також  використовуватимуть кошти міста. 

Щодо другого, біологічного етапу, поки що невідомо, коли він розпочнеться, як довго триватиме і скільки коштуватиме. Крім того, поки що контракт на виконання рекультивації підписаний лише на перший етап, хто виконуватиме другий наразі точно сказати неможливо. 

“Зараз є підписаний контракт щодо рекультивації за перший етап. Оскільки ми маємо значний досвід рекультивації сміттєзвалищ по всьому світу, ми б дуже хотіли продовжити роботи й тут”, - додав Ахмед Ялчін Язічі. 

“Про другий етап неможливо сказати ні вартість, ні строки виконанні, тому що тендер на закупівлю послуг з рекультивації сміттєзвалища передбачав наявність двох етапів, проте угода укладена тільки на перший етап. Щодо вартості другого етапу ми можемо орієнтуватися тільки на комерційні пропозиції, але враховуючи, що угода неукладена, відповідно до стандартів ЄБРР ми не можемо розголошувати, яка є комерційна пропозиція щодо вартості другого етапу”, - пояснив Святослав Євтушенко. 

Він додав, що до середини 2022 року  планують  завершити технічний етап, а після того, до 2025 року, мають завершити біологічну рекультивацію. 

Щодо екологічної ситуації на сміттєзвалищі начальниця відділу екології та вторинної сировини ЛКП “Зелене місто” Юлія Шмідт розповіла, що вони суворо контролюють усі процеси,  та зазначила, що зараз всі показники у нормі. 

“У нас є кілька органів, що контролюють ситуацію на  сміттєзвалищі - це Міністерство  екології та охорони довкілля і ЄБРР.  Перед початком рекультивації ми отримали висновок з оцінки впливу на довкілля на цей проєкт, і у цьому висновку прописано, що і коли ми повинні заміряти.  Про проведення замірів  ми  також звітуємо і до ЄБРР. Першочергово міряємо повітря на території полігону, ці заміри проводять щотижня, щоб не було перевищень, бо на території сміттєзвалища працюють люди. Також міряємо утворення звалищного газу, проводимо заміри утвореного фільтрату до і після очищення (це робимо щомісяця). Крім того, на полігоні встановлена метрологічна станція, яка працює цілодобово. Загалом  наразі всі звіти та показники задовільні”, - зазначила Юлія Шмідт. 

Нагадаємо, що 28 травня 2016 року на території Грибовицького сміттєзвалища спалахнула масштабна пожежа, у результаті якої стався зсув сміття, що поховав під собою під собою чотирьох людей - трьох рятувальників та працівника комунального підприємства. У зв'язку з трагедією сміттєзвалище закрили та прийняли рішення про його рекультивацією. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ