Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За сприяння Банку «Львів» фахівці із США здійснили аудит енергоефективності 8 підприємств Західної України

З 9 по 13 листопада команда американських експертів провела безкоштовний енергоаудит для 8-ми підприємств Західної України у рамках Програми SABIT, котра започаткована Департаментом Торгівлі США. Партнером та організатором проведення енергоаудитів став Банк «Львів». Перша подібна масштабна подія на території Західної України стала справжнім проривом в підвищенні енергоефективності західноукраїнських компаній і підґрунтям для пошуку сучасних рішень енергетичних проблем.
Семінар з енергоефективності для львівських підприємців. Львів, 13 листопада. Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Чому це важливо?

Обслуговування житлових домогосподарств «з’їдає» сьогодні не більше 15% енергії, що виробляється та споживається в усьому світі. Удвічі більше енергії (27%) «спалюють» транспортні перевезення – як вантажні, так і пасажирські. Проте найбільший сегмент у структурі енерговитрат людства припадає на виробництво та промисловість. Індустрія витягує 51% всієї енергії, що виробляється на Землі.

Саме тому вжиття заходів із підвищення енергоефективності промислових компаній гратиме щораз вагомішу роль в економіці індустріальних країн. Це тим більше важливо із огляду на той факт, що впродовж наступних 20 років світове споживання енергії виросте на 30-35%, а питома вага промисловості у структурі енерговитрат досягне 60%.

Енергоаудит – теорія

Відправною точкою для підвищення енергоефективності підприємства виступає енергетичне обстеження, або енергоаудит. Використовуючи спеціальну методику та інструменти, спеціалісти вимірюють ефективність використання паливно-енергетичних ресурсів, визначають проблемні моменти, що призводять до зайвої втрати енергії, та пропонують перелік заходів із мінімізації втрат.

Зазвичай звіт включає також рекомендовану послідовність впровадження заходів (пріоритетні кроки в разі фінансової неможливості одночасно усунути всі проблеми) та орієнтовну вартість бажаних процедур.

На жаль, в Україні до фахівців із енергообстеження підприємці звертаються не надто часто – зокрема, й через те, що докладний аналіз ефективного використання енергії, правдоподібно, не є найдешевшим із задоволень. Відповідно до прейскуранту Асоціації енергоаудиторів України, середня вартість обстеження однієї будівлі комерційної сфери (офісу, складу, виробничого приміщення) починається від 12 тисяч гривень і зростає залежно від площі та інших умов. Вочевидь, переважна частина малого, а подеколи й середнього бізнесу не наважується на подібні видатки, хоча в підсумку програє через неефективне використання енергії.

Американський досвід

9-13 листопада ряд промислових підприємств Західної України одержали унікальну можливість познайомитися з міжнародним досвідом підвищення енергоефективності і, головне, безкоштовно дістати ґрунтовний аналіз власних енерговитрат від команди американських енергоаудиторів.

Мова йде про SABIT – державну програму Департаменту торгівлі США, котра була започаткована із метою сприяння розвитку у країнах Євразії підвалин громадянського суспільства та економіки. Власне, в рамках одного з аспектів програми, що присвячений просуванню енергоощадності та ефективності енерговитрат, представники SABIT і завітали до України.

Залучивши експертів Департаменту енергетики США та команду спеціалістів із американської Національної лабораторії Окрідж (Oak Ridge National Laboratory), у середині листопада вони побували на Львівщині (9-13 листопада) та на Київщині (16-20 листопада). Результатом дослідження стане всебічний аналіз та порівняльна оцінка енергоефективності промислових компаній в Центральній і Західній Україні.

Львів

У Львові програма SABIT реалізується американською стороною спільно із Банком «Львів», чия участь в проекті пов’язана із філософією банку: бути для клієнтів чимсь більшим, ніж просто фінансовою установою. Банк «Львів» прагне вибудувати місток між своїми клієнтами та міжнародними організаціями, що сприяють розвитку бізнесу в Україні.

«Ми активно співпрацюємо з міжнародними організаціями, тому наші клієнти отримують додаткові можливості та умови для розвитку. Банків дуже багато. Та Банк «Львів» вирізняється тим, що старається допомогти своїм клієнтам стати більш ефективними та успішними», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» голова Правління банку Ігор Гавриляк.

Так, з 2007 року Банк «Львів» співпрацює із NEFCO, завдяки чому його клієнти мають можливість отримати вигідне кредитування на програми з енергозбереження. Подібним чином й партнерство з US AID свого часу дозволило більш гнучкіше підійти до оцінки клієнтів банку. Врешті, в рамках програми SABIT Банк «Львів» порекомендував в якості учасників своїх незмінних клієнтів, які одержали безкоштовне енергетичне обстеження та рекомендації щодо покращення енергоефективності на підприємстві.

Енергоаудит – практика

На Західній Україні спеціалісти обстежили майже 10 підприємств Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей – переважно представників харчової промисловості.

За словами спеціалістів «Oak Ridge National Laboratory», українські компанії виглядають не гірше, ніж аналогічні компанії в США чи Європі, і мають подібні із ними проблеми.

«Не гірші за інших, ми не побачили значних проблем. Я б сказав, що це навіть і не проблеми, але можливості. Є куди рухатися», – зазначив менеджер «Oak Ridge National Laboratory» Томас Венінг, уточнивши, що йдеться про вдосконалення енергоефективності нагрівальних та охолоджувальних систем, насосів тощо, а також мінімізацію втрат тепла через стіни та отвори (вікна).

Докладний звіт із рекомендаціями фахівців компанії мають отримати за декілька днів. Надзвичайно важливо, що результати обстеження можуть бути використані не лише для покращення бізнесу, але й для отримання додаткового фінансування від міжнародних фондів та українських банків.

І ще раз теорія

Завершальним етапом львівської частини програми SABIT  став підсумковий семінар з теми «Діалог з енергоефективності промислових підприємств та комерційних будівель», що відбувся в готелі «Леополіс» 13 листопада. Американські тренери розповіли інженерам – представникам підприємств, які взяли участь у конкурсі, – про загальні принципи та процедури сучасного енергоаудиту та конкретні шляхи оптимального використання ресурсів. Поза сумнівом, дана подія стала великим поштовхом до сучасних рішень, які дозволять перейти на новий рівень ефективного використання ресурсів.

Сергій Стуканов 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ