Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Грибовицькому полігоні ТПВ технічна рекультивація перейшла до наступного етапу

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/6
Технічна рекультивація Грибовицького полігону ТПВ перейшла до наступного етапу. Виконує роботи консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP. Про це повідомили 10 серпня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Як повідомив директор ЛКП "Зелене місто" Тарас Калужний, технічна рекультивація розпочалася восени торік.

"Наразі виконуються роботи по завершенню перепрофілювання куполу полігону. Підрядник готує тераси, які виконуються, згідно з проєктною документацією. Окрім цього, ми приступаємо до дегазації тіла полігону, яке також закладено в цей проєкт.

Станом на сьогодні ми виконали близько 35-40% рекультивації полігону. Рекультивація складається з дегазації, технічної рекультивації і біологічної. Щодо робіт, які будуть виконуватись найближчим часом, то це дегазація, укладка дренажного шару геокомпозиту, а також ізоляційного матеріалу.

Проєкт реалізується відповідно до європейських стандартів. За нами спостерігають як Європейський банк реконструкції та розвитку, так й інші організації, тому з нашого боку є і буде повністю відкрита діяльність", - зазначив Тарас Калужний.

Наразі підрядник - консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP, почав вкривати тіло звалища дренажним шаром (геокомпозитом) та ізоляційним шаром (геомембраною). Це дозволить "законсервути" полігон. Як результат, зменшити об'єми рідини, що потрапляє у тіло полігону, та фільтрату, який утворюється. Передбачається, що всі ці заходи мають завершити наступного року.

У ЛКП "Зелене місто" додаються, що після завершення цих робіт звалище вкриють геотекстилем і ґрунтом. Таке рішення дасть можливість забезпечити геотехнічну стабільність на поверхні схилу.

На місці Грибовицького сміттєзвалища можуть збудувати дитячий парк

"Першочергово ми зараз робимо зміну профілю куполу полігону, аби унеможливити в майбутньому рух або обвали сміттєвих мас. Нам потрібно, щоб вони були стабільні. Відповідно, ми встановлюємо систему збору біогазу та систему збору фільтратів полігону, а також встеляємо верх сміттєзвалища геосинтетичним матеріалом: геокомпозит, геомембрана і геотекстиль.

Геокомпозит потрібен для того, аби унеможливити проникнення біогазу з тіла полігону у навколишнє середовище, відповідно забезпечивши систему збору біогазу і підвищивши ефективність її роботи. Геомембрана буде запобігати витоку фільтрату та унеможливить вивітрення біогазу. Останнім шаром буде геотекстиль, який, фактично, буде захищати попередні два шари і стане основою для біологічної рекультивації, зокрема для ґрунту, який буде насипатись на нього. Під цими шарами все сміття буде біологічно знищуватись та розкладатись, уникаючи будь-якого контакту з навколишнім середовищем", - акцентував представник консорціуму компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP Ахмет Ялчин Язиджі.

Як зазначив Володимир Рудевич, інженер технічного нагляду "Гідротера", усі роботи виконуються, згідно з графіком. Також компанія веде нагляд та контроль за виконанням проєкту та дотриманням ГОСТів та стандартів України.

Нагадаємо, технічна рекультивація завершиться влітку 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ