Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цифрові карти врожайності та система точного висіву: як працює підприємство «Захід-Агро МХП»

Директорка підприємства Тетяна Валанчюс наголосила, що у них також діє інститут наставництва.
Валанчюс Тетяна

Агросектор сьогодні долає багато викликів у зв’язку із війною в Україні. Попри це продовжує розвиватися і впроваджувати інновації. Прикладом є підприємства компанії МХП, яка працює у сфері харчових та агротехнологій. Сьогодні про діяльність в умовах війни, нові виклики та інноваційні підходи нам розповість директорка «Захід-Агро МХП» Тетяна Валанчюс. Підприємство, яким керує Тетяна працює на території трьох областей Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської і входить до Західного Хабу МХП. Основний напрямок діяльності - вирощування сільськогосподарських культур.

Які сьогодні виклики стоять перед Вашим агропідприємством? 

Один із стратегічних пріоритетів компанії МХП та її агропідприємств – це зберегти ресурсний потенціал землі. Це відповідає нашим принципам сталого розвитку адже МХП працює в Україні, ми самі жителі цих міст, селищ, сіл. Тому у себе на підприємстві «Захід-Агро МХП» ми активно впроваджуємо інноваційні технології та застосовуємо техніку обладнану елементами точного землеробства. Адже вона найкраще дозволяє зберегти наявні ресурси і одночасно отримати максимальну продуктивність з кожного гектара поля завдяки оптимізації сільськогосподарського виробництва та економії ресурсів. 

Також у межах реалізації проєкту Digital Farming та масштабування технології точного землеробства ми оцифрували контури полів, провели аудит ґрунтів та склали цифрові карти врожайності, застосовуємо диференційоване внесення засобів захисту рослин та користуємось системою точного висіву від Precision Planting.

Яка у вас ситуація із кадрами на сьогодні? 

Сільське господарство – це динамічна галузь, яка постійно розвивається. Тому важливо завжди бути в курсі нових технологій та методів роботи.

На підприємстві «Захід-Агро МХП» ми багато уваги приділяємо системному розвитку фахових і управлінських компетенцій співробітників. Наші працівники та молоді спеціалісти завжди беруть участь у лекціях, тренінгах із залученням зовнішніх і внутрішніх експертів, відвідують конференції, обмінюються досвідом.

Також на підприємстві діє інститут наставництва - спеціальна програма для підготовки кваліфікованих наставників, які швидко та якісно допоможуть молодому спеціалісту ознайомитись із роботою та стати частиною колективу. Ще ми маємо можливість співпрацювати із вузами за системою дуальної освіти. Це значно покращує якість підготовки молодих фахівців, адже студент має можливість навчатись і працювати. Завдяки дуальній освіті зміцнюється та удосконалюється практична складова освітнього процесу для майбутнього фахівця, мотивує його і тим самим готує працівника для компанії. Це дозволяє випускнику швидше адаптуватись до професійної діяльності і зменшує ризики для підприємства.

Як ви співпрацюєте із громадами, які проєкти реалізовуєте?

У нас є стратегічний партнер Благодійний фонд «МХП-Громаді», який нам допомагає розвивати громади й втілювати проєкти за участі місцевого бізнесу й органів влади у областях де працює підприємство «Захід-Агро МХП», а саме Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській. 

Фонд разом із нашим підприємством активно допомагає школам та закладам дошкільної освіти Самбірщини, Золочівщини, Бережанщини та ін. Як правило це потреби у закупівлі шкільного приладдя, дофінансування ремонтних робіт або термінові заміни, до прикладу, заміна котлів, водонагрівачів, допомога із ремонтами дахів, підлоги, роздягалень, спортзалів тощо. Також ми виділяємо кошти на підтримку культурно-освітницьких закладів. Зокрема у минулому році ми на це виділили громадам 385 062 грн. 

У БФ «МХП-Громаді» є конкурси завдяки яким жителі громад самі можуть стати рушіями змін. Один з таких — «Час діяти, Україно!». Це гранти громадам на соціально-важливі ініціативи: від закупівлі необхідної техніки до спортивних майданчиків, велопарковок тощо.

МХП підтримує локальних підприємців. Разом з БФ «МХП-Громаді» компанія надає гранти місцевому бізнесу. Серед таких — конкурс бізнес-ідей «Роби своє» та #Варто «РобиТИ Своє». Минулого року переможцями стали Марія Лукасевич з с. Гологори Золочівського району, яка завдяки гранту відкрила власну пекарню та Світлана Прибило зі Східниці Дрогобицького району, яка втілила мрію чоловіка, що загинув на війні, організувати равликову ферму.

Також фонд дбає і про збереження культурної спадщини. Уже кілька років поспіль ми проводимо покази українських кінострічок у громадах в рамках туру «Кіно заради перемоги!», та підтримуємо кобзарські цехи, щоб у них була можливість поширювати та передавати мистецтво кобзарювання та лірництва своїм учням.  

Чи є у вас окрема програма допомоги військовим та ветеранам? 

Так, беззаперечно ми допомагаємо військовим, зокрема нашим мобілізованим працівникам. Адже починаючи з 24 лютого 2022 понад 2 300 працівників підприємств МХП покинули офіси, виробництва і поля, щоб захищати українську державність. Військові — це майбутні ветерани, щоб їх підтримати після повернення компанія МХП започаткувала програму «МХП Поруч». 

Основні акценти у її роботі спрямовані на розвиток ветеранських просторів у громадах, підтримку реабілітаційних центрів та покращення якості медичних послуг у громадах, стимулювання підприємництва серед ветеранів та їхніх родин. У межах програми забезпечуємо індивідуальний супровід та комплексну підтримку військових, ветеранів та їх родин, а також тих, хто чекає на повернення рідних з війни.

Нещодавно ми відкрили один із перших ветеранських просторів у Жовківській громаді на Львівщині. Тут кожен ветеран зможе отримати як професійні юридичні або психологічні консультації, так і просто поспілкуватися із побратимами, колегами чи волонтерами. Також простір буде використовуватись для роботи арт-психолога з дітьми загиблих та для проведення різноманітних заходів для військових та їхніх родин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ