Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Якщо ти не вбиваєш диктатора - диктатор вбиває тебе, - Айдер Муждабаєв

В ефірі радіо "Львівська хвиля" український кримськотатарський журналіст Айдер Муждабаєв поділився своїми роздумами щодо ситуації в Білорусі. Його прогнози невтішні.

- На жаль, я не є оптимістом.  Коли усе це почалося я казав, що є 2 варіанти: або ти атакуєш, або ти програєш.  На мій погляд,  ми зараз спостерігаємо за початком поразки.  Дуже шкода, але так. Нещодавно я побачив заяву Координаційної ради білоруської опозиції, яку віртуально створила Світлана Тихановська. Вони в цій заяві зазначили,  що не мають на меті змінити конституційний устрій Білорусі та зовнішньополітичний курс, тобто це означає, що союз з Росією є непорушним навіть для опозиції. Щодо конституційного устрою, якщо сучасна політична система влаштовує опозицію, тоді про що взагалі йдеться? За логікою, якщо ти робиш революцію, ти маєш змінювати країну всередині, а також її зовнішньополітичні курс. 

Є певна аналогія з українською Революцією гідності. Був момент, коли опозиційні сили домовилися про певні поступки з Януковичем, і тоді тільки люди на Майдані змогли змінити ситуацію. Чи можливе щось подібне у Білорусі? 

- Я думаю, що є велика різниця між білоруським і українським суспільствами.  На мій погляд, білоруське суспільство не готове до спротиву. Вони поводяться, як росіяни у 2011-12 році,  коли панувала ілюзія серед лідерів російської опозиції та протестувальників,  які були проти Путіна, що можна тиснути на владу шляхом мирних дій та   прогулянок бульваром.  Ця стратегія -  вона за визначенням помилкова. Це доведено Росією давно.  Якщо білоруське суспільство не готове атакувати владу, блокувати владу навіть в мирний спосіб,  то це шлях до нічого.  Далі мій прогноз невтішний.  Найактивнішу частину протестувальників будуть добивати  у різний спосіб.  Лукашенко це вміє.  Багато хто думає,  що він така кумедна персона, але це справжній вбивця. Це людина, яка віддавала накази вбивати своїх опонентів.  10 людей, може більше, білоруси краще знають,  було викрадено просто на очах білоруського суспільства. Людей вбивають, вони помирають через поранення,  через побиття, і за цим усім суспільство спостерігає, як дитина. На мій погляд, білоруське суспільство знаходиться у дитячому стані. Вони жили майже у Північній Кореї, а зараз Лукашенко відчуває себе переможцем, і він буде просто добивати людей, які хотіли змін. 100 тисяч людей виходило у Мінську,  по країні ще більше, але ж вони всі не готові захищати своїх побратимів. Їх кинуть. Таке суспільство, воно не може захищатися від бандита. 

Можливо, було б простіше аби вони мали позитивний приклад. На скільки очима білорусів український Майдан виглядає успішним? 

- Давайте уявимо себе білорусом, який вже майже 30 років живе у російському медіа полі.  Білоруське телебачення дуже слабке, там всі дивляться російські канали. Що вони бачать і чують про Україну? Що це фашисти,  Майдан -  це просто жах і, якщо робити якісь серйозні дії, буде війна,  будуть фашисти при владі.  Звісно, є частина білорусів, які повністю підтримують Майдан. Ми всі пам'ятаємо одного з перших загиблих на Майдані - це був білорус. Але більшість живе в ілюзії,  що Росія -  це більш-менш нормально,  і вона не викликає алергії. Якщо у тебе немає імунітету проти “руского міра”,  то ти приречений, бо будь-який протест на теренах колишнього союзу, який не передбачає спротив імперії, - він приречений.  

Ми ж маємо приклад Вірменії, де також була революція.  Я пам'ятаю овації з боку українців, які були впевнені, що це буде масштабна революція. А що відбувається зараз? Нікол Пашинян -  людина, яка стала лідером Вірменії, повністю підтримує Путіна і  проросійський зовнішній курс, голосує як Росія. У Путіна зараз є 3 офіційних військово-політичних союзника -  це Білорусь, Вірменія та  Казахстан. І нічого не змінила для України вірменська революція,  просто інше прізвище президента країни.  Мені дуже прикро, і я знаю багатьох вірмен, які дуже шкодують,  що Пашинян зрадив їхню країну. Він один з перших привітав Лукашенка з перемогою. Ця людина зрадила ідеали людей. Тобто я говорю про те, що від зміни імен сателітів Путіна нічого не зміниться.  Буде там Лукашенко чи не буде, а на мій погляд, він ще деякий час буде, для нас це мало що змінить.  Потім Путін зробить з ним все що завгодно, бо  зараз Лукашенко раб Путіна.  Він перебуває в такому стані, що Путін може ставити йому будь-які вимоги. Мені здається, незабаром той час, коли буде реалізовано об'єднання. 

Але ж Захід не мовчить, на скільки це може вплинути на ситуацію? 

- Я думаю,  що це може тільки прискорити об'єднання цих диктаторів, бо куди тікати Лукашенку? Його єдиний захист -  Путін.  Я впевнений, що Лукашенко непублічно вже звернувся за допомогою у різних галузях.  Наприклад, державне телебачення у Білорусі страйкує,  і замість білоруських співробітників там вже висадився російський медіа-десант.  Я, на жаль,  не бачу гарного варіанту для білорусів.  Найгірший прогноз дав рідний брат Бориса Нємцова  - Ігор Ейдман, він зараз живе у Берліні. Він написав,  що на його думку,  є така вірогідність,  що Білорусь  перетвориться на Північну Корею. Будуть такі репресії,  що усі попередні будуть здаватися нічим.  Така логіка диктаторського режиму: якщо ти не вбиваєш диктатора - диктатор вбиває тебе. 

Повну версію розмови в програмі Влодка Лучишина "Момент істини" можна прослухати на звукозаписі нижче.

Нагадаємо, нещодавно Гал-інфо розповідало, що Російські окупанти заочно пред'явили звинувачення українському кримськотатарському журналісту Айдеру Муждабаєву в тероризмі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ