Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Популяризують професію та дають практичні навички: як у Львові працює “Школа мебляра” для молодих меблевиків

Професійно-технічна освіта в Україні покликана забезпечувати молодь саме професійними навичками, відповідно до їхнього покликання та інтересів. Однак, з огляду на обмежене фінансування, ці заклади мають труднощі з наданням належної підготовки через брак обладнання та можливостей для практики.

Львівський меблевий кластер вирішив стати тими, хто виправлятиме цю ситуацію у галузі меблярства та розпочав проєкт “Школа мебляра” для студентів професійно-технічних закладів Львівщини. Як працює ініціатива, розповідає Гал-інфо.

Як у Львові працює “Школа мебляра”

Львівське вище професійне художнє училище – це один із закладів, який співпрацює з Львівським меблевим кластером та бере участь у проєкті “Школа мебляра”. 

Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
Фото з Facebook-сторінки Надія Обнявка
1/3

“Ми навчаємо столярів-реставраторів, столярів-будівельників, малярів-реставраторів, флористів, живописців-вітражників. І вже близько року співпрацюємо з меблевим кластером, адже розуміємо, що професію столяра потрібно підсилювати та популяризувати, бо наші студенти здобувають ще і навички реставрації та долучаються до збереження історичної спадщини нашого міста”, – розповідає директорка Львівського вищого професійного художнього училища Надія Обнявка.

Вона додає, що завдяки цій співпраці студенти отримують змогу здобувати практичні навички на кращих меблевих виробництвах міста. Вони можуть спробувати на собі діяльність конструкторів, дизайнерів та оббивальників, а також отримують досвід користування сучасним програмним забезпеченням, яке використовується у галузі. Учні самостійно можуть конструювати меблі у програмах, а потім виготовляти їх. 

“Цей проєкт одночасно допомагає популяризувати професію столяра та підсилює кваліфікацію майбутніх фахівців. Кожен зараз хоче мати якісні та сучасні, естетично виконані меблеві, з вдалим дизайном та корисними рішеннями, а завдяки такій співпраці наші студенти отримують всі необхідні навички для того, щоб бути майстрами своєї справи”, – ділиться Надія Обнявка.

Директорка навчального закладу зауважує, що всі студенти, які вже пройшли практику на підприємствах меблевого кластера, задоволені цим досвідом та зацікавлені у подальшому розвитку у професії. 

За її словами, отримання практичних навичок ще більше мотивує майбутніх меблярів та дає віру в те, що в цій професії дійсно можна розвиватися та надалі забезпечити собі гідний рівень життя.

Львівський меблевий кластер: що це за організація та як вона дбає про освіту молодих меблярів

Львівський меблевий кластер – це спільнота людей, які працюють в меблевій галузі та об'єдналися близько року тому, щоб розвивати цю сферу. 

До співпраці долучилися виробники меблів, дизайнери, постачальники фурнітури та інших складових, проєктувальники, спеціалісти з монтажних робіт, навчальні заклади та багато інших фахівців і бізнесів. Загалом наразі кластер охоплює понад 20 учасників. 

Фото: Львівський меблевий кластер
Фото: Львівський меблевий кластер
1/1

“Ми об'єдналися не заради комерції, а щоб вносити соціальну цінність у нашу сферу. Для нас важливо робити цю галузь більш популярною, бо ми всі знаємо Львів як туристичну столицю, але на Львівщині є також понад 400 меблевих підприємств. Ми прагнемо зробити нашу область центральною точкою виробництва і розширювати цю галузь”, – каже керуюча справами кластера Оксана Страз. 

Для того, щоб популяризувати меблярство, учасники кластера вирішили залучати до співпраці професійно-технічні заклади та молоде покоління фахівців. 

“Поки навчальні заклади не мають необхідної технічної бази для якісної практики, це наша відповідальність як бізнесу дати платформу для виробничого навчання. Саме тому ми запустили “Школу мебляра”. Зараз ми співпрацюємо з 5 закладами профтехосвіти. У нас можуть проходити практику не тільки студенти, а й викладачі з цих установ, тож наразі вже близько 100 людей отримали досвід роботи на наших підприємствах. Ми вдячні за відкритість до співпраці керівникам навчальних закладів, владі міста та області за сприяння та Посольству США в Україні за грантову підтримку проекту”, – додає Оксана Страз. 

Вона зазначає, що така співпраця показує студентам широкі можливості галузі й перспективи росту, адже більша частина молоді й не могла собі уявити, наскільки розвиненим є нині меблярство в Україні. 

Практичний досвід мотивує студентів до навчання, адже вони бачать в реальності результати своєї роботи та усвідомлюють, як і для чого можуть застосувати свої знання. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ