Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Долати корупцію. Результати антикорупційного форуму в м. Дрогобич

31 серпня у м. Дрогобич Львівської області відбувся Антикорупційний форум органів місцевого самоврядування та громадських ініціатив. Коли ми планували цю подію (Міжнародний фонд «Відродження» та Громадська організація «Товариство Юрій Дрогобич» м. Дрогобич), я була щиро переконана, що ми зможемо показати унікальність нашого львівського громадянського суспільства, яке формулює проблему та вміє її вирішувати.

Чесно кажучи, мої наміри здійснилися наполовину: і результати є, і добрі кейси обговорили, але щодо цікавих нових механізмів, щодо просунутості мої очікування не справдились.

Головна проблема: громадські активісти намагаються замінити собою правоохоронні органи або ж владу;  намагаються порушувати кримінальні справи, карати посадовців, втручатися в їх роботу. Натомість  громадянське суспільство та громадські активісти повинні пропонувати механізми змін.

І ось тут виникає проблема, адже  галасу вати про боротьбу з корупцією легше,  проте  пропонувати зміни, створювати нові практики  вже складніше. Це  потребує складної системної роботи:  вивчити всі процедури проведення державних закупівель, як працює система  Prozzoro,  в чому специфіка допорогових закупівель, щоб змогти зупиняти тендери та економити гроші громади. Таким шляхом пішли активісти в Дрогобичі. Проаналізувати роботу лісових господарств і знайти, як зупинити крадіжки лісів («проект Прозорі лісозаготвлі»), навчитись аналізувати публічні кошти  - це складна системна праця. Проти саме така праця дає можливості побудови нових відносин, не корупційних, а засновних на довірі між владою та громадянами.

Нам усім бракує довіри. Але толерування корупції, мовчазна згода на існування таких практик, але голосна вибіркова критика – це вчорашній день. Довіра ж починається зі спільних дій.

Долати корупцію і будувати довіру можна в себе в громаді, і неважливо,  яка вона – 2 тисячі чи 50 тисяч мешканців. Важливо, що маємо небайдужих громадян, які спільно з владою можуть визначити, де найбільші втрати від корупції, як їх можна мінімізувати. Не треба долати корупцію, спробуйте створити альтернативу прийняттю корупційних рішень, наприклад, щодо виділення земельних ділянок або ж щодо доріг. Такими малими кроками досягаються зміни.

Сподіваюся, що таких практик буде більше. А поки що громадянське суспільство і влада мусять добре працювати, вчитись, втілювати закон, поліпшувати власну нормативно-правову базу.

І успіхи будуть.

Ірина Курус, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ