Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як працюють нардепи-мажоритарними Львівщини: огляд перших шести місяців роботи

Експерти ЛОГО КВУ проаналізували діяльність народних депутатів, які були обрані до Верховної Ради на мажоритарних округах Львівщини. Згідно з статусом народного депутата, робота народного обранця полягає не лише у творенні законів, але й у роботі з виборцями.

Повернення до мажоритарки сприяє більшій увазі до виборців: обрані депутати намагаються втримати свого виборця. У перші шість місяців роботи народні депутати-мажоритарники були досить активними на своїх округах, відкрили свої громадські приймальні, особисто, або через помічників, регулярно проводять прийоми громадян.

Прийом громадян.

Робота на цій ділянці засвідчує, що виборці сприймають свого депутата як патрона, який повинен залагодити їхні особисті проблеми, і часто це прохання про фінансову допомогу, яка необхідна для лікування, ремонту житла, фактично для фізичного виживання людей. Саме тому найбільш ефективним видається той депутат, який матеріально допоміг великій кількості людей. Такими є Я. Дубневич, О.Канівець, які через власні фонди продовжують підтримувати виборців.

Звернення громадян.

Народні депутати отримують не лише особисті звернення, але й письмові. Серед проблем, з якими звертаються до народних депутатів найпопулярнішими є: проблеми медичного забезпечення, стан комунального майна, дороги (часто саме з цих питань мають місце колективні звернення громадян).

Робота зі зверненнями громадян – рутинна робота, яка передбачає опрацювання документів, підготовку депутатських запитів та звернень, моніторингу за відповідями установ тощо. Однак, народні депутати покликані не просто надавати матеріальні допомоги, а системно вирішувати проблеми. Протягом перших шести місяців роботи власне системності в опрацювання звернень громадян, які б могли вилитися у законодавчі ініціативи поки не помітно.

Присутність у місцевих ЗМІ.

Поява у ЗМІ – це перевірений спосіб підтримки зв’язку з виборцями. Увага до місцевих газет, радіо, телебачення, інтернет-видань робить народних депутатів ближчими до виборців. Найбільш активною народною депутаткою у цьому плані є Ірина Сех, яка постійно присутня у ЗМІ свого виборчого округу, при цьому – це не лише вітання з святами. Темами для спілкування І.Сех за допомогою ЗМІ є: екологія, розвиток інфраструктури, питання національної культури. Активно висвітлюється у місцевих ЗМІ діяльність народного депутат Я.Дубневича, Л.Котеляк.

Співпраця з місцевою владою.

Народні депутати проводять спільну роботу з місцевими представниками влади, як представницької так і виконавчої: голови районних адміністрацій, міські та сільські голови. При цьому, більшість народних депутатів зважають на думку місцевої влади, беруть участь у заходах, які визначає ця влада. З одного боку, це сприяє інтеграції влади, координації зусиль, з іншого тут же їй суперечить – бо центральна структура виконавчої вертикалі сформована іншими політичними силами.

Разом з тим, депутати майже не користаються правом відвідин сесій міських, районних рад. Так, двічі Ю. Михальчишин, відвідував сесію Львівської міської ради. Також на сесію міськради приходив і нардеп Михайло Хміль.

В якості неформальних гостей декілька депутатів з’являлися на засідання Львівської обласної ради. Частою гостею сесій ЛОР є нардеп Ірина Сех, яка колись була керівником фракції ВО «Свобода» в обласній раді. Окрім Сех на сесію приходили нардепи С. Кубів та О. Канівець.

Звіти народних депутатів.

Звітувати перед громадою депутатів зобов’язує закон, окрім того досить велика увага присутня від громадських активістів. Тому більшість народних депутатів від Львівщини виконали норму закону, при цьому – Ю.Михальчишин, І. Фаріон, М.Хміль звітували не лише через медіа, а безпосередньо перед виборцями на спеціально організованих зустрічах.

Робота в соціальних мережах.

Всі народні обранці, окрім С.Курпіля та В. Пазиняка мають профілі у соціальних мережах і активно користаються ними для висвітлення власної депутатської роботи. Найбільш активним у соцмережах є Ю.Михальчишин, що зареєстрований в «Вконтакте» під ніком «Юрій Львівський». Його діяльність в соцмережі є підтримкою бойового духу серед своїх прихильників та послідовників, соцмережа використовується з метою пропаганди певного роду цінностей та поведінки. Депутати М.Хміль, Я.Дубневич, Л.Котеляк активно інформують виборців про прийоми громадян, зустрічі з виборцями чи владою, участь у міжнародних делегаціях, викладають інформацію про себе у ЗМІ тощо. Менше інформації про зустрічі з виборцями від Ірини Сех та Ірини Фаріон, О.Канівець, Р.Ілик, тут більше інформації на загальноукраїнську тематику.  Ірина Фаріон на своїй сторінці у соціальній мережі «Facebook» інформує громадськість про свої проекти, зокрема про проект «Від книги до мети» та про презентацію монографії «Мовна норма» у регіонах країни.

Інші форми роботи: участь у різноманітних заходах (1-ше вересня, престольні празники, різноманітні професійні свята, спортивні та мистецькі фестивалі) – до цього вдається більшість депутатів. Серед родзинок - перебування медичної клініки на колесах від фонду «Дар життя». Так, мешканці Бродів, Радехова – щиро вдячні депутату І. Сех, за те, що вона сприяла перебуванню пересувної клініки у цих містах, адже значна кількість мешканців отримали медичну допомогу (стоматологічну та консультацію педіатра). Зазначимо, що на сайті фонду «Дар життя» висловлено вдячність за підтримку та сприяння не І.Сех, а депутатам Бродівської районної ради. Цікаво, що робота клініки на колесах супроводжується лютеранським жінкою-священником.

Якщо говорити про публічну діяльність народних депутатів та їхню риторику, то після обрання фактично нічого не змінилося: народні обранці і далі говорять про злочинну владу, нарікають, що нічого не можуть змінити, перебуваючи в опозиції. Однак, все менше чути про звільнення Ю.Тимошенко.

Топ-теми депутатів-мажоритарників: проблеми доріг, економічне становище України, проблеми податкової системи та заробітчан. Серед новинок – питання самоорганізації населення.

Загалом, якщо йдеться про роботу в окрузі – то загальна тенденція – ніхто не запропонував системи, депутати продовжують працюють точково, надають допомогу, але системного бачення вирішення проблем у них нема.

Топ-три найактивніших на округах нардепів за підсумками моніторингів: Ірина Сех, Я.Дубневич, О.Канівець. Серед найменш активних В.Пазиняк, А.Тягнибок.

Нагадаємо також результати голосування за обраних нардепів:

ОВО №115 Хміль Михайло Михайлович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 43.09%, а це 47 057 голосів

ОВО №116 Фаріон Ірина Дмитрівна, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"  - 68.02%, а це 77 631 голосів

ОВО №117 Васюник Ігор Васильович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 27.34%, а це 30 085 голосів

ОВО №118 Михальчишин Юрій Адріянович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода" - 57.21%, а це 66 108 голосів

ОВО №119 Сех Ірина Ігорівна, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода" - 64.86%, а це 67 784 голосів

ОВО №120 Дубневич Ярослав Васильович, само висування - 46.91%, а це 50 196 голосів

ОВО №121 Ілик Роман Романович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"  - 49.11%, а це 54 641 голосів

ОВО №122 Пазиняк Василь Степанович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 55.86%, а це 66 195 голосів

ОВО №123 Котеляк Лідія Леонідівна, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"  - 29.71%, а це 30 893 голосів

ОВО №124 Курпіль Степан Володимирович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"             - 61.73%, а це 60 764 голосів

ОВО №125 Тягнибок Андрій Ярославович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода" - 35.47%, а це 37 816 голосів

ОВО №126 Канівець Олег Леонідович, політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 41.20 %, а це 43 000.

Оксана Дащаківська,

Виконавчий директор ЛОГО КВУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ